Πολλαπλά οφέλη (και) για την κτηματαγορά της Αττικής αναμένεται να προκύψουν από το φιλόδοξο σχέδιο μεταφοράς εννέα υπουργείων από το κέντρο της πρωτεύουσας στις εγκαταστάσεις της πρώην ΠΥΡΚΑΛ στην περιοχή του Υμηττού. Το project, προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ εκτιμάται πως μπορεί να αποτελέσει «game changer» λόγω των σημαντικών αλλαγών και της αναπτυξιακής πνοής που θα φέρει στο real estate του λεκανοπεδίου. Το κυβερνητικό επιτελείο αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο έργο και ήδη κάποιοι μιλούν για ένα «μικρό Ελληνικό» που μπορεί να προσδώσει άλλη δυναμική στις περιοχές που θα «αγγίξει».
Πέρα από τις θέσεις εργασίας και τα εισοδήματα που θα δημιουργηθούν στη φάση κατασκευής και αναμόρφωσης της έκτασης των 157 στρεμμάτων στον Δήμο Υμηττού, η ανέγερση κυβερνητικού πάρκου (ministry park) ευρωπαϊκών προδιαγραφών και ο «πνεύμονας πρασίνου» των 80 στρεμμάτων προβλέπεται να οδηγήσουν σε αύξηση της ζήτησης για οικιστικά ακίνητα, τόσο προς μίσθωση όσο και προς πώληση στην ευρύτερη περιοχή. Είναι λογικό κάποιοι εργαζόμενοι να θελήσουν να μετακομίσουν κοντά στον χώρο εργασίας τους.
Αύξηση αναμένεται να παρουσιάσει και η ζήτηση για γραφειακούς χώρους. Πολλές εταιρείες που στρατηγικά είχαν επιλέξει να εγκατασταθούν κοντά στα αρμόδια υπουργεία και τις υπηρεσίες του Δημοσίου που συναλλάσσονται καθημερινά, εκτιμάται πως θα προβούν σταδιακά στην αναζήτηση νέων γραφειακών χώρων στην ευρύτερη περιοχή του Υμηττού καθώς και στις αρχές της Λεωφόρου Βουλιαγμένης και Λεωφόρου Ηλιουπόλεως.
Παράλληλα, θα υπάρξει ανάγκη για νέα εμπορικά καταστήματα όσο και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καφετέριες, κ.ά.) που θα στοχεύσουν στην καθημερινή εξυπηρέτηση των υπαλλήλων του ministry park αλλά και στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών.
«Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ευρωπαϊκών πόλεων, όπως η περιοχή Barnsbury στον Δήμο Islington του Λονδίνου, όπου η εγκατάσταση μεγάλων εταιρειών με ταυτόχρονες παρεμβάσεις ανάπλασης, άλλαξαν τις αξίες των ακινήτων και γενικότερα το status της ευρύτερης περιοχής διότι απευθύνονταν πλέον σε τελείως διαφορετικό από άποψης οικονομικής ευχέρειας κοινό», σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας.
Από τη σχεδιαζόμενη μετεγκατάσταση των εννέα υπουργείων δημιουργείται και μια μοναδική ευκαιρία για την πρωτεύουσα, η οποία προκύπτει από την αξιοποίηση των δεκάδων ακινήτων που θα «απελευθερωθούν». Παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζουν μεγάλη πρόκληση το είδος και τον τρόπο εκμετάλλευσης του κτιριακού αποθέματος που θα μείνει «ορφανό», επισημαίνοντας πως η κατάλληλη αξιοποίησή τους – παράλληλα με την ολοκλήρωση των υποδομών και των αναπλάσεων που απαιτούνται – μπορεί να συμβάλλει στη μετεξέλιξη του ιστορικού κέντρου της Αθήνας σε τουριστικό προορισμό διεθνών προδιαγραφών (πολλά κτίρια μπορούν να μετατραπούν σε ξενοδοχεία). Οπως ακριβώς συμβαίνει με όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις.
«Πώς ακριβώς θα γίνει η διαχείριση των ακινήτων του Δημοσίου που βρίσκονται στο κέντρο; Θα προσχωρήσουν στο χαρτοφυλάκιο του ΕΤΑΔ ή και του ΤΑΙΠΕΔ με στόχο π.χ. τη μακροχρόνια μίσθωση για την δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας;», αναρωτιούνται παράγοντες του real estate.
Η κυβέρνηση πάντως φαίνεται πως κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος να δηλώνει πως τα κτίρια που θα μείνουν «ορφανά» θα αλλάξουν χρήση, ώστε να δημιουργηθεί ένα δυναμική στην πόλη, «ανοίγοντας το κέντρο στον κόσμο που θέλει να ζήσει εκεί, με ρητή πρόβλεψη για μεικτές χρήσεις κατοικίας, εμπορίου και τουρισμού».