Ενα βήμα πριν την Ντάουνινγκ Στριτ φαίνεται να βρίσκεται ο Ρίσι Σούνακ, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να αποσυρθεί από την κούρσα διαδοχής της ΛιζΤρας για το «τιμόνι» των Συντηρητικών και της βρετανικής κυβέρνησης.
Οι υποψηφιότητες «κλείνουν» σήμερα στις 16:00 ώρα Ελλάδας και τα τελευταία στοιχεία δείχνουν καθαρό προβάδισμά του έναντι της Πένι Μόρντοντ, η οποία ωστόσο δηλώνει ότι δεν εγκαταλείπει την «κούρσα». Εάν η Μόρνταντ δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη στήριξη ενδεχομένως εκείνη την ώρα να ανακοινωθεί από τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922 το όνομα του νέου ηγέτη των Τόρις και νέου πρωθυπουργού, του τρίτου για τη χώρα μέσα στο διάστημα των τελευταίων επτά εβδομάδων. Εάν υπάρχουν περισσότεροι από ένας υποψήφιοι, τότε θα ακολουθήσει ψηφοφορία που θα αρχίσει στις 17:30 ώρα Ελλάδας.
Ο Ρίσι Σούνακ σύμφωνα με στενό συνεργάτη του εμφανίζεται συγκρατημένος λέγοντας ότι δεν λαμβάνει τίποτα ως δεδομένο, ωστόσο σύμφωνα με το BBC έχει τη στήριξη τουλάχιστον 147 βουλευτών, την ώρα που η Μόρντοντ, φέρεται να συγκεντρώνει μόνο διψήφιο αριθμό υποστηρικτών.
Ο διεκδικητής της ηγεσία των Συντηρητικών Ρίσι Σούνακ, σε tweet του πραγματοποίησε τα ξημερώματα της Δευτέρας, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Μπόρις Τζόνσον αλλά και για την απόφαση του να αποσυρθεί από την «κούρσα» της διεκδίκησης της πρωθυπουργίας στη Βρετανία.
«Ο Μπόρις Τζόνσον διεκπεραίωσε το Brexit και έπαιξε ρόλο στη μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη στη Βρετανία. Οδήγησε τη χώρα μας μέσα από μερικές από τις πιο δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε ποτέ και στη συνέχεια τα έβαλε με τον Πούτιν και τον βάρβαρο πόλεμό του στην Ουκρανία. Θα του είμαστε πάντα ευγνώμονες γι’ αυτό.
Παρόλο που αποφάσισε να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, ελπίζω να συνεχίσει να συμβάλλει στη δημόσια ζωή στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», έγραψε στο tweet του ο Ρίσι Σούνακ.
Είχε προηγηθεί σύμφωνα με τα ΜΜΕ συνάντησή του με τον Σούνακ.
Την ίδια ώρα τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης επιχειρούν να «διαβάσουν» πίσω από τις γραμμές της ανακοίνωσης του Μπόρις Τζόνσον εκτιμώντας ότι αυτές δεν ήταν οι τελευταίες λέξεις του πρωην πρωθυπουργού της Βρετανίας. Ο ίδιος ο Τζόνσον διέψευσε τις πληροφορίες που τον ήθελαν να συγκεντρώνει μόλις 60 από τις απαιτούμενες 100 υπογραφές, δηλώνοντας ότι εξασφάλισε 102 υποστηρικτές αλλά υποχωρεί διότι «αυτό είναι το σωστό» αναγνωρίζοντας τον βαθύ διχασμό στο εσωτερικό του κόμματος.
«Πιστεύω ότι έχω πολλά να προσφέρω, αλλά φοβάμαι ότι απλώς δεν είναι η σωστή στιγμή», είπε. «Πιστεύω ότι βρίσκομαι σε θέση να εξασφαλίσω μία νίκη των Συντηρητικών το 2024 και απόψε μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ξεπέρασα το εμπόδιο με 102 δηλώσεις υποστήριξης…και θα μπορούσα να υποβάλω αύριο την υποψηφιότητά μου. Είχα μεγάλες πιθανότητες να νικήσω στην εκλογή με τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος. Αλλά κατά την διάρκεια των τελευταίων ημερών έφθασα δυστυχώς στο συμπέρασμα ότι αυτό δεν θα ήταν το σωστό. Δεν μπορείς να κυβερνήσεις αποτελεσματικά αν δεν έχεις ένα ενωμένο κόμμα στο Κοινοβούλιο» ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Κυριακής.
Καθοριστικό ρόλο στην απόφαση Τζόνσον φαίνεται ότι έπαιξε ο κίνδυνος του μεγάλου διχασμού για τους Συντηρητικούς που ενδεχομένως να οδηγούσε ακόμα και σε εκλογές με το αποτέλεσμα να ήταν, το πιθανότερο, εξαιρετικά δυσμενές για τους Τόρις, μολονότι αρκετά μέσα ενημέρωσης επιμένουν ότι τα κίνητρα του «Bo-Jo» είναι πάντα εγωιστικά.
Ο διχασμός θα προέκυπτε από το γεγονός ότι αν η διαδικασία ανάδειξης νέου πρωθυπουργού κατέληγε σε ψηφοφορία από τα μέλη των Συντηρητικών, τότε ο Μπόρις Τζόνσον πιθανότατα θα κατακτούσε την πρωτιά την ώρα που, όμως, στην κοινοβουλευτική του ομάδα θα είχε περίπου τους μισούς βουλευτές να διαφωνούν – ακόμα και σε επίπεδο παραιτήσεων – με την επιστροφή του στη Ντάουνινγκ Στρίτ.
Σύμφωνα, πάντως, με τον Guardian, τα κίνητρα της ανακοίνωσης της απόσυρσης της υποψηφιότητάς του Μπόρις Τζόνσον ήταν καθαρά εγωκεντρικά καθώς, όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η βρετανική εφημερίδα, «η έξοδος αυτή έγινε για να αποφύγει τον εξευτελισμό».
Όπως εκτιμά ο Guardian ο Τζόνσον γνώριζε ότι δεν θα συγκέντρωνε ποτέ τους 102 βουλευτές τους οποίους αναφέρει στην δήλωσή του – ένας αριθμός που θα του επέτρεπε να είναι υποψήφιος – και άρα αποφάσισε να μην υποστεί αυτή την ντροπή, ειδικά για έναν πρώην πρωθυπουργό. «Αυτοί που γνωρίζουν τον Τζόνσον τον περιγράφουν ως έναν πολιτικό που ζει για την λατρεία και την αποδοχή. Αν δεν νιώθει ότι τον επιθυμούν θα προτιμούσε να μην εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανάλυση.
«Ο Τζόνσον θα ήθελε ο κόσμος να πιστέψει ότι αποσύρεται για χάρη της ενότητας του κόμματος ή του εθνικού καλού. Αλλά αν το πραγματικά ήθελε κάτι τέτοιο δεν θα διεκδικούσε ποτέ να γίνει ξανά πρωθυπουργός τρεις μήνες μετά την “έξοδο” που του έδειξαν 50 παραιτήσεις πριν από τρεις μήνες και ενώ υπάρχει η απειλή μια επίσημης έρευνας σε βάρος του για το αν παραπλάνησε το κοινοβούλιο» προστίθεται στην ανάλυση.
Οι εξελίξεις αποδείχθηκαν ραγδαίες ακόμα και για τους ίδιους τους Συντηρητικούς βουλευτές. Χαρακτηριστική η περίπτωση του υπουργού Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι. Το πρωί της Κυριακής δήλωνε τη στήριξή του προς τον Τζόνσον και το βράδυ δημοσίευε στην Telegraph άρθρο υπό τον τίτλο «Ετοιμαστείτε για τον Boris 2.0, τον άνθρωπο που θα κάνει τους Τόρις και τη Βρετανία ξανά σπουδαίους». Αυτό μόλις λίγα λεπτά πριν την ανακοίνωση οπισθοχώρησης του τελευταίου. Το άρθρο αποσύρθηκε με συνοπτικές διαδικασίες λίγο αργότερα και ο Ζαχάουι επανήλθε με νέα ανάρτηση: «Δεδομένων των νέων, είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να στραφούμε στον Σουνακ για να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός μας. Ο Ρίσι είναι εξαιρετικά ταλαντούχος, θα έχει μια ισχυρή πλειοψηφία στο Συντηρητικό Κόμμα και θα έχει την πλήρη υποστήριξη και πίστη μου».