Ποιος άντρας ανάγκασε την Κένταλ Τζένερ να βγει ημίγυμνη στο χιόνι;
2 years, 11 months ago
6

Δείτε τις φωτογραφίες – Το μοντέλο βγήκε για μπάνιο στον πάγο και αποκάλυψε ποιος άνθρωπος την ενέπνευσε

Η Κένταλ Τζένερ φόρεσε το πιο μικροσκοπικό της μπικίνι, τις πιο… χνουδωτές της μπότες, οπλίστηκε με θάρρος και βγήκε στο χιόνι. Το μοντέλο ανέβασε στο Instagram φωτογραφίες από την τολμηρή αυτή πράξη και εξήγησε και τι κρύβεται από πίσω, ή για να είμαστε πιο ακριβείς… ποιος κρύβεται. Η Κένταλ έγραψε ότι ετοιμάζεται να κάνει μπάνιο στο χιόνι και ότι το απόφασισε αυτό επειδή το προτείνει ο Βιμ Χοφ.

kendall_jenner_xionia
kendall_jenner_xionia2

Ποιος είναι όμως ο Βιμ Χοφ; Η Γκουίνεθ Πάλτροου, ο Τζιμ Κάρεϊ, ο Τομ Κρουζ, η Οπρα Γουίνφρεϊ και μια στρατιά διασημότητες ορκίζονται στην εναλλακτική μέθοδο αυτοθεραπείας του Ολλανδού υπερανθρώπου, την ώρα που η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να καταλάβει πώς στην ευχή καταφέρνει να χειραγωγεί το ανοσοποιητικό και το νευρικό σύστημά του. Προσοχή! Μην το δοκιμάσετε σπίτι.

«Το πρώτο λεπτό μέσα στο παγωμένο νερό είναι και το πιο κρίσιμο», συνηθίζει να λέει ο Βιμ Χοφ, κατά κόσμον Iceman, σε όσους υποκινούμενοι λίγο από περιέργεια αλλά κυρίως από φιλοδοξία να κερδίσουν χιλιόμετρα στο μονοπάτι της αυτοβελτίωσης φτάνουν σε κάποιο από τα camps του, όπως στο βουνό Πρζεσιέκα, στα σύνορα της Πολωνίας με την Τσεχία. Δεν ξέρει κανείς πόσο καθησυχαστική ακούγεται η παραπάνω φράση όταν βρίσκεσαι ξυπόλητος, περικυκλωμένος από καντάρια χιονιού, σε θερμοκρασία ελάχιστα πάνω από τους 0° Κελσίου με εξάρτυση μόνο το μαγιό σου -ολόσωμο ή μπικίνι, speedo ή σορτς, καμία σημασία δεν έχει- και πρέπει να βουτήξεις μέσα σε λίτρα απελπιστικά κρύο νερό.

O Wim Hof είναι ο Iceman

Πάντως, οι περισσότεροι από τους προσήλυτους του ευζωιστικού δόγματος που προηγουμένως έχουν καταβάλει το ποσό των 2.000 ευρώ για να μυηθούν μέσα σε πέντε ημέρες στη διάσημη πια μέθοδο Wim Hof, γνωστή με το ακρωνύμιο WHM, το αποτολμούν. Η συντριπτική πλειονότητά τους μάλιστα επιζεί και το επαναλαμβάνει ξανά και ξανά.

sorts2
O 61χρονος Βιμ Χοφ περνά 1 ώρα, 53 λεπτά και 2 δευτερόλεπτα σε άμεση επαφή με τον πάγο χωρίς να μεταβάλλεται η θερμοκρασία του σώματός του

Ο Ολλανδός υπεράνθρωπος, όπως είναι το παρατσούκλι που τον ακολουθεί σαν πιστό σκυλί τα τελευταία 20 χρόνια, μπορεί να πέτυχε τα σπουδαιότερα ανδραγαθήματά του πριν από 10 ή ακόμα και 20 χρόνια -το 2000 κολύμπησε για 57,5 μέτρα κάτω από τον πάγο λίμνης στη Φινλανδία-, όμως χάρη στην αμφιλεγόμενη σειρά ντοκιμαντέρ «The Goop Lab» της Γκουίνεθ Πάλτροου βρίσκεται πια στον κολοφώνα της δόξας του. Εντάξει, προφανώς η λυσσαλέα αναζήτηση της αυτοβελτίωσης και του εναλλακτικού ευ ζην τροφοδοτεί με καύσιμο την παράξενη πατέντα του. Ο Χοφ, που στις 20 Απριλίου συμπλήρωσε 61 χρόνια ζωής, υποστηρίζει ότι μέσω συγκεκριμένης μεθοδολογίας αναπνοών, που τροφοδοτούν το σώμα με περισσότερο οξυγόνο απ’ όσο στην πραγματικότητα χρειάζεται, ασκήσεων διαλογισμού και, κυρίως, βύθισης του σώματος σε παγωμένο νερό πετυχαίνει να ελέγχει τα δύο αυτόνομα συστήματα του οργανισμού του: το ανοσοποιητικό και το κεντρικό νευρικό σύστημα.

«Είναι εύκολο να είσαι superhuman», συνηθίζει να λέει γελώντας, στην πραγματικότητα όμως φανερώνοντας ακόμα περισσότερο τις βαθιές ρυτίδες στο πρόσωπό του, εκείνες που του προσδίδουν μαζί με τα γκρίζα μαλλιά και τα γένια του την ακαταμάχητη φυσιογνωμία ενός γκουρού. Σε κάθε περίπτωση, εννοεί κάθε λέξη της φράσης του. Και πιστεύει ότι καθένας μπορεί να επιτύχει ό,τι και εκείνος, δηλαδή να χειραγωγήσει την απόκριση του οργανισμού σε ακραίες συνθήκες – είτε αυτό είναι ο πάγος, είτε ακόμα και ένας ιός.

Ναι, αυτή την περίοδο με την πανδημία του κορωνοϊού να μαίνεται ο Χοφ έχει εξωφρενικά μεγάλη ζήτηση. Για να αποδείξει τον ισχυρισμό του έχει θέσει το σώμα του στη διάθεση της επιστήμης. Ομάδα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ράντμπουντ τον μελέτησε μόνο του, σε αντιπαραβολή με τον δίδυμο αδελφό του, αλλά και μαζί με μια ομάδα ανθρώπων που εφάρμοσαν τη μέθοδό του.

Το μόνο ύποπτο που εντόπισαν ήταν η παραπάνω από το φυσιολογικό ποσότητα φαιού λιπώδους ιστού στο σώμα του, η οποία θα μπορούσε να τον βοηθά να ανέχεται το κρύο καλύτερα από έναν μέσο άνθρωπο. Ωστόσο το πιο εντυπωσιακό εύρημα ήταν άλλο.

Στο πλαίσιο της μελέτης, χορηγήθηκε στον Χοφ και την ομάδα των ακολούθων του μια ενδοτοξίνη, αφού πρώτα είχαν ολοκληρώσει το τελετουργικό των αναπνοών, του διαλογισμού και του κρύου μπάνιου. Το αναμενόμενο θα ήταν λίγες ώρες αργότερα να παρουσιάσουν τα τυπικά συμπτώματα του κρυώματος, βήχα, πυρετό, ρινική καταρροή. Παρ’ όλα αυτά, όλοι τους παρέμειναν υγιείς. Οι γιατροί βρήκαν στο σώμα τους τη μισή ποσότητα κυτοκινών από αυτές που θα έπρεπε να εκκρίνει ένας άνθρωπος που προσβάλλεται από κάποιον ιό και ποσότητα αδρεναλίνης πολλαπλάσια ακόμα και από αυτή που εντοπίζεται σε άτομα που μόλις έχουν επιχειρήσει bunjee jumping. Ωστόσο, ακόμα δεν έχουν καταφέρει να κατανοήσουν αν οι αναπνοές, ο διαλογισμός ή εξοικείωση με το παγωμένο νερό ευθύνονται τελικά για το παράδοξο του Χοφ που τον κρατά υγιή και ακμαίο.

sorts1

Απανωτά -και περίεργα- ρεκόρ

Οπως κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει πώς γίνεται να περνά 1 ώρα, 53 λεπτά και 2 δευτερόλεπτα σε άμεση επαφή με τον πάγο -το πέτυχε το 2013 σπάζοντας για 16η φορά το προσωπικό ρεκόρ του- χωρίς να μεταβάλλεται η θερμοκρασία του σώματός του. Ο Χοφ έχει πετύχει κι άλλους εντυπωσιακούς άθλους. Το 2007 επιχείρησε να ανέβει στην κορυφή του Εβερεστ φορώντας μόνο σορτς, πέδιλα και μια προστατευτική μάσκα για τον ήλιο. Ενας τραυματισμός στο πόδι του τού επέτρεψε να φτάσει μέχρι τα 7.500 μέτρα. Δύο χρόνια μετά έτρεξε μαραθώνιο στην έρημο της Ναμίμπια χωρίς να καταναλώσει ούτε σταγόνα νερού στη διάρκεια της διαδρομής, ενώ σε άλλη επικίνδυνη αποστολή την ίδια χρονιά κατέκτησε την κορυφή του Κιλιμάντζαρο έπειτα από διαδρομή δύο ημερών. Το υψηλότερο βουνό της Αφρικής θα το σκαρφαλώσει και φέτος -πάντα με τίποτα περισσότερο από ένα σορτς- στην αποστολή που ετοιμάζει για τις αρχές Σεπτεμβρίου. Μην αναζητήσετε θέση στην ομάδα του. Ολες έχουν από καιρό προπωληθεί και ας τιμολογούνται στα 12.500 ευρώ.

Μπορεί ο Χοφ να έχει ως προσωπικό μότο τη φράση «αναπνεύστε, είναι δωρεάν», όμως η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια ηγείται με το αζημίωτο μιας οικογενειακής επιχείρησης ευζωίας με βασικό πυλώνα τον ίδιο. Την ιδέα για το site, το application, τα online μαθήματα και τις ασκήσεις, τα βιβλία, ακόμα και τα είδη ένδυσης με την υπογραφή του ανθρώπου που νίκησε το κρύο είχε ο πρωτότοκος γιος του Εναμ. Και τα τέσσερα παιδιά που απέκτησε με την πρώτη σύζυγό του -έχει ακόμα δύο από επόμενους δεσμούς του- ασχολούνται με την προώθηση και τη διάδοση της μεθόδου του πατέρα τους.

sorts4
Και η Οπρα Γουίνφρεϊ ορκίζεται στη μέθοδο Χοφ

Η Ολάγια Χοφ είχε καθοριστικό ρόλο στην προσωπική επιφοίτηση του συζύγου της. Η αυτοκτονία της το 1995 -έπασχε από ψυχώσεις και είχε διαγνωστεί με έντεκα διαφορετικές προσωπικότητες- έγινε για τον Χοφ η φαεινή στιγμή. Αυτό που σήμερα αμπαλάρεται ως η περίφημη πλην αμφιλεγόμενη μέθοδός του ξεκίνησε ως μια επινόηση που θα απάλυνε τον θρήνο του.

Πλέον ο Χοφ, από αξιοπερίεργος τύπος, έχει εξελιχθεί σε διασημότητα – τουλάχιστον για εκείνους που αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους ίασης του σώματος και της ψυχής. Κι ας μην τεκμηριώνεται με ορθολογικά επιστημονικά δεδομένα ότι η μέθοδος είναι θεραπευτική. Τα στιγμιότυπα με δεκάδες ανθρώπους να βυθίζονται ακόμα και σε πλαστικές πισίνες με παγάκια προκειμένου να μυηθούν στη φιλοσοφία του είναι ενδεικτικά. Φυσικά, πολλοί celebrities βρίσκουν γοητευτική την περίπτωσή του. Εκτός από την Γκουίνεθ Πάλτροου, που του διέθεσε ένα ολόκληρο επεισόδιο του «The Goop Lab» στο Netflix, τη μέθοδο Χοφ ακολουθούν ο Τζιμ Κάρεϊ, ο Τομ Κρουζ, η Οπρα Γουίνφρεϊ, ο Κρις Εβανς, ο Ράσελ Μπραντ, που μάλιστα τον φιλοξενεί και σε πρόσφατο podcast του, ενώ έμπνευση από τον Χοφ αντλεί και ο Χρήστος Μάστορας, όπως μαρτυρά πρόσφατη ανάρτηση του τραγουδιστή στο Instagram.

sorts3
Η εμφάνισή του στο ντοκιμαντέρ «The Goop Lab» της Γκουίνεθ Πάλτροου απογείωσε τη φήμη του Ολλανδού Iceman

O «τσαρλατάνος» που έγινε μύστης

Φυσικά ο Ολλανδός υπεράνθρωπος καλείται ως ομιλητής σε λαοσυνάξεις επιδραστικών τύπων, όπως το Ted, πρωταγωνίστησε στο βιντεοκλίπ του τραγουδιού «My Last Breath», που ήταν η επίσημη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στη φετινή Eurovision, ενώ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όσο εκείνος θα αναμετράται για μία ακόμη φορά με τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο πολλές χιλιάδες μέτρα πιο χαμηλά, θα κυκλοφορεί η βίβλος του με τίτλο «The Wim Hof Method: Activate Your Full Potential». Αλλωστε και τη γνωριμία του με την οικουμένη σε ένα βιβλίο την οφείλει. Οχι όμως δικό του. Το 2011 ο Αμερικανός δημοσιογράφος του «Playboy» Σκοτ Κάρνεϊ ανέλαβε να ταξιδέψει στην Πολωνία, στο camp του Χοφ, και να μυηθεί στη μέθοδό του με σκοπό να τον ξεμπροστιάσει ως τσαρλατάνο. Τελικά, τα σχέδιά του ανατράπηκαν, αφού μέσα σε λίγες ημέρες έγινε ένας από τους πιο φανατικούς θιασώτες του Χοφ. Η έρευνα του δημοσιογράφου αποτυπώθηκε στο best seller «What Doesn’t Kill Us» το 2017, αλλά και στο φετινό «The Wedge», ένα βιβλίο που προωθεί εκ νέου την ιδέα του Iceman, ότι δηλαδή μπορείς να χειριστείς το σώμα σου, αρκεί όχι μόνο να το θέλεις, αλλά και να μάθεις πώς.