Γεωργιάδης: Με τη λήξη της πανδημίας θα έχουμε καταιγισμό επενδύσεων στην Ελλάδα
3 years, 7 months ago
6

“Με την πανδημία ως έχει σήμερα προφανώς η αγορά δεν μπορεί να ανοίξει. Προσευχόμαστε όλοι και εργαζόμαστε για να μειωθούν τα κρούσματα. Θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα”. Αυτό δηλώνει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Capital.gr, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος σημειώνει πως το κύμα της πανδημίας που βιώνουμε σήμερα είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα των διαδηλώσεων.

Ο υπουργός μιλά για το νέο πακέτο στήριξης των επαγγελματιών του κλάδου της εστίασης ενώ ξεκαθαρίζει ότι θα υπάρξουν μέτρα και στους πρώτους μήνες της επανεκκίνησης.

Μιλά για την επένδυση στο Ελληνικό, σχολιάζει τη στάση που τήρησε ο κ. Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών αλλά και για τα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά.

Ο κ. Γεωργιάδης εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και δηλώνει κατηγορηματικά ότι με τη λήξη της πανδημίας θα υπάρξει καταιγισμός επενδύσεων στην Ελλάδα. Επίσης αναφέρεται στο Ταμείο Ανάκαμψης, στις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Ανάπτυξης και στην κατάσταση που υπάρχει σήμερα στην Τουρκία και πώς και αν μπορεί να επηρεάσει το ελληνικό τουριστικό προϊόν.

Συνέντευξη στην Αλεξάνδρα Γκίτση  

Κύριε Γεωργιάδη, έχετε κατ’ επανάληψη δηλώσει πως ο λόγος που είναι κλειστό το λιανικό εμπόριο, τα σχολεία κ.ά., δεν είναι γιατί θέλετε να ταλαιπωρήσετε τον κόσμο αλλά για να περιοριστεί η διάδοσή της πανδημίας. Παρ’ όλα αυτά, δηλαδή παρά το πολύμηνο lockdown, τα κρούσματα δεν πέφτουν, οι θάνατοι αυξάνονται όπως επίσης και οι διασωληνωμένοι. Τι έχει πάει στραβά; 

Άδωνις Γεωργιάδης: Καταρχάς ο λόγος κρουσμάτων – θανάτων τώρα είναι αρκετά χαμηλότερος, ευτυχώς. Αυτό οφείλεται στην πρόοδο των εμβολιασμών, γιατί πια δεν ασθενούν οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας όπως στην αρχική φάση της πανδημίας όπου η θνητότητα ήταν πολύ μεγάλη, αλλά ασθενούν νεότεροι άνθρωποι οι οποίοι, ευτυχώς, αντέχουν και γίνονται οι περισσότεροι καλά.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι μεγάλη η ένταση της πανδημίας σήμερα. Είναι πάρα πολύ μεγάλη και η πίεση στο σύστημα υγείας είναι πραγματικά τεράστια.

Τι δεν πήγε καλά. Εγώ προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία. Το κύμα της πανδημίας που βιώνουμε σήμερα είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα των διαδηλώσεων και το εξηγώ ως εξής. Έχω το παράδειγμα της Μαλεσίνας. Ένας γάμος σε ανοικτό χώρο με 200 άτομα, κατέστρεψε μια ολόκληρη περιοχή.

Είναι δυνατόν να διαδίδεται ο ιός στη Μαλεσίνα σε ανοικτό χώρο και να μην διαδίδεται ο ιός στο Σύνταγμα ή στη Νέα Σμύρνη; Είναι υποκρισία να το λες αυτό.

Οι γιατροί με τους οποίους μιλάω όλοι το λένε ότι φταίνε οι διαδηλώσεις. Δημόσια φοβούνται οι περισσότεροι να το πουν με την ίδια ένταση, γιατί καταλαβαίνουν τι μπούλινγκ θα δεχόντουσαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά είναι απολύτως προφανές σε κάθε λογικό άνθρωπο ότι η υπερσυγκέντρωση ανθρώπων για τόσες πολλές ημέρες τόσο συχνά που έρχονται από διαφορετικές περιοχές της Αττικής στο Κέντρο της Αθήνας ή σε άλλες πλατείες, ήταν ο κυριότερος λόγος αύξησης της κοινωνικής κινητικότητας τις προηγούμενες 20 ημέρες.

Και όπως ακριβώς μετράει η πανδημία μετά από 14 ημέρες ξεκινά η έξαρση, μετά από 14 ημέρες από τις διαδηλώσεις άρχισε η άνοδος της πανδημίας.

Ήταν μαθηματικός βέβαιο ότι η ανεύθυνη συμπεριφορά της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγούσε σε αυτό στο οποίο έχουμε οδηγηθεί σήμερα. Όλες οι άλλες δραστηριότητες παρέμειναν ίδιες. Η καραντίνα υπήρχε. Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που κατηγορούν, ήταν τα ίδια και πριν. Τα σχολεία ήταν κλειστά. Όλα ήταν κλειστά. Δηλαδή δεν υπάρχει κάτι άλλο να κλείσει το κράτος.

Το μόνο που προσέθεσε η κοινωνική κινητικότητα τις εβδομάδες που μας πέρασαν ήταν οι καθημερινές διαδηλώσεις. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα πάρει το ρίσκο, το πήρε και ιδού τα αποτελέσματα.

– Πότε εκτιμάτε ότι θα ανοίξει η αγορά; 

Άδωνις Γεωργιάδης: Όποιος μπορεί να σας απαντήσει με ημερομηνία σε αυτό το ερώτημα δεν του αξίζει ο ρόλος του πολιτικού ή του δημοσιογράφου ή του επιστήμονα. Του αξίζει ο ρόλος του προφήτου. Και εγώ προφήτης δεν είμαι.

Δεν μπορώ να προβλέψω την εξέλιξη της πανδημίας. Με την πανδημία ως έχει σήμερα προφανώς η αγορά δεν μπορεί να ανοίξει. Προσευχόμαστε όλοι και εργαζόμαστε όλοι να μειωθούν τα κρούσματα. Θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα. Γιατί από τις διαδηλώσεις που πέρασαν για να κάνει τον κύκλο του αυτό το κύμα θέλει 14-20 ημέρες.

Άρα από την τελευταία διαδήλωση που έγινε στην Αθήνα μετρήστε 14-20 ημέρες για να αρχίσουν να μειώνονται τα κρούσματα. Δεν γίνεται διαφορετικά.

– Εκτός από την αγωνία για το πότε θα επαναλειτουργήσει η αγορά, διάχυτη είναι η ανησυχία στον εμπορικό κόσμο και για την επόμενη ημέρα. Αν δηλαδή με την άρση του lockdown θα αρθούν και τα μέτρα στήριξης, όπως π.χ. τα μειωμένα μισθώματα. 

Άδωνις Γεωργιάδης: Τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων δεν πρόκειται να αρθούν αυτόματα με τη λήξη της καραντίνας. Θα υπάρξουν μέτρα στήριξης και στους πρώτους μήνες της επανεκκίνησης. Το ποια ακριβώς θα είναι δεν μπορώ να ανακοινώσω τώρα, γιατί είναι μια συζήτηση που γίνεται με το συναρμόδιο υπουργείο Οικονομικών.

Αλλά η απόφαση που έχουμε λάβει είναι να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις πολύ κατά το διάστημα της επανεκκίνησης τους. Άρα πολλά από αυτά τα μέτρα θα ισχύσουν και μετά.

– Ποιες όμως είναι οι αντοχές του προϋπολογισμού και πώς θα αποτραπεί ένα κύμα λουκέτων και απολύσεων το οποίο φοβούνται αρκετοί; 

Άδωνις Γεωργιάδης: Είμαι αρκετά αισιόδοξος. Τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας του 2020, αλλά και του Ιανουαρίου του 2021 δείχνουν ότι η οικονομία, παρά τις καραντίνες, έχει λειτουργήσει αρκετά ικανοποιητικά. Και τα μέτρα στήριξης που εμείς δώσαμε και που θα δίνουμε στο μέλλον θα συνδυάζονται με τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Νομίζω ότι στο τέλος θα δουν οι επιχειρήσεις ότι τις συμφέρει να λάβουν την κρατική στήριξη για να διατηρήσουν τον αριθμό των εργαζόμενων τους παρά το ανάποδο. Και επειδή πιστεύω ότι στο τέλος αυτό θα είναι συμφέρον, εκτιμώ ότι θα το ακολουθήσουν κιόλας.

– Πριν λίγες ημέρες κάνατε γνωστό πως το υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για τη στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης. Θα μπορούσατε να μας πείτε περισσότερες λεπτομέρειες; 

Άδωνις Γεωργιάδης: Μέχρι να ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία δεν μπορώ να κάνω τώρα επίσημες ανακοινώσεις. Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως όπως είχαμε υποσχεθεί από την αρχή, σχεδιάζουμε άμεσα ένα πρόγραμμα μέσω του ΕΣΠΑ για την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις της εστίασης.

Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους επιχειρηματίες του κλάδου να επανεκκινήσουν όλοι τη δραστηριότητα τους και να μπορέσουν να λειτουργήσουν, μετά την εποχή του κορονοϊού, με επιτυχία.

– Θα υπάρχει πρόνοια και για τις επιχειρήσεις franchise του κλάδου; 

Άδωνις Γεωργιάδης: Θα είναι όλες οι επιχειρήσεις της εστίασης ανεξαρτήτως μορφής.

Στην τελική ευθεία η επένδυση στο Ελληνικό

– Εκτός από τα μέτρα στήριξης, η οικονομία χρειάζεται και επενδύσεις. Μια εξ αυτών είναι και το Ελληνικό. Τι απομένει για να ξεκινήσει η υλοποίηση; 

Άδωνις Γεωργιάδης: Καταρχήν θα ήθελα να καλωσορίσω τη θετική ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για το Ελληνικό. Αυτή είναι μια σημαντική αλλαγή στάσης και προσωπική του κ. Τσίπρα και γενικά του ΣΥΡΙΖΑ. Γίνεται ακόμη πιο εκκωφαντική αυτή η αλλαγή στάσης, αν σκεφτείτε ότι μόλις λίγες ημέρες πριν ο κ. Νίκος Μπελαβίλας, ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ, είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο πολύ αρνητικό για το έργο στο Ελληνικό και οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή κατακεραύνωναν το σχετικό νομοσχέδιο. Άρα προφανώς εδώ υπήρξε μια προσωπική απόφαση του κ. Τσίπρα να κάνει μια στροφή. Βεβαίως ο κ. Τσίπρας θέλει να ξεχάσει τι έλεγε πριν. Εμείς είμαστε εδώ να του τα θυμίζουμε αλλά και να τον καλωσορίζουμε στη λογική.

Η επένδυση είναι κυριολεκτικά στην τελική ευθεία. Ποια έχουμε ως μόνη πραγματική εκκρεμότητα: την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο της συμβάσεως με το Καζίνο και τη μετατροπή αυτής της συμβάσεως σε νόμο του κράτους αμέσως μετά. Όταν ολοκληρωθεί και αυτό θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στην αλλαγή της ιδιοκτησίας της Ελληνικό ΑΕ προς τη Lamda Development, η οποία θα καταθέσει τα 300 εκατ. ευρώ που προβλέπει η μεταξύ μας σύμβαση.

– Πότε όμως θα ξεκινήσει η υλοποίηση της;

Άδωνις Γεωργιάδης: Στην πραγματικότητα η Lamda έχει ήδη ξεκινήσει. Η Lamda πλήρωσε πέρυσι αρκετά εκατομμύρια για τις κατεδαφίσεις των κτηρίων που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Ιουνίου και Οκτωβρίου και ήδη τώρα θα δώσει και άλλα χρήματα για τις πρόδρομες εργασίες που προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε στη Βουλή. Άρα η επένδυση έχει ξεκινήσει.

Η κυρίως φάση της επενδύσεως, αυτό συζητάμε, δηλαδή η εκσκαφή ας το πούμε έτσι, αυτό νομίζω ότι θα ξεκινήσει μέσα στο 2021. Ήδη όμως από το Καλοκαίρι, βάσει του νόμου που ψηφίσαμε, θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στον χώρο. Δημιουργείται πάρκο, το οποίο θα είναι προσβάσιμο στο κοινό και άλλες εργασίες προσβάσεως στην παραλία.

Άρα από εφέτος το καλοκαίρι ο κόσμος θα βλέπει στο Ελληνικό πολύ μεγάλη διαφορά. Από εφέτος το Καλοκαίρι θα υπάρχουν επισκέψιμοι χώροι στο Ελληνικό για τους συμπολίτες μας, πολλοί φιλικοί και πολύ όμορφοι, και ο κόσμος θα δει πολύ μεγάλη διαφορά.

Ήδη όποιος περνά με το αυτοκίνητο του από την Παραλιακή βλέπει μεγάλη διαφορά από πριν. Γιατί έχει εκκενωθεί ο χώρος, ασχέτως με το τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά από εφέτος το Καλοκαίρι η διαφορά θα είναι πάρα πολύ μεγάλη.

– Εκτός από το Ελληνικό, που αποτελεί μια μεγάλη επένδυση, υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα και αν και σε ποιους κλάδους; 

Άδωνις Γεωργιάδης: Επενδύσεις έχουμε συνέχεια στην Ελλάδα. Όπως είδατε από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ένα από τα σημεία που πήγαν πολύ καλά το 2020, πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο, ήταν ο τομέας των επενδύσεων.

Μπορεί ο κ. Τσίπρας να με ειρωνεύεται ως τον υπουργό της υπανάπτυξης, αλλά όποιος ξέρει να διαβάζει οικονομικά στοιχεία στην πραγματικότητα τα θεμελιώδη μεγέθη της εθνικής οικονομίας πήγαν εξαιρετικά καλά. Αν σκεφτείτε ότι κλείσαμε με ύφεση 8,2%, μεγάλη ύφεση τεράστια αλλά τηρουμένων των αναλογιών μικρότερη της αναμενόμενης, από αυτό το -8,2% σχεδόν το 6% ήταν η μείωση από τον τουρισμό. Δηλαδή η υπόλοιπη οικονομία είχε ύφεση λιγότερη από τρεις μονάδες.

Αυτό νομίζω είναι ένα μικρό θαύμα. Που σημαίνει ότι η οικονομία κινήθηκε. Και ειδικά στον τομέα των επενδύσεων είμασταν ακριβώς στα επίπεδα του 2019 και το τελευταίο τρίμηνο του 2020 καλύτερα. Άρα οι επενδύσεις προχωράνε. Πιστεύω ότι με τη λήξη της πανδημίας θα έχουμε καταιγισμό επενδύσεων στην Ελλάδα. Ήδη έχουμε εγκρίνει πάρα πολλές επενδύσεις από το Enterpise Greece και ήδη μιλάμε με αμέτρητους επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα στους τομείς των logistics, των ΑΠΕ, του τουρισμού κ.λπ.

– Σε ποια φάση βρίσκεται η προσπάθεια εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας και Σκαραμαγκά; Η τύχη τους είναι συνδεδεμένη με την παραγγελία φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού;  

Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν μπορώ να μιλήσω εγώ για τις φρεγάτες. Ξέρω όμως ότι η θέση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι ότι το πρόγραμμα των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού θα πρέπει με κάποιον τρόπο να βοηθήσει και την αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελλάδα. Φυσικά προηγείται η εθνική μας άμυνα, σε αυτό συμφωνούμε όλοι, και το κριτήριο πρέπει να είναι πρώτα η άμυνα. Γι’ αυτό και την τελική απόφαση θα την έχει το υπουργείο Άμυνας και το Πολεμικό Ναυτικό.

Η δική μας επιθυμία όμως είναι ότι εφόσον το κράτος θα δαπανήσει όλα αυτά τα χρήματα, να μην αφήσει απ’ έξω την εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία.

– Σε ποια φάση της διαδικασίας εξυγίανσης βρίσκονται τα Ναυπηγεία Ελευσίνας; 

Άδωνις Γεωργιάδης: Για την Ελευσίνα έχει τελειώσει το due diligence και αναμένουμε την τελική πρόταση από την DFC για να προχωρήσει η εξυγίανση μέσω της κατάθεσης του σχεδίου στο δικαστήριο. Για τον Σκαραμαγκά θα γίνει ο δεύτερος γύρος του διαγωνισμού.

– Υπάρχει ενδιαφέρον για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά;

Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν θέλω να πω κάτι αυτή τη στιγμή γιατί και την πρώτη φορά αν με ρωτούσατε θα σας έλεγα υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά τελικά ήταν πολύ λιγότερο από αυτό που περιμέναμε. Θα γίνει ο διαγωνισμός και θα δούμε.

Δεν είναι εύκολη περίπτωση. Είναι μια δύσκολη περίπτωση, σέρνει πολλές αμαρτίες από το παρελθόν και αυτό κάνει πολλούς επενδυτές επιφυλακτικούς.

– Μπροστά σας έχετε και την αξιοποίηση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πώς θα διασφαλίσετε ότι τα επενδυτικά έργα που θα χρηματοδοτηθούν από τους πόρους του Ταμείου θα αξιολογούνται με ταχύτατες διαδικασίες;

Άδωνις Γεωργιάδης: Όλα τα έργα τα οποία έχουμε συμπεριλάβει στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι ώριμα έργα. Είναι έργα δηλαδή που μπορούν να συμβασιοποιηθούν και να υλοποιηθούν μέσα σε πολύ σφιχτούς χρόνους. Όπως ξέρετε το Ταμείο αυτό έχει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα που αν δεν τα τηρήσεις χάνεις τα χρήματα. Άρα όσα έργα έχουμε συμπεριλάβει είναι εξαιρετικά ώριμα.

– Ως χώρα όμως έχουμε κακό προηγούμενο. 

Άδωνις Γεωργιάδης: Κακό προηγούμενο είχαμε μέχρι την έλευση της Κυβερνήσεως Μητσοτάκη. Ο πρώτος μας χρόνος εδώ στο υπουργείο Ανάπτυξης συνοδεύτηκε με το μεγαλύτερο ρεκόρ απορρόφησης όλων των εποχών.

Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εκτελέστηκε το 2020 στο 100% και ξεπέρασε τα 11 δισ. ευρώ, που είναι το απόλυτο ρεκόρ όλων των εποχών. Η δε απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, μας κατέταξε στην πρώτη θέση στο περιφερειακό ταμείο και στη δεύτερη θέση στο κοινωνικό ταμείο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα δεν έχουμε κακό παρελθόν στην απορρόφηση ως Κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχουμε καλό παρελθόν.

– Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει σφιχτά χρονοδιαγράμματα και η χώρα διαχρονικά κακό προηγούμενο όμως…  

Άδωνις Γεωργιάδης: Διαχρονικά ναι, αλλά αυτή η Κυβέρνηση φέρνει μια αλλαγή στη νοοτροπία των διαδικασιών. Όπως ξέρετε οι προτάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ελληνικής Κυβερνήσεως έχουν τύχει εξαιρετικά ευμενούς υποδοχής από την υπόλοιπη Ευρώπη και μάλιστα θεωρούμαστε και παράδειγμα προς μίμηση.

– Μέσω του Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθούν και Άμεσες Ξένες Επενδύσεις;

Άδωνις Γεωργιάδης: Ορισμένες ναι. Δεν μπορώ να σας πω περισσότερα. Αυτά θα ανακοινωθούν κεντρικά.

Ο Ερντογάν και το στοίχημα του τουρισμού

Πέρα από τις επενδύσεις η Ελλάδα εξαρτάται από τον τουρισμό. Ποια είναι η εκτίμηση σας για την πορεία του τη φετινή χρονιά;

Άδωνις Γεωργιάδης: Ο στόχος μας για το 2021 δεν είναι να κάνουμε τουριστικό ρεκόρ. Δεν μπορούμε να κάνουμε τουριστικό ρεκόρ ούτε το 2021. Ο στόχος μας είναι να πάμε καλύτερα από το 2020. Το 2020 είμασταν στο 20% του 2019, αν εφέτος φθάσουμε στο 50-55% ή στο 40% αυτών που πετύχαμε στον τουρισμό το 2019, θα μιλάμε για θρίαμβο. Πιστεύω ότι με την πρόοδο των εμβολιασμών θα το πετύχουμε.

Προφανώς ο εμβολιασμός προχωράει πιο αργά σε όλη την Ευρώπη και προφανώς αυτό δυσκολεύει το εγχείρημα. Όμως αν δείτε σε όλα τα ξένα ταξιδιωτικά πρακτορεία, περιοδικά και σε όλα τα sites των tour operators η Ελλάδα είναι πρώτη τουριστική επιλογή.

Έχουμε βάσιμες ελπίδες να πούμε ότι εφόσον ο εμβολιασμός προχωρήσει χωρίς εκπλήξεις τελικά θα πετύχουμε τον στόχο μας που θα είναι, επαναλαμβάνω, αρκετά μειωμένος τουρισμός από το 2019, αλλά αρκετά αυξημένος από το 2020 για να είμαστε ρεαλιστές.

–  Όμως πέραν όλων των άλλων, έχουμε να ανταγωνιστούμε τη φθηνή, λόγω της νέας υποτίμησης Τουρκία.  

Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν με ανησυχεί ιδιαίτερα η Τουρκία. Πρώτα απ’ όλα η Τουρκία στο θέμα του covid θεωρείται “μαύρη τρύπα”. Κανείς δεν εμπιστεύεται τα στοιχεία της. Άρα κάποιος που δεν αισθάνεται ασφαλής δεν θα πάει εύκολα διακοπές στην Τουρκία.

Επίσης η Τουρκία έχει μεγάλο πρόβλημα στη δημόσια εικόνα της σε όλη τη Δύση. Ακόμη και η απόφαση του Ερντογάν να αποσυρθεί από τη Σύνοδο για τα δικαιώματα της γυναίκας και του παιδιού αποτέλεσε σημάδι πολύ αρνητικής δημοσιότητας και σωστά, σε όλη τη Δύση, και δύσκολα πιστεύω ότι οι άνθρωποι θα επιλέξουν την Τουρκία για διακοπές εύκολα.

Κατά συνέπεια δεν με ανησυχεί τόσο πολύ η Τουρκία, που δείχνει μια χώρα προβληματική και όχι σταθερή. Η Ελλάδα από την άλλη δείχνει μια χώρα αποτελεσματική, με σταθερή Κυβέρνηση, που τα κατάφερε στον ιό, που έχει προετοιμάσει τον Τουρισμό της με υγειονομική ασφάλεια. Παραμένω αισιόδοξος

Και δύο νομοσχέδια του υπουργείου Ανάπτυξης

– Μια από τις παρεμβάσεις που έχετε προαναγγείλει είναι η αλλαγή της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία των εισπρακτικών εταιρειών. Σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα αυτή η πρωτοβουλία; 

Άδωνις Γεωργιάδης: Είμαστε σε διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Δικαιοσύνης για τον νόμο. Αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς εδώ στο Υπουργείο Ανάπτυξης είναι το πώς θα συμπεριλάβουμε τις Δικηγορικές εταιρείες έτσι ώστε να ακολουθούν τον νόμο που ακολουθούν όλες οι άλλες εισπρακτικές εταιρείες.

Φυσικά ένα δικηγορικό γραφείο μπορεί να κάνει νομικές ενέργειες που εμάς δεν μας αφορούν, αλλά όταν ένα νομικό γραφείο αποφασίσει να παίξει τον ρόλο εισπρακτικής εταιρείας πρέπει να λειτουργεί με βάση το πλαίσιο των υπολοίπων εισπρακτικών εταιρειών. Πρέπει ο πολίτης να ξέρει τα δικαιώματα του και τις υποχρεώσεις του και να μπορεί να προστατεύεται σε περίπτωση καταχρηστικών συμπεριφορών.

– Ένα από τα νομοσχέδια που σκοπεύετε να καταθέσετε άμεσα είναι αυτό για τις λαϊκές αγορές το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις. 

Άδωνις Γεωργιάδης: Κάθε μεταρρύθμιση έχει και αντιδράσεις. Και για το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, που θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα, είχαμε αντιδράσεις, τελικά, αλλά όχι πάρα πολλές. Υπό την έννοια ότι αυτά που έλεγαν στην αρχή περί λαϊκών αγορών ούτως ή άλλως δεν υπήρχαν στο δικό μας νομοσχέδιο.

Σε γενικές γραμμές έχει γίνει ευμενώς αποδεκτό. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία έπλεξε το εγκώμιο του σχεδίου νόμου. Υπάρχουν κάποιοι από τους παραγωγούς που αντιδρούν, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της Δημόσιας Διαβούλευσης νομίζω ότι θα βρούμε τη χρυσή τομή.

Σκοπός μας είναι να φτιάξουμε λαϊκές αγορές σύγχρονες που θα αναβαθμίσουν παρά πολύ και το επάγγελμα και του παραγωγού και του επαγγελματία. Θέλουμε λαϊκές αγορές του 21ου αιώνα.

– Τι ακριβώς εννοείτε λαϊκές αγορές του 21ου αιώνα; Σε αυτό τον εκσυγχρονισμό συμπεριλαμβάνεται και η είσοδος επενδυτών;  

Άδωνις Γεωργιάδης: Εμείς θα δώσουμε τη δυνατότητα στους εκπροσώπους των λαϊκών αγορών να δραστηριοποιούνται και με τη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών. Έτσι ώστε να υπάρχει ευταξία.

Θέλουμε οι λαϊκές αγορές να έχουν καλές τιμές για τον πολίτη, καθαρές, να κόβουν αποδείξεις και να πληρώνουν τους φόρους και που να δίνουν αξιοπρέπεια στον εργαζόμενο στις λαϊκές αγορές που εμείς δεν αντιμετωπίζουμε ως επαγγελματία δεύτερης κατηγορίας.

Δεν έχουμε σκοπό να δώσουμε τις λαϊκές αγορές σε ιδιότητες όπως κατηγορούμαστε. Οι παραγωγοί και οι έμποροι θα συνεχίσουν να είναι αυτοί που θα δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές.

capital.gr