Τα καλύτερα ψωμιά της Αθήνας
2 years, 1 month ago
6

Το ψωμί είναι η πιο απλή και ταυτόχρονα η πιο αγαπημένη μας τροφή. Από το μικρό κομμάτι που τσιμπάμε με το χέρι μας όταν το καρβέλι είναι ακόμα αχνιστό μέχρι τις φέτες που θα συνοδεύσουν ένα πιάτο μαγειρευτό φαγητό με μπόλικη σάλτσα ή θα κλείσουν μέσα τους τα υλικά του αγαπημένου μας σάντουιτς. Η γεύση και η μυρωδιά του ψωμιού είναι πάντα εκεί όχι μόνο για να γιατρέψει την πείνα μας αλλά και για να μας κάνει να νιώσουμε ζεστασιά.

Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν η αναζήτηση του καλού ψωμιού είναι προτεραιότητα. Όλοι αναζητούμε ένα καλοφτιαγμένο και θρεπτικό ψωμί, όποια κι αν είναι τα ιδιαίτερα γούστα μας ή οι εξειδικευμένες διατροφικές μας ανάγκες. Παρακάτω θα βρείτε 6 σημεία στην Αθήνα που προσφέρουν εξαιρετικά ψωμιά και όχι μόνο.

The Black Salami Microbakery
Στην καρδιά των Εξαρχείων βρίσκεται ο φούρνος του Αντώνη Καζάκου και του Bruno Pezzia. Όλες οι ζύμες τους είναι φτιαγμένες από φυσικό προζύμι και δεν περιέχουν διογκωτικά. Χρησιμοποιούν αλεύρι από το Τορίνο, από 100% ιταλικό σιτάρι, ενώ το λάδι τους είναι από τη Μάνη, από το χωριό Γαϊτσές. Προσφέρουν πολλές επιλογές ψωμιού, διάφορα είδη focaccia αλλά και flatbread. Στα highlights, οι χειροποίητες πίτες, τα σάντουιτς που περιέχουν ιδιαίτερα αλλαντικά και τυριά, σε ευφάνταστους συνδυασμούς, και οι απολαυστικές επιλογές για brunch όπως αβγά benedict, αβοκάντο τοστ και καγιανάς που μπορείτε να απολαύσετε στον εξωτερικό πάγκο του μαγαζιού ή να τα πάρετε σε πακέτο.
Ζωοδόχου Πηγής 71, Εξάρχεια, τηλ.: 211 4187956

Kora
Σήμα κατατεθέν του τα sourdough ψωμιά για τα οποία δημιουργούνται ουρές, σχεδόν καθημερινά. Στο Kora φτιάχνουν ψωμί με ιταλικά και ελληνικά άλευρα κορυφαίας ποιότητας χρησιμοποιώντας δικό τους προζύμι, αργής ωρίμανσης (τουλάχιστον 20 ώρες). Έτσι το ψωμί διατηρεί για περισσότερες μέρες τις θρεπτικές του ουσίες και παραμένει φρέσκο μέχρι και ένα ολόκληρο 10ήμερο. Κλασικό σταρένιο, σικάλεως, ολικής αλέσεως, βρώμης και focaccia είναι τα είδη που διαθέτει. Η απόλυτη λιχουδιά είναι το ψωμί σοκολάτας όπου το κλασικό προζυμένιο εμπλουτίζεται με μαύρη σοκολάτα, κακάο και μέλι ενώ κάνεις δεν μπορεί να αντισταθεί στα κρουασάν που φτιάχνονται με εξαιρετικής ποιότητας γαλλικό βούτυρο και φυσικά μοσχοβολάνε.
Παναγιώτου Αναγνωστοπούλου 44, Αθήνα, τηλ.: 210 3627 855

Betty’s Bakery
Το σύγχρονο εργαστήριο της Ελισάβετ Κουλούρη στο Γκάζι παράγει όλα τα είδη ψωμιού μόνο με φυσικό προζύμι. Τα έντεκα διαφορετικά ψωμιά που προσφέρει είναι εξίσου γευστικά και εξαιρετικά θρεπτικά. Το superbread φτιαγμένο αποκλειστικά από ξηρούς καρπούς και superfood (χωρίς καθόλου αλεύρι) είναι το πιο ιδιαίτερο. Tο λευκό με θυμάρι και ελαιόλαδο είναι αφράτο και ιδιαίτερα αρωματικό και το καρβέλι με χαρούπι και καρύδια είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Όλα τα ψωμιά της Μπέτυ γίνονται με αγνά άλευρα, χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα, που προέρχονται κυρίως από μικρούς Έλληνες παραγωγούς. Κατόπιν παραγγελίας κάνει διαμονή τα ψωμιά της κατ’οίκον μέσω delivery, επίσης τα βρίσκουμε και σε επιλεγμένα μαγαζιά της Αθήνας.
Κασσάνδρας 10, Γκάζι, τηλ.: 210 3424 832

Αρτοποιότης ο Τάκης
Αυτός ο φούρνος στο Κουκάκι ψήνει αυθεντικό παραδοσιακό ψωμί εδώ και πενήντα χρόνια. Στα ράφια του βρίσκουμε καθημερινά πάνω από 30 είδη, φτιαγμένα με προζύμι, μαγιά ή συνδυασμό των δύο. Το κλασικό χωριάτικο είναι από τα πιο αγαπημένα των φανατικών πελατών του Τάκη. Οκτάσπορο, γερμανικό, δεκάσπορο και μπαγκέτα καμπαγιού γίνονται επίσης ανάρπαστα. Από τα υπόλοιπα αρτοποιήματα η πιο διάσημη είναι η τυρόπιτα κουρού με τη βουτυράτη ζύμη και την πεντανόστιμη γέμιση. Όσο για τα αφράτα κέικ (15 διαφορετικά είδη) και τα τραγανά κουλουράκια, κανείς δεν μπορεί να τους αντισταθεί, ειδικά νωρίς το πρωί που είναι φρεσκοψημένα και ζεστά.
Μισαραλιώτου 14, Κουκάκι, τηλ.: 210 9230 052

Αρτοποιία Δαρεμά
Σε αυτό τον φούρνο το ψωμί φτιάχνεται με πρώτης ποιότητας αλεύρι χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα και παίρνει τον χρόνο του να ζυμωθεί φυσικά και να ψηθεί σωστά. Το ζυμωτό ολικής άλεσης είναι τραγανό με γεμάτη γεύση ενώ το πολύσπορο, με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Εξαιρετικά δημοφιλή είναι και τα μουστοκούλουρα Δαρεμά που ζυμώνονται με αγνό παρθένο ελαιόλαδο και μοσχοβολάνε κανελογαρύφαλλο. Κρασοκούλουρα, κουλουράκια πορτοκαλιού και βανίλιας με αιγοπρόβειο βούτυρο και τυροκουλουράκια είναι μόνο μερικά ακόμη από όσα επίσης διαθέτει ο συγκεκριμένος φούρνος και αξίζει να δοκιμάσετε.
Λεωφόρος Σουνίου 2, Μαρκόπουλο, τηλ.: 2299 025744

Λυκαβηττός
Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες ο Φούρνος Λυκαβηττός στο Κολωνάκι φτιάχνει εξαιρετικά ψωμιά που έχουν το δικό τους φανατικό κοινό. Τα άλευρα του προέρχονται από τη Γερμανία, την Αυστρία αλλά και από επιλεγμένους Έλληνες παραγωγούς. Συνολικά διαθέτει πάνω από 35 είδη ψωμιού. Βαρύ Γερμανικό ψωμί, μετσοβίτικο χωριάτικο, dinkel, πολύσπορο χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, μοναστηριακό και γαλλικές μπαγκέτες είναι μόνο μερικά από τα best seller. Οι χειροποίητες χωριάτικες πίτες, τα κρουασάν και τα μυρωδάτα κουλουράκια του γίνονται ανάρπαστα όπως και τα πάντα φρέσκα και λαχταριστά cookies σε διάφορες παραλλαγές.
Δεινοκράτους 59, Αθήνα, τηλ.: 210 7211 348

 

olivemagazine.gr