Ο Χρήστος Βαλαβανίδης ήρθε στον κόσμο στις 21 Μαΐου 1944 και είναι Έλληνας ηθοποιός και ποιητής.Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1973. Συνεργάστηκε με πολλούς ιδιωτικούς θιάσους καθώς και με τις δύο κρατικές σκηνές, Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Της: Έπη Τρίμη
Ο Χρήστος Βαλαβανίδης υπηρέτησε όλα σχεδόν τα είδη της τέχνης του ηθοποιού: Αρχαίο δράμα, Αττική κωμωδία, Κωμειδύλλιο, Οπερέτα, σύγχρονο θέατρο, μουσικό θέατρο, Παντομίμα και Επιθεώρηση.Βραβεύτηκε με το βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου στο φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, για την ερμηνεία του στην ταινία του Νίκου Νικολαΐδη «Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα».
Συμμετείχε σε ξένες παραγωγές ταινιών, όπως: «The First Olympics» (σκην. Alvin Rakoff), «My Family and other animals» (σκην. Peter Barber-Fleming) «ΟΡΑ» (σκην. Udayan Prassad). Ο ίδιος έχει πει για τις επιλογές του: «Έχασα πολλά λεφτά, αλλά και καριέρα. ∆εν μετάνιωσα, όμως, γιατί είμαι εδώ, στη θέση μου. Αλλιώς θα γινόμουν δούλος των χρημάτων. Θα πάθαινα αυτό που έπαθαν άλλοι συνάδελφοί μου, που κυνηγώντας την επιτυχία έχασαν την ψυχή τους και συμβιβάστηκαν χάνοντας την ποιότητά τους. Πολλοί από τους πρωταγωνιστές της τηλεόρασης παίζουν θέατρο αλλά είναι μονοσήμαντοι. Χτυπάνε μια νότα, αλλά εμένα μου αρέσει όλη η οκτάβα».
Ο Χρήστος Βαλαβανίδης είναι λογοτέχνης – ηθοποιός, καθώς έχουν τυπωθεί ως τώρα τρεις ποιητικές συλλογές του. Η τρίτη και τελευταία ποιητική συλλογή του (εκδόσεις Καστανιώτη), περιλαμβάνει τα ανέκδοτα ποιήματα μιας δεκαετίας περίπου, καθώς και ένα αναδρομικό ανθολόγιο από προηγούμενες συλλογές και δημοσιεύσεις με ποιήματα που ο ποιητής θεωρεί ότι άντεξαν στο χρόνο.
Ποιήματά του υπάρχουν τυπωμένα σε διάφορες ελληνικές και ξένες ανθολογίες. Συνεργάστηκε με πολλά λογοτεχνικά περιοδικά κι έχει συμμετάσχει κατά το ήμισυ στη συγγραφή δύο τηλεοπτικών σειρών που παίχτηκαν στην ιδιωτική τηλεόραση («Πλάκας Μέλαθρον», και «Οι Αθώοι της Πτέρυγας 5»).
Ο Χρήστος Βαλαβανίδης είναι νυμφευμένος με την ομότεχνή του Ασπασία Κράλλη. Ο ίδιος έχει πει για τον ευτυχισμένο γάμο του: «Έχουμε αμοιβαίες υποχωρήσεις και κοινό πολιτισμό με τη γυναίκα μου». Τα συνδετικά υλικά τους είναι τόσο ισχυρά, που δεν έχουν αντέξει μόνο στη φθορά των δεκαετιών αλλά και περιστατικά απιστίας και από τις δύο πλευρές.
«Τσακώνομαι όταν δεν υπάρχει σεβασμός στη δουλειά. Τσακώνομαι όταν δω αδιαφορία για τη δουλειά, γαϊδουριά, τσακώνομαι με συντελεστές του θεάτρου, κυρίως σκηνοθέτες. Ήμουν σε μια δουλειά πρόσφατα κι ενώ ο σκηνοθέτης ήταν ατάλαντος ήθελε να με μάθει να παίζω. Κι ενώ ήταν και φάλτσος ήθελε να μου μάθει να τραγουδάω.
Δεν άντεξα πολύ, πήρα το καπελάκι μου κι έφυγα χωρίς να τσακωθώ, εδώ δεν τσακώθηκα.Ευχήθηκα καλή επιτυχία κι έφυγα, αλλά δεν είχαν καλή επιτυχία. Στην παράσταση “Ζείτε παίδες Ελλήνων” των Ρήγα – Αποστόλου αναφέρομαι. Εκεί είχε γίνει αυτό το περιστατικό. Δεν έχω ξανασυνεργαστεί από τότε με αυτό το δίδυμο και ούτε πρόκειται, είμαι απόλυτος. Υποτίμησε τη νοημοσύνη μου. Δεν θα σας πω σε ποιον από τους δύο αναφέρομαι», τόνισε ο Χρήστος Βαλαβανίδης.
Ο αγαπημένος ηθοποιός μίλησε για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που του παρουσιάστηκε το 2015 όταν ενώ βρισκόταν στο καμαρίνι του θεάτρου στο οποίο πρωταγωνιστούσε, έπαθε εγκεφαλικό.«Είχα παρατήσει τον εαυτό μου. Ήμουν 22 κιλά πιο παχύς, το ζάχαρο είχε φτάσει στο Θεό και τελικά έπαθα εγκεφαλικό. Ήμουν στο καμαρίνι και δεν θέλω καν να πω πώς αισθάνθηκα. Με βούτηξε ο Κώστας Σπυρόπουλος και με πήγε στο νοσοκομείο. Δεν θέλει και πολύ ο άνθρωπος» είπε για εκείνη την περίοδο ο αγαπημένος ηθοποιός.
«Ήταν λίγο θρίλερ. Και αν δεν πετύχαινε η εγχείρηση θα έπρεπε να κατέβω από το υπερπέραν για να κάνω γύρισμα. Αλλά ευτυχώς ο ασθενής επιβίωσε και έτσι την έκανα», εξήγησε ο Χρήστος Βαλαβανίδης και συνέχισε: «Ήταν σοβαρή εγχείρηση στον προστάτη, πέρασα μεγάλη φουρτούνα και τρόμαξα, ενώ άλλαξε και η οπτική μου στα πράγματα. Συμβιβάζεσαι με το αναπόφευκτο. Αντιλαμβάνεσαι την ματαιότητα των εγκοσμίων»