Επιτροπή του Κογκρέσου στη Βραζιλία επιρρίπτει βαριές κατηγορίες για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στον πρόεδρο της χώρας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, υποστηρίζοντας ότι σκόπιμα άφησε τον κοροναϊό να μεταδοθεί στη χώρα, σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να χτιστεί ανοσία της αγέλης.
Το πόρισμα της επιτροπής του Κογκρέσου, που εκτείνεται σε σχεδόν 1.200 σελίδες και μέρος του οποίου δημοσιεύουν οι New York Times, συνιστά απόδοση κατηγοριών έναντι άλλων 69 προσώπων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τρεις γιοι του προέδρου και πρώην και νυν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Η επιτροπή είχε αρχικά συστήσει να κατηγορηθεί ο Μπολσονάρο για μαζική ανθρωποκτονία και γενοκτονία εναντίον ιθαγενών ομάδων στον Αμαζόνιο, όπου ο ιός αποδεκάτισε τους πληθυσμούς τους, καθώς τα νοσοκομεία στην περιοχή έμειναν χωρίς οξυγόνο. Όμως, μία ημέρα προτού οι Times και αρκετά βραζιλιάνικα ειδησεογραφικά πρακτορεία αποκαλύψουν αυτά τα σχέδια, αρκετοί γερουσιαστές είπαν ότι οι κατηγορίες ήταν υπερβολικές.
Αργά την Τρίτη, την παραμονή της προγραμματισμένης δημοσίευσης της έκθεσης, η επιτροπή αφαίρεσε τις προτεινόμενες κατηγορίες για ανθρωποκτονία και γενοκτονία, δήλωσε ο Renan Calheiros, κεντρώος βραζιλιάνος γερουσιαστής που ήταν ο κύριος συγγραφέας της έκθεσης.
Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, είναι αβέβαιο εάν η έκθεση της 11μελούς επιτροπής -της οποίας επτά μέλη είναι αντίπαλοι του Μπολσονάρο-θα οδηγήσει σε οποιαδήποτε πραγματική ποινική δίωξη. Ωστόσο, στη βαθιά πολωμένη Βραζιλία, αντικατοπτρίζει το βαθμό του θυμού εναντίον ενός ηγέτη που αρνήθηκε να πάρει την πανδημία στα σοβαρά.
Η έκθεση μπορεί να αποδειχθεί μια σημαντική κλιμάκωση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο Μπολσονάρο, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα το 2019, και διεκδικεί την επανεκλογή του το 2022.
Οι συντάκτες εξηγούν ότι οι πολιτικές του προέδρου ευθύνονται για περίπου 300.000 θανάτους, τους μισούς περίπου από όσους καταγράφει η Βραζιλία.
Σημειώνεται πως ο Μπολσονάρο ενθάρρυνε μαζικές συγκεντρώσεις και αποθάρρυνε τη χρήση μάσκας, ενώ αργότερα ήταν σκεπτικιστής για το εμβόλιο. Κατά την έκθεση, αυτές οι ενέργειες ισοδυναμούσαν με μαζική ανθρωποκτονία.
Σε σχόλιό του για την έκθεση, ο Μπολσονάρο απέδωσε στους συντάκτες πολιτικά κίνητρα.
Εάν εγκριθεί η έκθεση, ο γενικός εισαγγελέας της Βραζιλίας έχει 30 ημέρες για να αποφασίσει εάν θα ασκήσει ποινική δίωξη κατά του προέδρου και των άλλων προσώπων. Η Κάτω Βουλή της Βραζιλίας θα πρέπει, επίσης, να εγκρίνει τις κατηγορίες εναντίον του πρόεδρου.
Με δεδομένο ότι ο γενικός εισαγγελέας διορίστηκε από τον πρόεδρο και είναι υποστηρικτής του, αλλά και ότι οι υποστηρικτές του προέδρου ελέγχουν την Κάτω Βουλή, η δίωξη είναι σχεδόν απίθανη.