Αποκλειστικά στο newmoney η επικεφαλής της παγκόσμιας καμπάνιας για την εργάσιμη εβδομάδα 4 ημερών, Charlotte Lockhart – Αν και πώς μπορεί να εφαρμοστεί το πρόγραμμα στην Ελλάδα
Για πολλούς, η εβδομάδα τεσσάρων εργάσιμων ημερών είναι όνειρο ζωής. Για τον Andrew Barnes και την Charlotte Lockhart είναι αποστολή ζωής.
Ο Andrew Barnes στάθηκε αρκετά τυχερός στην επαγγελματική του ζωή -είναι χρηματοοικονομικός σύμβουλος- και αξιοποίησε την επιτυχία του για να εισάγει στην εταιρεία του, την εταιρεία διαχείρισης χαρτοφυλακίου Perpetual Guardian, την ιδέα της τετραήμερης εργασίας.
Το πείραμα ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2018 και ολοκληρώθηκε μετά από έξι μήνες. Ο Barnes ανακοίνωσε ότι στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς καταγράφηκε:
Ο Barnes αποφάσισε να καθιερώσει, μόνιμα, την τετραήμερη εργασία στην Perpetual Guardian. Επειδή όμως υπήρξαν και διαμαρτυρίες εργαζομένων, που ανέφεραν πίεση να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους σε μικρότερο χρονικό διάστημα, αποφάσισε να αντιμετωπίσει το ζήτημα πιο σφαιρικά.
Δημιούργησε την Παγκόσμια Καμπάνια για την Εβδομάδα των 4 Ημερών (4 Day Week Global Campaign) και ανέθεσε στη συνεργάτιδά του, Charlotte Lockhart, την αποστολή να εισάγει όσο γίνεται περισσότερες εταιρείες, παγκοσμίως, στη φιλοσοφία της τετραήμερης εργασίας (4dweek/ 4dw).
Ήδη, πολλές εταιρείες σε όλο τον κόσμο εφαρμόζουν το πρόγραμμα 4dw, με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.
«Είμαστε τυχεροί που η επιχείρησή μας μας παρέχει την οικονομική ελευθερία και την ελευθερία χρόνου για να μπορούμε να το κάνουμε αυτό», δηλώνει η Charlotte Lockhart, που μίλησε αποκλειστικά στο newmoney για τα πλεονεκτήματα της Εβδομάδας των 4 Ημερών, την απήχησή της και τη δυνατότητα να εισαχθεί στην Ελλάδα.
Ποια είναι τα κύρια επιχειρήματα υπέρ της τετραήμερης εργασίας;
Για μια επιχείρηση, η εκτέλεση ενός πιλοτικού προγράμματος θα επέτρεπε στον εργοδότη να συνεργαστεί με τους υπαλλήλους για να εντοπίσουν πώς μπορεί να βελτιωθεί η επιχείρηση. Όταν το κάνει αυτό, η παραγωγικότητα αυξάνεται και ο χρόνος εργασίας μπορεί να μειωθεί. Όταν μειώνεται ο χρόνος, το προσωπικό είναι πιο χαλαρό, ξεκούραστο και έτοιμο για δουλειά. Όταν το προσωπικό έχει ξεκάθαρη αντίληψη για το αναμενόμενο αποτέλεσμα, βρίσκει την εργασία πιο ικανοποιητική και φέρει τη σωστή συμπεριφορά στη δουλειά.
Παραγωγικότητα ανθρωπίνου δυναμικού και χρήση, Ελλάδα (πηγή: ΟΟΣΑ)
Για τους εργαζομένους, η δυνατότητα να έχουν περισσότερο χρόνο μακριά από την εργασία και να κάνουν τα πράγματα που τους αρέσουν περισσότερο – να περνούν χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους, να ασκούνται και να παίζουν αθλήματα, να έχουν χρόνο για χόμπι, σπουδές, κοινοτική εργασία και εθελοντισμό– όλα αυτά προσθέτουν σε μια πιο σφαιρική ζωή.
Όταν μιλάμε για 4ήμερη εβδομάδα, για πόσες ώρες μιλάμε;
Όταν μιλάμε για την 4ήμερη εβδομάδα, στην πραγματικότητα μιλάμε για μείωση των ωρών εργασίας. Αυτό συνήθως σημαίνει μείωση από 40 ώρες σε 32. Ωστόσο, γνωρίζω εταιρείες όπου οι εργαζόμενοι απασχολούνται περισσότερες από 40 ώρες την εβδομάδα. Αυτές οι εταιρείες χρησιμοποιούν το πρόγραμμα 4ήμερης εργασίας για να προστατεύσουν τους εργαζόμενους από την υπερβολική εργασία και να τους δώσουν περισσότερη ισορροπία – αυτή είναι μια καλή αρχή.
Ποιοι τομείς είναι κατάλληλοι για την εφαρμογή τετραήμερης εργασίας; Θα μπορούσατε να μας δώσετε μερικά συγκεκριμένα παραδείγματα όπου εφαρμόστηκε χωρίς να βλάψει τα αποτελέσματα της εταιρείας;
Το πρόγραμμα λειτουργεί σε πολλές βιομηχανίες. Είναι εύκολο να δει κανείς πώς λειτουργεί στο περιβάλλον γραφείου και τα αποτελέσματα εδώ αναφέρονται συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, λειτουργεί επίσης στη μεταποίηση (το IG Metall είναι ένα καλό παράδειγμα εδώ), καθώς και στη φιλοξενία και το τελευταίο μας παράδειγμα εδώ είναι το Irish Hospitality Group.
Υπάρχει κίνδυνος η εισαγωγή του 4dw να παράγει εργάτες/υπαλλήλους «δύο ταχυτήτων»;
Δεν θα έπρεπε. Όμως θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα πριν οι κυβερνήσεις αναλάβουν δράση. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες που υιοθετούν την πρωτοβουλία και προσφέρουν το πρόγραμμα στο προσωπικό τους θα έχουν ένα πλεονέκτημα.
Η 4ήμερη εβδομάδα θα σημαίνει περισσότερη δουλειά στο σπίτι (ή κατά τις ημέρες άδειας / αργίες);
Καθόλου. Είναι πιθανό να δούμε περισσότερη «απομακρυσμένη εργασία» (Working from Tablet / WFT) ως αποτέλεσμα της εμπειρίας από την πανδημία. Αλλά η εφαρμογή του προγράμματος 4dw επιτρέπει στη διοίκηση και τους εργαζόμενους να θέσουν τα κατάλληλα όρια.
Γνωρίζουμε πόσες εταιρείες και σε πόσες χώρες έχουν εφαρμόσει την εβδομάδα 4 ημερών; Υπάρχουν στην Ελλάδα; Είχατε ποτέ επαφή με ελληνικές εταιρείες / ιδρύματα;
Δεν γνωρίζουμε πόσες εταιρείες εφαρμόζουν την 4dw. Είναι εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, οι εταιρείες που λειτουργούν έτσι, σε όλο τον κόσμο. Δεν γνωρίζω, όμως, καμία ελληνική εταιρεία να το κάνει. Είχαμε, όμως, τρεις εταιρείες που κατέβασαν τη «Λευκή μας Βίβλο». Θα ήθελα πολύ να έχω νέα από οποιονδήποτε το προχώρησε.
Η Ελλάδα προσπαθεί να ανακάμψει από ένα διπλό πλήγμα: τη δεκαετή κρίση χρέους, που σχεδόν αμέσως την ακολούθησε η πανδημική κρίση. Πιστεύετε ότι η συγκυρία είναι κατάλληλη για την εισαγωγή της 4dw στη χώρα;
Το βασικό επιχείρημα για την εβδομάδα 4 ημερών σε αυτήν την κατάσταση είναι ότι μιλάμε για αύξηση της παραγωγικότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ -σε όρους παραγωγικότητας-, οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα καταγράφουν τον τρίτο υψηλότερο αριθμό ωρών εργασίας, όμως η Ελλάδα είναι 7η από το τέλος στο ύψος του ΑΕΠ που παράγεται ανά ώρα εργασίας.
Βρίσκεται στην τελευταία θέση σε αύξηση του ΑΕΠ, της παραγωγικότητας της εργασίας, του μέσου όρου των ωρών εργασίας και της απασχόλησης. Αν οι διοικήσεις των επιχειρήσεων συνεργαστούν με τους ανθρώπους τους για να επαναπροσδιορίσουν την παραγωγικότητα, είναι πιθανό να δείτε μια μεγάλη ανατροπή στην Ελλάδα.
ΑΕΠ ανά ώρα εργασίας στην Ελλάδα (πηγή: ΟΟΣΑ)
Το πρόγραμμα μπορεί να εφαρμοστεί εξίσου στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα;
Ο ιδιωτικός τομέας μετριέται πάντα με το πόσο παράγει, ο δημόσιος τομέας μετριέται με τον αντίκτυπο που έχει. Αν και αυτές οι μετρήσεις είναι εγγενώς διαφορετικές, είναι εξίσου σημαντικές και επομένως η βελτίωσή τους μόνο καλό μπορεί να κάνει στην Ελλάδα.
Υπήρξαν εταιρείες που εφάρμοσαν το 4dw και αποφάσισαν ότι δεν λειτουργεί;
Υπάρχουν εταιρείες που πήραν πίσω το πρόγραμμα. Αυτό οφείλεται σε τρία πράγματα:
1) Η διοίκηση της επιχείρησης αλλάζει και η νέα διοίκηση έχει διαφορετική άποψη και δεν έχει την ευελιξία που χρειάζεται για να φέρει σε πέρας το πρόγραμμα.
2) Η επιχείρηση αντιμετωπίζει σοβαρή πρόκληση και της είναι πιο εύκολο να επιστρέψει σε εβδομάδες 5 ημερών αντί να συνεργαστεί για να βρει μια λύση.
3) Η επιχείρηση αποφασίζει να ακολουθήσει ένα διαφορετικό πακέτο παροχών.