Πέθανε η διεθνούς φήμης Ελληνίδα μεσόφωνος Δάφνη Ευαγγελάτου
3 years, 1 month ago
6

Μια σπουδαία λυρική καλλιτέχνις με διεθνή φήμη αλλά και μια ικανότατη δασκάλα που μεταλαμπάδευε τις πλούσιες μουσικές γνώσεις της στους νέους, η μεσόφωνος και Αντιπρύτανις της Ανώτατης Μουσικής Ακαδημίας του Μονάχου Δάφνη Ευαγγελάτου, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών. Άφησε την τελευταία της πνοή στο Μόναχο μετά από σκληρή και γενναία μάχη με τον καρκίνο.

Γεννημένη και μεγαλωμένη σε μια σημαντική καλλιτεχνική οικογένεια – ήταν κόρη του συνθέτη Αντίοχου Ευαγγελάτου και της αρπίστριας Ξένης Μπουρεξάκη-Ευαγγελάτου και αδελφή του μεγάλου σκηνοθέτη και ακαδημαϊκού Σπύρου Ευαγγελάτου, ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές της στην Αθήνα, στο Ελληνικό Ωδείο, και συνέχισε σπουδάζοντας στη Βιέννη και στη Σχολή Όπερας της «Κρατικής Όπερας του Μονάχου», της οποίας υπήρξε κατόπιν μόνιμο πρωταγωνιστικό στέλεχος μέχρι το 1995.

Παράλληλα, από το 1980 ξεκίνησε μια μεγάλη διεθνή καριέρα που την οδήγησε στα σημαντικόυερα μουσικά κέντρα της υφηλίου: από το Βερολίνο, το Παρίσι, το Λονδίνο, τη Βιέννη, το Μιλάνο, τη Ρώμη, τη Βενετία και τη Νάπολη μέχρι τις Βρυξέλλες, το Άμστερνταμ, την Κοπεγχάγη, τη Γενεύη, τη Βαρκελώνη, τη Λισαβόνα, το Αμβούργο, τη Φρανκφούρτη, την Κολονία, την Δρέσδη, την Αθήνα αλλά και το Λος Άντζελες και το Τόκιο. Παράλληλα συμμετείχε, επανειλημμένα, σε κορυφαία Διεθνή Φεστιβάλ μεταξύ των οποίων και αυτά των Σάλτσμπουργκ, Εδιμβούργου, Αιξ αν Προβάνς, Μονάχου, Δρέσδης, Λυών, Αθηνών και Επιδαύρου κ.α.

Η πρώτη της εμφάνιση στην Ελλάδα έγινε σε παραγωγή της Κρατικής Όπερας της Βαυαρίας με το ρόλο του Συνθέτη στην όπερα «Αριάδνη στη Νάξο» (Φεστιβάλ Αθηνών, 1981). Τα επόμενα χρόνια και παρά το γεγονός ότι λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων διέμενε για μεγάλα διαστήματα στο εξωτερικό, συμμετείχε σε πολλές ακόμη ελληνικές παραγωγές μεταξύ των οποίων οι «Βάκχες» του Αργύρη Κουνάδη, η «Αντιγόνη», η «Λυσιστράτη» και η «Ηλέτρα» του Μίκη Θεοδωράκη κ.α.

Η Δάφνη Ευαγγελάτου διέθετε ένα μεγάλο και εντυπωσιακό ρεπερτόριο το οποίο περιελάμβανε περισσότερα από 40 οπερατικούς ρόλους, ορατόρια, λήντερ και έργα συμφωνικής μουσικής με τραγούδι που κάλύπτει όλο το φάσμα της μουσικής δημιουργίας από τους Monteverdi, Purcell, J. S. Bach, Händel, Mozart, Rossini, Bellini, Verdi, Bizet, Berlioz, Schubert, Schumann, Brahms, Wagner, R. Strauss, Mahler έως και πιο σύγχρονους συνθέτες όπως οι Křenek, Nono, Henze, Penderecki, Menotti κ.α.
Στο χώρο της όπερας περίφημες ήταν οι ερμηνείες της ως Carmen, Rosina, Cenerentola, Sesto, Dorabella, Cherubino, Dido, Romeo, Preziosilla, Fenena, Octavian, Componist, Fricka, Waltraute, Jocaste, Madame Flora, Geschwitz κ.α.

Κατά την διάρκεια της μακράς και επιτυχημένης σταδιοδρομίας της συνεργάστηκε με μεγάλους μαέστρους όπως οι όπως οι Carlos Kleiber, Claudio Abbado, Riccardo Chailly, Georges Prêtre, Rafael Kubelík, Wolfgang Sawallisch, Daniele Gatti, Gerd Albrecht, Yehudi Menuhin, Sandor Vegh, Μιλτιάδης Καρύδης, Λουκάς Καρυτινός, Βύρωνας Φιδετζςή, Μίλτος Λογιάδης, Βασίλης Χριστόπουλος αλλά και σκηνοθέτες όπως οι J.P. Ponelle, P. Ustinov, M. Hampe, H. Kupfer, J. Ljubinov, F. Soleri, K.E. Hermann, A. Everding, G. Rennert, J.C. Penchenat, Γιώργος Μιχαηλίδης και αρκετές φορές με τον αδελφό της Σπύρο Ευαγγελάτοκαι έχει συμμετείχε σε πολλές ραδιοφωνικές, τηλεοπτικές και δισκογραφικές παραγωγές.

Η διδασκαλία υπήρξε η δεύτερη σημαντική ενασχόληση της Δάφνης Ευαγγελάτου στην οποία η ίδια επιδόθηκε με ιδιαίτερη αγάπη και αφοσίωση. Το 1993 εξελέγη τακτική καθηγήτρια στην «Ανώτατη Μουσική Ακαδημία» του Μονάχου και από το 2002 ήταν Αντιπρύτανης του ίδιου Ιδρύματος ενώ από το 2003 διετέλεσε καθηγήτρια (Gastprofessor) στη «Βασιλική Ακαδημία Μουσικής» της Κοπεγχάγης.

Συμμετείχε συχνά ως μέλος κριτικής επιτροπής σε Διεθνείς Διαγωνισμούς Τραγουδιού όπως οι ARD-Μόναχο, «Μαρία Κάλλας»-Αθήνα, Mozart-Ζάλτσμπουργκ, «Competizione dell’ Opera» ενώ δίδαξε σεμινάρια τραγουδιού στη Γαλλία, Γερμανία, Αμερική, Δανία αλλά και στην Ελλάδα. Από το 2004 ήταν μέλος της Κριτικής Επιτροπής των «Καλλιτεχνικών Βραβείων του Υπουργείου Πολιτισμού»« της Βαυαρίας και Γνωμοδοτική Σύμβουλος του Μουσικού Πανεπιστημίου “Mozarteum” του Ζάλτσμπουργκ.

Πολυβραβευμένη, τιμήθηκε τον Νοέμβριο του 2006 με το «Μεγάλο Βραβείο Μουσικής» της “Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών» ενώ το 2015 το Ιόνιο Πανεπιστήμιο τήν τίμησε για την προσφορά της στον χώρο της μουσικής αναγορεύοντάς την επίτιμη διδάκτορα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών.

Τον Οκτώβριο του 2017 ανέλαβε να παρουσιάσει και να αναλύσει δραματουργικά την Μεγαλοψυχία του Τίτου (1791) του Mozart, ένα έργο που γνώριζε καλά και το οποίο είχε ερμηνεύσει με μεγάλη επιτυχία (ως Sesto) ήδη από τη δεκαετία του 1980 σε νέους καλλιτέχνες, μια εκδήλωση που είχε διοργανώσει ο Σύλλογος Φίλων της Μουσικής, με στόχο την ενίσχυση των Υποτροφιών Μαρία Κάλλας.

Η Δάφνη Ευαγγελάτου αφήνει πίσω της τον σύζυγό της Στέφανο Γαζουλέα , την ανιψιά της Κατερίνα Ευαγγελάτου καθώς και τους αγαπημένους της μαθητές.