Μετά το Πάσχα τα… σπουδαία: Έρχονται μαζικοί έλεγχοι από την Εφορία!
3 years, 9 months ago
6

Με «φόβητρο» την επιβολή υψηλών προστίμων και αυστηρών κυρώσεων αναμένεται να ξεκινήσει η σταδιακή άρση του lockdown, με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να προαναγγέλλει χιλιάδες ελέγχους μετά το Πάσχα.

Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται τα κριτήρια ελέγχου για τις υποθέσεις που θα βρεθούν φέτος στο «στόχαστρο» των ελεγκτών στις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα διενεργηθούν 10.720 στοχευμένοι έλεγχοι και 6.000 εμφανείς επιτόπιοι.

Ψηλά στη λίστα των ελέγχων θα βρεθούν οι εισαγγελικές παραγγελίες, οι φορολογικές υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας, ενώ στο στόχαστρο θα βρεθούν μεταξύ άλλων η έκδοση αποδείξεων, η τήρηση βιβλίων, αλλά και οι ενδοκοινοτικές συναλλαγές.

Συγκεκριμένα, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε ελέγχους για:

  • Υποθέσεις έρευνας που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, κατόπιν αιτήματος των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ)
  • Έρευνες – έλεγχοι που προέκυψαν από συμμετοχή των ΥΕΔΔΕ σε ειδικά συνεργεία ελέγχου και οι οποίες διενεργούνται στο πλαίσιο ειδικών διατάξεων άλλων υπηρεσιών.
  • Έρευνες – έλεγχοι που βρίσκονται σε στάδιο σύνταξης έκθεσης ελέγχου.
  • Υποθέσεις που αφορούν τη διενέργεια μερικών επιτόπιων στοχευμένων ελέγχων, καθώς και λοιπών ελέγχων πρόληψης για τη διαπίστωση της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.
  • Υποθέσεις που αφορούν διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES) και υποθέσεις ταυτόχρονων ελέγχων που διενεργούνται από ελληνικές και αλλοδαπές φορολογικές αρχές.

Οι ελεγκτικές υπηρεσίες μπορούν να διενεργήσουν ελέγχους με βάση στοιχεία ή πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους. Μάλιστα, δίνεται η δυνατότητα στους προϊσταμένους των υπηρεσιών να τοποθετούν μια υπόθεση ψηλά στη λίστα των ερευνών, ακόμα και αν είχε αρχικά βρεθεί σε χαμηλότερη κατάταξη ελέγχου, αλλάζοντας έτσι τη λίστα με τις υποθέσεις που έχουν προτεραιότητα.