Τουρκία – Με παράνομη NOTAM «δεσμεύει» το κεντρικό Αιγαίο για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης
3 years, 1 month ago
6

Σε νέα ακραία πρόκληση, στο πλαίσιο της πολιτικής αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, προχωρά η Τουρκία.

Με παράνομη ΝΟΤΑΜ επιχειρεί να δεσμεύσει όλο το κεντρικό Αιγαίο από σήμερα μέχρι τις 12 Νοεμβρίου για ασκήσεις έρευνας  διάσωσης και…περιβαλλοντικής προστασίας.

Η Αθήνα από την πλευρά της, απαντά πως αυτό δεν γίνεται καθώς η Άγκυρα δεν έχει δικαιοδοσία για ΝΟΤΑΜ στο FIR Αθηνών. Tονίζει πως μόνο το κέντρο επιχειρήσεων του Πειραιά έχει αρμοδιότητα για συντονισμό επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης και ότι η δέσμευση τόσο μεγάλων περιοχών και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα (1 μήνα) είναι αντίθετη προς τις συστάσεις του διεθνούς οργανισμού ICAO και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια τόσο διεθνών όσο και εγχώριων πτήσεων 

Επικίνδυνες μεθοδεύσεις

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι τον Οκτώβριο η Τουρκία ψήφισε νόμο, με τον οποίο διεύρυνε αυθαίρετα την περιοχή ευθύνης της για την έρευνα και διάσωση,  επικαλύπτοντας περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, καθώς περιλαμβάνει το μισό Αιγαίο.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στον μακρύ κατάλογο τουρκικών αυθαιρεσιών και παρανόμων διεκδικήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημειώνεται ότι η ελληνική περιοχή ευθύνης, η οποία έχει καθορισθεί την δεκαετία του ’50 με Περιοχικές Συμφωνίες Αεροναυτιλίας του ICAO και δηλωθεί από το 1975 στον αρμόδιο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), συμπίπτει με το FIR Αθηνών και είναι σύμφωνη με τις συστάσεις του ΙΜΟ και ΙCAO, όπως περιλαμβάνονται στο Διεθνές Εγχειρίδιο Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης (IAMSAR Manual).

Υπογραμμίζεται ότι και στην πράξη η Ελλάδα, μέσω του αρμόδιου ελληνικού Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Joint Rescue Coordination Center – JRCC) στον Πειραιά, συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή ευθύνης της, παρέχοντας εν προκειμένω υπηρεσίες σε όλα τα κινδυνεύοντα πλοία και αεροπλάνα.

Κλιμακώνει τις προκλήσεις

Μετά την υπογραφή της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας, η τουρκική ηγεσία, τραβάει το σκοινί των προκλήσεων.

Η επανεμφάνιση στην Ανατολική Μεσόγειο του Oruc Reis, το οποίο θα συνοδεύουν τα πλοία «Αταμάν» και «Τζενγκίζ Χαν», έρχεται σε συνέχεια των παρενοχλήσεων από τουρκικά πλοία στις έρευνες του Nautical Geo για τον αγωγό EastMed, με τον Χουλουσί Ακάρ να «βαφτίζει», μάλιστα, τμήμα της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ ως «τουρκική».

Την ίδια ώρα η Άγκυρα επιμένει στα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου αμφισβητώντας ευθέως την ελληνική κυριαρχία μεγάλων σε έκταση και πληθυσμό νησιών μας.

Μάλιστα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου βλέπει τουρκική ΑΟΖ στα 6 μίλια από τις ελληνικές ακτές.

Απαντώντας σε ερώτηση που δέχθηκε, για το αν προτίθεται η Τουρκία να κηρύξει ΑΟΖ στην ίδια περιοχή που έχει καθορίσει την υφαλοκρηπίδα της, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας απάντησε ότι «ενδέχεται να κηρύξει ΑΟΖ, όσον αφορά στην αλιεία» και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, μάλιστα, να το κάνει σύντομα.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, με τον υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπογράμμισε την ετοιμότητα της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Λαμβάνουμε τα μέτρα μας ενάντια σε κάθε προσπάθεια παραβίασης της υφαλοκρηπίδας μας».

Προσέθεσε, μάλιστα, ότι «την τελευταία φορά που η Ελλάδα μπήκε στην υφαλοκρηπίδα μας για 1 χλμ. (σ.σ. ανατολικά της Κρήτης), ανακοινώσαμε Νavtex και προβήκαμε στις απαραίτητες προειδοποιήσεις. Όταν αποκλείστηκαν από εκεί, θέλησαν να μπουν ξανά, αυτή τη φορά από την Κύπρο, αλλά είχαν την ίδια αντιμετώπιση κι εκεί. Διαμαρτύρονται συνεχώς για την Τουρκία στη διεθνή κοινότητα. Δεν ξέρω ποιο είναι το όφελος από αυτό. Ίσως η εσωτερική πολιτική», ισχυρίστηκε ο Τσαβούσογλου.

 

in.gr