Τα βαλκανικά ισλαμιστικά στρατόπεδα και ο 20χρονος δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βιέννη
4 years, 1 month ago
6

Οι σχέσεις της ομάδα Xhemati Alban με την Τουρκία και τις ομάδες Τσετσένων ριζοσπαστών

Ένας 20χρονος με καταγωγή από τα Σκόπια ήταν ένας από τους δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Βιένη και συγκεκριμένα από τους αλβανικούς πληθυσμούς της περιοχής.

Καταδικασμένος για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και φυλακισμένος, ήταν ακόμη ένας από τους Αλβανούς της περιοχής που είχαν στρατολογηθεί από ακραίες τζιχαντιστικές οργανώσεις, ενώ είχε επιχειρήσει να ταξιδέψει στη Συρία, προκειμένου να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι από το 2012 πάνω από 1.000 άτομα, από το Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία, τα Σκόπια, την Αλβανία και τη Σερβία, στη συντριπτική πλειονότητά τους αλβανικής καταγωγής, κατάφεραν να ταξιδέψουν στη Συρία και στο Ιράκ προκειμένου να ενταχθούν στις τζιχαντιστικές οργανώσεις της περιοχής.

Οι Αλβανοί του Ιντλίμπ

Τα Βαλκάνια υπήρξαν αρκετά χρόνια ένα έδαφος με πολλά προνόμια σε ό,τι αφορά στο πεδίο δράσης για χρηματοδοτούμενους στρατολόγους του ριζοσπαστικού Ισλάμ, οι οποίοι, δεδομένου ότι είχαν τη στήριξη ισχυρών θρησκευτικών ιδρυμάτων της Μέσης Ανατολής, εγκαταστάθηκαν στα Βαλκάνια και έσπειραν σε ένα πρόσφορο έδαφος.

Ακόμα και σήμερα Αλβανοί τζιχαντιστές συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στη Μέση Ανατολή. Μάλιστα υπάρχει και μια «εθνική» ομάδα Αλβανών σουνιτών τζιχαντιστών, που λειτουργεί στην περιοχή του Ιντλίμπ, με καταγωγή από το Κοσσυφοπέδιο, με το όνομα Xhemati Alban.

Το 2019 έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο από την ομάδα των ελεύθερων σκοπευτών τους, η οποία θεωρείται από τις καλύτερες που έχουν δράσει στην περιοχή. Ο ηγέτης τους Abdul Jashari, που έχει γεννηθεί στα Σκόπια, διατηρεί στενές σχέσεις με τους ηγέτες άλλων τζιχαντιστικών ομάδων της περιοχής, οι οποίες στο παρελθόν είχαν σχέσεις με την Τουρκία.

Το πλέον πρόσφατο προπαγανδιστικό βίντεο της συγκεκριμένης μονάδας δόθηκε στη δημοσιότητα στις 8 Μαΐου 2020 και μέλη της απεικονίζονται να εκπαιδεύονται στη χρήση όπλων. Η Xhemati Alban, κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία, φέρεται ότι είχε λειτουργήσει παράλληλα με ομάδες Τσετσένων τζιχαντιστών, γεγονός που ίσως να συνδέει και την αλληλουχία των τρομοκρατικών επιθέσεων σε Γαλλία και Αυστρία.

Στην Ελλάδα

Ωστόσο, το ερώτημα που εγείρεται είναι εάν στην Αυστρία ο συνολικός αριθμός των Αλβανών είτε από την Αλβανία είτε από το Κοσσυφοπέδιο είτε από τα Σκόπια ανέρχεται σε μερικές δεκάδες χιλιάδες, πόσοι Αλβανοί με πολεμική πείρα στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους ή νεότεροι που θέλουν να ακολουθήσουν τα βήματά τους βρίσκονται στην Ελλάδα; Και όταν οι ελληνικές Αρχές αδυνατούν να εντοπίσουν στελέχη του Ισλαμικού Κράτους από την Ασία, όπως συνέβη με την περίπτωση του τζιχαντιστή από το Τατζικιστάν που είχε λάβει άσυλο και έμενε σε σπίτι που του είχε παραχωρήσει ΜΚΟ στην Τρίπολη, πώς μπορούν να ελέγξουν για την πιθανή ύπαρξη Αλβανών τζιχαντιστών; Μάλιστα, όπως αποδεικνύεται από τη σχέση του τρομοκράτη στην Αυστρία, εξακολουθούν να έχουν άμεσους δεσμούς με την ηγεσία του Ισλαμικού Κράτους.

Χαλαρές ποινές για όσους πολέμησαν με το ISIS

Τον Οκτώβριο του 2018 οι Αρχές του Κοσσυφοπεδίου δέχτηκαν τη μεταφορά από την Τουρκία ενός Αλβανού μαχητή του Ισλαμικού Κράτους και των τριών παιδιών του. Γεννημένος στη Γερμανία, δεν μπορούσε να επιστρέψει εκεί, δεδομένου ότι η πολιτική της χώρας ήταν να αφαιρεί την υπηκοότητα από όσους ενεπλάκησαν στο τζιχάντ.

Στη δίκη του στο Κοσσυφοπέδιο καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης. Παρόμοιες είναι οι ποινές και άλλων πρώην τζιχαντιστών, αφού ο μέσος όρος φυλάκισης είναι 3,5 χρόνια στο Κοσσυφοπέδιο, με αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς να έχουν ήδη αποφυλακισθεί, αφού η μόνη κατηγορία που αντιμετωπίζουν είναι της ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση.