Θέρμανση ή φαγητό και ο κίνδυνος να ξυπνήσουμε σε δικτατορία
2 years, 4 days ago
6

Ο θυμός των πολιτών οφείλεται στο γεγονός ότι οι υποσχέσεις της Δημοκρατίας δεν υλοποιούνται. «Όσοι κοιμούνται στη Δημοκρατία μπορέι να ξυπνήσουν σε δικτατορία».

Αποστολή Ζάγκρεμπ

Η Αυστριακή πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Christa Schweng σε μια σύντομη ομιλία σε σεμινάριο που διεξάγεται στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας περιέγραψε συνοπτικά και περιεκτικά την κατάσταση που υπάρχει στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Το θέμα του σεμιναρίου στο οποίο μετέχουν εκπρόσωποι από όλες τις ΟΚΕ των ευρωπαίκών χωρών είναι η γεωπολιτική αναταραχή στην πόρτα της Ευρώπης: Η οπτική από την Κοινωνία των Πολιτών.

Και αν το θέμα ακούγεται γενικόλογο και πολλές φορές αυτά α Συνέδρια είναι σχεδόν βαρετά, εντούτοις και μόνο η ομιλία της κ. Schweng έθιξε ανοικτά και με καθαρή γλώσσα τα προβλήματα που υπάρχουν και τα διακυβεύματα με τα οποία θα βρεθούμε αντιμέτωποι όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες.

Εκτός από τον πόλεμο στην Ουκρανία που αποτελεί τη γενεσιουργό αιτία για πολλά δεινά στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο εντόπισε και ανέδειξε ζητήματα που εγκυμονούν κινδύνους για τη Δημοκρατία και την Ευρώπη.

 

“Heat or Eat?”

Θέρμανση ή φαγητό είναι το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι πολίτες λόγω της αύξησης των τιμών στην ενέργεια και τον πληθωρισμό , είπε η πρόεδρος, σημειώνοντας πως πολλές επιχειρήσεις στην Ευρώπη κλείνουν και η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ πέφτει ξανά.

Η οικονομική – επιχειρηματική εμπιστοσύνη θα διολισθήσει για το 2023 σε επίπεδα κάτω του 2008-2009 –περίοδο της Οικονομικής Κρίσης- ανατρέποντας τις προοπτικές ανάπτυξης που είχαν αρχίσει να διαμορφώνονται μετά την πανδημία.

Και πως θα πορευθεί η Ευρώπη; Η επικεφαλής της θεσπισμένης Οργάνωσης της ΕΕ που εκπροσωπεί πάνω από 90 εκατομμύρια πολίτες – εργοδότες, εργαζόμενους και επαγγελματικές ομάδες- ζήτησε αναθεώρηση του πλαισίου της Οικονομικής Διακυβέρνησης ώστε να υποστηριχθεί η αναπτυξιακή agenda της ΕΕ. Δηλαδή, δημόσιες επενδύσεις, και ένα πλαίσιο που επιτρέπει κυκλική παρέκκλιση και ευελιξία για χώρες που έχουν ανάγκη προσαρμογών στο Δημόσιο Χρέος τους. Ταυτόχρονα θα πρέπει να διασφαλίζεται η δημοσιονομική βιωσιμότητα. Στη φωτογραφία περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Οι πολίτες για να αντιμετωπίσουν την αύξηση του κόστους ζωής, η ΕΟΚΕ, προτείνει μια συμμαχία ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια όπου θα είναι μαζί οι πολιτικοί και οι κοινωνικές οργανώσεις. Το σύνθημα «κανείς να μην μείνει μόνος» που επαναλήφθηκε ακούγεται καλό αλλά δεν έχει φέρει αποτελέσματα έως τώρα , ούτε προτάθηκαν εδώ πιο πρακτικές λύσεις και πολιτικές.

Ίσως, οι αποστροφές της Υπεύθυνης Επικοινωνίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κροατία Andrea Cοvic Vidovic για αλλαγές στην καθημερινότητα μας, όπως τηλεργασία, περιπάτους αντί μετακινήσεων με ΙΧ, χρήση των ΜΜΜ, ποδηλάτων, τρένου αντί του αεροπλάνου. Ωραίες αλλά ταυτόχρονα εφιαλτικές αφού καταδεικνύουν ένδεια λύσεων.
Και αυτή η ένδεια δημιουργεί θυμό στους πολίτες γιατί η Δημοκρατία δεν παραδίδει όσα υπόσχεται στους πολίτες. 

Η Πρόεδρος της ΕΟΚΕ είπε πως εκεί οφείλεται ο θυμός των πολιτών. Οι πολίτες δεν «ακούγονται» και η Δημοκρατία δεν φέρνει αποτελεσματικές πολιτικές που πραγματικά βοηθούν πολίτες.

Η Συρρίκνωση της Κοινωνίας των Πολιτών.

Όσο οι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι και οι δημοκρατικά εκλεγμένοι δεν ικανοποιούν τις ανάγκες τους και τις υποσχέσεις τους, ο κίνδυνος να επικρατήσουν αυταρχικοί ηγέτες είναι σοβαρός.
Παγκoσμίως, το ποσοστό των πολιτών που ζουν σε δημοκρατίες έχουν πέσει κάτω από 50% (Economist Intelligence Unit, Democracy Index, 2021). Αποδημοκρατικοποίηση, δηλαδή.

Η Δημοκρατία δεν μπορεί να ειδωθεί μόνο ως εκλογική διαδικασία, σημείωσε η πρόεδρος της ΕΟΚΕ, αφού οι αυταρχικοί ηγέτες μπορεί να κερδίσουν την εξουσία μέσα από νόμιμες εκλογές και να εγκαταστήσουν στη συνέχεια ανελεύθερα καθεστώτα – ψευδοδημοκρατίες.
Είναι ανάγκη να επανεφευρεθεί η Δημοκρατία πέρα από τις εκλογές, διευρύνοντας την αντοχή της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας, είπε και προς την κατεύθυνση αυτή η ΕΟΚΕ θέλει να διαδραματίσει ρόλο ενός hub για συμμετοχική δημοκρατία.

Η εκπαίδευση της νέας γενιάς στη Δημοκρατία και τις αξίες της αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο διαφύλαξης των δημοκρατικών αρχών και ενεργοποίησης των πολιτών, σύμφωνα με το όραμα της ΕΟΚΕ.

Διαφορετικά, «όσοι κοιμούνται στη Δημοκρατία, ξυπνούν σε δικτατορία»