Στριμωγμένος ο Ερντογάν: Επιστρέφει στις… ορθόδοξες πολιτικές για να σώσει τις τράπεζες
4 years, 1 month ago
6

Mετά το δράμα στο οικονομικό επιτελείο και τις καθαιρέσεις ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να σώσει τις τράπεζες

 

Η υπόσχεση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιστρέψει σε ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές, θα μπορούσε να οδηγήσει τα κέρδη των τουρκικών τραπεζών να αυξηθούν τον επόμενο χρόνο, και μάλιστα ταχύτερα από τον πληθωρισμό, για πρώτη φορά από το 2017.

Η μέση απόδοση ιδίων κεφαλαίων για τα 48 τραπεζικά ιδρύματα της Τουρκίας ακολουθεί την πορεία του πληθωρισμού από τότε που η νομισματική κρίση του 2018 προκάλεσε αύξηση των τιμών πάνω από 20%.

Η διαδικασία αυτή έδωσε τέλος σε μια 14ετή πορεία κατά την οποία οι τράπεζες μπόρεσαν να διατηρήσουν την αποδοτικότητα των κεφαλαίων τους (ROE) πάνω από τον πληθωρισμό, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η τουρκική ρυθμιστική αρχή για τις τράπεζες.

Ορόσημο η αποχώρηση Αλμπαϊράκ 

Η αποχώρηση του γαμπρού του Ερντογάν από τη θέση του «τσάρου» της τουρκικής οικονομίας και η απομάκρυνση του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας μόλις πριν από μια εβδομάδα είχε ως αποτέλεσμα την υπεραπόδοση της λίρας σε σύγκριση με τα νομίσματα άλλων αναδυόμενων χωρών.

Υψηλότερα επιτόκια και μικρότερη πίεση στις τράπεζες

Οι επενδυτές αναμένουν ότι η επιστροφή στις ορθόδοξες πολιτικές θα έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερα επιτόκια και λιγότερη πίεση στις τράπεζες να ενισχύσουν το δανεισμό, γεγονός που θα επιτρέψει την επέκταση των περιθωρίων κέρδους. Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί σε λιγότερο από 10% στο τέλος 2021, σύμφωνα με τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας. Η κεντρική τράπεζα θα πραγματοποιήσει την πρώτη της συνεδρίαση υπό νέα σύνθεση την Πέμπτη. Αναμένεται μάλιστα να αυξήσει το βασικό επιτόκιο κατά 475 μονάδες βάσης στο 15%, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.

«Εάν τη σταθεροποίηση της λίρας ακολουθήσει χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων – όπως είδαμε τις τελευταίες δύο ημέρες – τότε το κόστος του κινδύνου θα μειωθεί, βελτιώνοντας την κερδοφορία», δήλωσε ο τραπεζικός αναλυτής της BGC Partners, Καγκντάς Ντογκάν. «Αυτό θα είναι το σκηνικό το 2021: ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 10% περίπου και η μέση απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 13%, εκτός κι αν προκύψει ένα νέο σοκ», πρόσθεσε ο κ. Ντογκάν.

Ποιο ήταν το καθεστώς μέχρι τώρα

Οι κρατικές τράπεζες απεμπόλησαν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη προκειμένου να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις ζωντανές και να στηρίξουν την οικονομία σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα, δήλωσε την Τρίτη ο Οσμάν Αρσλάν, διευθύνων σύμβουλος της κρατικής τράπεζας Turkiye Halk Bankasi.

Ο Ερντογάν και οι προηγούμενοι επόπτες της νομισματικής και οικονομικής πολιτικής είχαν βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στις τράπεζες, ιδίως της κρατικές, για να στηρίξουν την ανάπτυξη μέσω της πιστωτικής επέκτασης και της αναδιάρθρωσης ή της επαναταξινόμησης των προβληματικών δανείων.

Στην πιστωτική έκρηξη που ακολούθησε, οι τράπεζες έπρεπε να αναθεωρήσουν τις περισσότερες από τις προβλέψεις τους για να καλύψουν τα υπέρογκα χρέη, έχοντας παράλληλα να αντιμετωπίσουν κανόνες που περιόριζαν την αύξηση των εσόδων και ένα νόμισμα που διαρκώς διολίσθαινε. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική λίρα είχε χάσει το 55% της αξίας της λίγο πριν ο Τούρκος ηγέτης αναθεωρήσει την οικονομική του πολιτική.

«Η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών πρέπει να βελτιωθεί», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τουρκικής Garanti Bankasi, Ρετζέπ Μπάστογκ. «Αυτός είναι ένας από τους επερχόμενους κινδύνους».

Από τη δραματική «στροφή» του περασμένου Σαββατοκύριακου, οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν άνοδο 24%, σε σύγκριση με την αύξηση κατά 10% του δείκτη αναφοράς της Τουρκίας.

newmoney.gr