Μια γνωστή-«άγνωστη» ιστορία στους περισσότερους που δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες από την προσωπική ζωή των Ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών -ακόμη κι αν πρόκειται για τον σπουδαίο Κώστα Τσόκλη– έφερε στην επιφάνεια η μοναχοκόρη του Μάγια Τσόκλη, καλεσμένη στην εκπομπή «φλΕΡΤ» της ΕΡΤ1.
Καθισμένη απέναντι στην οικοδέσποινα της εκπομπής Νάντια Κοντογεώργη, και ενώ προβάλλονταν στο μόνιτορ οι φωτογραφίες από το άλμπουμ της ζωής της, εμφανίστηκε ένα ασπρόμαυρο στιγμιότυπο, με την ίδια σχεδόν μωρό στην αγκαλιά της μητέρας της.
Με συγκροτημένο λόγο, όπως συνηθίζει, και χωρίς υπερβολικούς συναισθηματισμούς, η Μάγια Τσόκλη εξήγησε:
«Η υπόθεση με τη μητέρα μου είναι μπερδεμένη. Η βιολογική μου μητέρα πέθανε όταν ήμουν 5,5 χρόνων. Αυτό ήταν ένα τραύμα όπως και σε κάθε παιδί που το χαρακτηρίζει μετά. Από εκεί και πέρα είχα την αίσθηση ότι τα πράγματα μπορούν να ανατραπούν από στιγμή σε στιγμή. Από εκεί που είσαι ένα χαρούμενο παιδάκι μέσα σε μια οικογένεια, συνεχίζεις να είσαι ένα χαρούμενο παιδάκι χωρίς μητέρα όμως».
Και συνέχισε: «Είχα την πολύ μεγάλη τύχη να έχω τη θεία μου, την Ελένη, την αδερφή της μητέρας μου. Τη λάτρευα. Πολλές φορές ήμουν και μαζί της, γιατί έχοντας γεννηθεί και ζήσει στο Παρίσι, φαίνεται ότι με ενοχλούσε το κλίμα και η υγρασία και οι γονείς μου με έστελναν πολύ συχνά στην Αττική, στην Αθήνα για να συνέλθω. Οπότε εκεί ζούσα με την Ελένη, τη θεία μου.
Θυμάμαι όταν πέθανε η μητέρα μου, ήρθε ο πατέρας μου στην Ελλάδα και μου το ανακοίνωσε και πήγα κατευθείαν στην Ελένη και της είπα: “Να σε λέω τώρα μαμά;”. Είναι χαρακτηριστικό των παιδιών ότι προσαρμόζονται αμέσως. Δεν την είπα ποτέ “μαμά”. Την έλεγα και τη λέω ακόμη ‘’Ελένη’’ και ‘’Ελενάκι”.
Είχα την πολύ μεγάλη τύχη να παντρευτεί τον πατέρα μου και να είναι ακόμα μαζί και να είναι ένα ζευγάρι από αυτά που ζηλεύεις και λες πώς είναι δυνατόν μετά από τόσα χρόνια να κρατιούνται χεράκι χεράκι και να αγαπιούνται τόσο πολύ και να στηρίζουν τόσο πολύ ο ένας τον άλλον».
Γεννημένη και μεγαλωμένη στο Παρίσι, η μικρή Μάγια, συνήθισε από τα πρώτα χρόνια της ζωής της να έχει πάντα έτοιμη τη βαλίτσα της.
Αθήνα, Παρίσι, Βερολίνο, Μιλάνο, Βρυξέλλες έμπαινε μικρή τότε μαζί με τον 90χρονο σήμερα πατέρα της Κώστα Τσόκλη, στα μουσεία και τις γκαλερί και το ’’παχνίδι’’ της ήταν να ανακαλύψει ποια δικά του έργα εκτίθενται στην αίθουσα.
Με καταγωγή από την Αθήνα ο σημαντικός διεθνής Έλληνας εικαστικός παντρεύτηκε τη Φάνια Καπλανίδου με ρίζες από τη Μικρά Ασία, και απέκτησαν τη μοναχοκόρη τους, Μάγια. Η μοίρα όμως είχε καταστρώσει άλλα σχέδια και ο θάνατος της συζύγου του Κώστα Τσόκλη σε νεαρή ηλικία, άφησε ορφανή την μόλις 5,5 ετών κόρη τους.
«Το 1957, παντρεύτηκα μια ενδιαφέρουσα και ωραία γυναίκα, τη Φάνια Καπλανίδου, που ήταν πολύ πιο ανεπτυγμένη ακαδημαϊκά και κοινωνικά από εμένα και που της χρωστάω πολλά, γιατί μέχρι το θάνατό της το 1968, με βοήθησε να σταθώ στα πόδια μου και μου χάρισε τη μοναδική μας κόρη, τη συνέχεια δηλαδή της υλικής μου οντότητας» έχει περιγράψει με δικά του λόγια ο ίδιος Κώστας Τσόκλης τη ζωή του.
«Για έντεκα χρόνια ζήσαμε μαζί το θαύμα της Ρώμης και του Παρισιού. Εκεί όμως, γύρω στο 1964-1965, κάτι μέσα μου άλλαξε χωρίς να μπορώ να το προσδιορίσω (ίσως οι πατρικές μου ευθύνες;), και ενώ μέχρι τότε όλα για μένα στη ζωή και την τέχνη ήταν συμπτωματικά και αυθόρμητα, μετατράπηκαν έξαφνα σε συνειδητά και ηθελημένα. Άρχισα να ελέγχω τα αισθήματά μου, τις επιθυμίες μου, το έργο μου.
Και τότε απρόσμενα ήρθε η επιτυχία (…)».
«Το 1971 φεύγω για το Βερολίνο, όπου έζησα, δούλεψα και εξέθεσα για δεκαοχτώ μήνες μέσα σε μια άλλη πραγματικότητα. Το 1971-1972 ζήσαμε με την Ελένη (τον ώριμο έρωτα της ζωής μου και συνεργάτη στο έργο μου) και τη Μάγια, την κόρη μου, σαν οικογένεια πια, στο Βερολίνο, με υποτροφία της DAAD.
Όταν επέστρεψα στο Παρίσι, μπήκε στη ζωή μου ο Αλέξανδρος Ιόλας, αυτό το μοιραίο για τη διεθνή μου καριέρα πρόσωπο, που βγήκε από τη ζωή μου το 1986, λίγο πριν το θάνατό του.
Το 1973 η Ελένη και η Μάγια γύρισαν στην Αθήνα, κι εγώ, για δώδεκα ολόκληρα χρόνια, ζούσα μεταξύ Παρισιού και Αθήνας, αμελώντας σταδιακά τη διεθνή μου παρουσία και τονίζοντας την παρουσία μου στην Ελλάδα».Η Μάγια Τσόκλη, με σπουδές Κοινωνιολογίας στο Παρίσι, επιστρέφει στην Ελλάδα και εργάζεται για δύο χρόνια ως βοηθός του αξέχαστου Γιάννη Τσεκλένη, ενώ δημιουργεί το δικό της ατελιέ, σχεδιάζοντας η ίδια ρούχα.
Η συνέχεια της διαδρομής της είναι στην τηλεόραση, όπου το 1998 ξεκινάει την ταξιδιωτική εκπομπή «Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα», η οποία μετονομάζεται σε «Ταξιδεύοντας με τη Μάγια Τσόκλη», με προορισμό πλέον όλο τον πλανήτη.
Η δημοσιογραφική της εμπειρία στο ταξιδιωτικό ρεπορτάζ τη φέρνει διευθύντρια στο μηνιαίο περιοδικό «Passport», ενώ το 2009 εκλέγεται Βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑ.ΣΟ.Κ., όμως παραιτείται με επιστολή της τον Φεβρουάριο του 2012 και είναι εκείνη τη χρονιά που οι ιατρικές εξετάσεις της δείχνουν καρκίνο στο στήθος.
«Πέρασα ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, που δυστυχώς έχει εξαπλωθεί σαν γρίπη πια. Είχα καρκίνο στο στήθος. Όπως χιλιάδες γυναίκες, εγχειρίστηκα, έκανα χημειοθεραπείες και συνεχίζω να παίρνω φάρμακα. Φαίνεται ότι η ψυχική διάθεση επηρεάζει καταλυτικά την υγεία. Έτσι θεωρώ ότι η μεγάλη στενοχώρια από την εμπειρία μου με την πολιτική επέσπευσε αν μη τι άλλο την εξέλιξη της νόσου. Όμως να είμαι ξεκάθαρη. Δε ρίχνω ευθύνη σε κανέναν άλλο, παρά μόνο στον εαυτό μου» είχε δηλώσει σχετικά.
Με μια μακροσκελή εξομολογητική ανάρτηση της πριν λίγες μέρες στο Facebook, με αφορμή τον μήνα Οκτώβριο που έχει καθιερωθεί ως μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού, η ίδια έγραψε για την προσωπική της περιπέτεια υγείας.
«Ο γιος μου έχει πλουτίσει τη ζωή μου»
«Δεν ένιωσα ποτέ την τρελή επιθυμία να τεκνοποιήσω. Όμως πάντα ήθελα να μεταφέρω τις όποιες γνώσεις και εμπειρίες μου σε ένα παιδί.
Τα ταξίδια μου σε τρίτες χώρες και η επαφή μου με τον απίστευτο αριθμό παιδιών που δυσκολεύονται να επιβιώσουν, με έκαναν από νωρίς να ενδιαφερθώ για την υιοθεσία. Την έβρισκα πάντα συνεπή με τον τρόπο ζωής και τα πιστεύω μου» έχει δηλώσει για την απόφασή της να γίνει θετή μητέρα, μετά το διαζύγιο με τον πρώην σύζυγό της.
«Ο γιος μου έχει πλουτίσει τη ζωή μου. Μου μαθαίνει να ξαναβλέπω τον κόσμο με τα δικά του μάτια. Μου θύμισε ότι μπορείς να χαίρεσαι ακόμα και με πολύ απλά πράγματα» έχει εξομολογηθεί.
Εγκατεστημένη πλέον μόνιμα στην αγαπημένη της Τήνο η Μάγια Τσόκλη, -εκεί στεγάζεται και το Μουσείο Τσόκλη στον Κάμπο– αποφάσισε να περάσει εκεί τον φετινό χειμώνα, κοντά στη φύση και τον ομορφιά του κυκλαδίτικου τοπίου, παρέα με τον 14χρονο πλέον γιο της Νικόλα που ξεκίνησε να φοιτά σε γυμνάσιο του νησιού, τα σκυλιά της, τις γάτες της και βέβαια τον σύντροφό της, Αλέξανδρο Κουρή.
Οι δυο τους έκαναν ένα τρελό όνειρό τους πραγματικότητα, όταν ξεκίνησαν το 2012 τη λειτουργία της Μικροζυθοποιίας Κυκλάδων που παράγει την μπύρα «Νήσος» η οποία πλέον διανέμεται μέχρι και στην Αυστραλία.
«Το ζήτημα είναι να καταφέρεις να κάνεις πολλές ζωές… Μας έχει χαριστεί μία» είναι η δική της πεποίθηση που όπως αποδεικνύεται, επιβεβαιώνει θριαμβευτικά τη μανία της να κάνει υπερβάσεις στη ζωή της.