Τουρκία: Τι κρύβει το «όχι» του Ερντογάν στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
2 years, 8 months ago
6

Μια περίοδος συζητήσεων και «παζαριών» ανάμεσα στην Τουρκία και το ΝΑΤΟ έχει ξεκινήσει. Η γείτονα χώρα, μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε σχέση με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία έχει βρεθεί ξανά στο επίκεντρο.

Για να υπάρξει ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, τα υπόλοιπα μέλη της Συμμαχίας θα πρέπει να πείσουν την Τουρκία να κάνει στην άκρη τις διαφωνίες της αφού χρειάζεται ομοφωνία όλων των συμμετεχόντων για να ενταχθεί κάποια άλλη χώρα.

Κάτω Πατήσια: Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για τον απαγχονισμό του 12χρονου
  • Διαβάστε επίσης: Στόλτενμπεργκ: Να ληφθούν υπόψιν οι επιφυλάξεις της Τουρκίας

Οι δηλώσεις «φωτιά» του Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε χθες ότι δεν θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον Αλγερινό πρόεδρο.

Σύμφωνα με το Anadolu, o Τούρκος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι οι διπλωμάτες από τη Φινλανδία και τη Σουηδία δεν χρειάζεται να «μπουν στον κόπο» να ταξιδέψουν στην Τουρκία προκειμένου να πείσουν την Άγκυρα να εγκρίνει τα αιτήματα ένταξής τους στη Συμμαχία.

«Καταρχάς, δεν θα λέγαμε «ναι» σε όσους επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, έναν οργανισμό ασφαλείας», ανέφερε, ενώ επανέλαβε ότι οι δύο χώρες δεν έχουν καθαρή στάση απέναντι στην τρομοκρατία, αναφερόμενος σαφώς στο PKK.

Χαρακτήρισε μάλιστα τη Σουηδία «εκκολαπτήριο» τρομοκρατικών οργανώσεων και υποστήριξε ότι είχε «τρομοκράτες» στο κοινοβούλιο της.

Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι η Σουηδία και η Φινλανδία προσφέρουν καταφύγιο σε άτομα που συνδέονται με «τρομοκρατικές» οργανώσεις – όπως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και το Κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί πως ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

 

Στο ίδιο μοτίβο και ο Τσαβούσογλου

Η στάση που θα κρατήσει η Τουρκία φάνηκε και από την τοποθέτηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ όπου συζητήθηκε η διεύρυνση της Συμμαχίας.

«Εξηγήσαμε στις χώρες μέλη κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ την υποστήριξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Εκφράσαμε ακόμα την ανοιχτή υποστήριξη της Σουηδίας με όπλα. Οι δηλώσεις του Σουηδού υπουργού Εξωτερικών μέχρι στιγμής, δεν ήταν εποικοδομητικές αλλά προκλητικές».

Πριν από τη συνάντηση, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία ήταν πάντα υπέρ μιας «πολιτικής ανοικτών θυρών». Ωστόσο, σημείωσε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία «υποστηρίζουν ανοιχτά και εμπλέκονται με την τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG», η οποία «επιτίθεται στην Τουρκία και σκοτώνει Τούρκους στρατιώτες και αμάχους».

Η στάση απέναντι στη Ρωσία

Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του συμβούλου του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν στο Reuters, όπου υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να διατηρήσει μια λεπτή διπλωματική ισορροπία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ώστε να παραμείνει σε θέση να βοηθήσει έναν ενδεχόμενο τερματισμό του πολέμου με διαπραγματεύσεις.

Δήλωσε ακόμα ότι, αν και η Άγκυρα έχει επικρίνει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις ενέργειές της στο πεδίο της μάχης, δεν θα βοηθούσε να υιοθετήσει μια πιο τιμωρητική στάση απέναντι στη Μόσχα.

Η αντιμετώπιση του Στόλτενμπεργκ

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, έκρινε χθες βράδυ ότι οι επιφυλάξεις της Τουρκίας ως προς τα αιτήματα που υπέβαλαν η Φινλανδία και η Σουηδία για να ενταχθούν στο NATO θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.

«Η Τουρκία είναι πολύτιμος σύμμαχος και οι όποιες ανησυχίες (σ.σ. της) για την ασφάλεια πρέπει να απαντηθούν. Πρέπει να σταθούμε ενωμένοι αυτή την ιστορική στιγμή», ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ μέσω Twitter έπειτα από συνδιάλεξή του με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Νορβηγός απέφυγε να επεκταθεί.

Πώς θα πειστεί η Τουρκία

Η Φινλανδία και η Σουηδία επισημοποίησαν την πρόθεσή τους να ενταχθούν στο NATO μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όμως η Άγκυρα διαμηνύει πως θα συναινέσει μόνο εάν εκπληρωθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Δεν είναι σαφές το πώς –με ποια ανταλλάγματα– θα πειθόταν η Τουρκία να μην ασκήσει βέτο στην εισδοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO, που η ατλαντική συμμαχία θέλει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι.

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η παροχή εγγυήσεων από το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και συμφωνίες πώλησης όπλων θα μπορούσαν να άρουν το αδιέξοδο.

Τις προσεχείς ημέρες αναμένονται στην Άγκυρα διπλωμάτες των δύο σκανδιναβικών κρατών για συνομιλίες, αν και ο Τούρκος πρόεδρος, όπως αναφέραμε και παραπάνω, τους έστειλε μήνυμα να μην μπουν στον κόπο να κάνουν το ταξίδι.

tanea.gr