Σταθερή αλλά πολύ σοβαρή η κατάσταση του Φίτσο – Υποστηρικτής παραστρατιωτικής ομάδας ο 71χρονος δράστης
8 months, 6 days ago
6

Σταθερή αλλά «πολύ σοβαρή» είναι η κατάσταση του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, μετά την απόπειρα δολοφονίας του το απόγευμα της Τετάρτης.

Όπως είπε ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας Ρόμπερτ Καλινάκ, «κατά τη διάρκεια της νύχτας οι γιατροί κατάφεραν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση του ασθενούς», προσθέτοντας: «Δυστυχώς η κατάσταση εξακολουθεί να είναι πολύ σοβαρή, καθώς τα τραύματα είναι περίπλοκα».

Την αξιολόγηση για την κατάσταση της υγείας του Φίτσο επιβεβαίωσε και διευθυντής του νοσοκομείου.

Παράλληλα, η σλοβακική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σήμερα θα συγκληθεί το συμβούλιο κρατικής ασφάλειας ενώ και το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει από τις 11.00 (τοπική ώρα, 12.00 ώρα Ελλάδας).

Στο μεταξύ η διεθνής και ευρωπαϊκή κοινή γνώμη παρακολουθεί αποσβολωμένη τον αγώνα που δίνει για να κρατηθεί στη ζωή ο εν ενεργεία πρωθυπουργός της Σλοβακίας, ο οποίος ανέκτησε τις αισθήσεις του, μετά από πολύωρη χειρουργική επίθεση. Μάχη επιβίωσης, ωστόσο, δίνει και η εσωτερική γαλήνη στη χώρα του, η οποία εμφανίζεται «στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου» και παραδομένη στις «ρητορικές μίσους», με την επόμενη ημέρα στην μέχρι πρότινος φιλήσυχη Σλοβακία να μοιάζει ιδιαζόντως σκοτεινή.

Παρά τις υψηλές συγκεντρώσεις εσωτερικής έντασης το τελευταίο χρονικό διάστημα, όλα ανατράπηκαν άρδην χθες με την είδηση της απόπειρας δολοφονίας του Σλοβάκου πρωθυπουργού, η οποία αποδίδεται από μέλη του υπουργικού του συμβουλίου σε «πολιτικά κίνητρα», που τοποθετούν τη χώρα τους «στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου». Αν και εξελέγη για τρίτη φορά πρωθυπουργός στην καριέρα του, ο Φίτσο θεωρείται αμφιλεγόμενος ως προς το διεθνή του προσανατολισμό, αλλά και λαϊκιστής ως προς το στυλ διακυβέρνησής του, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίσει κατηγορίες περί διαφθοράς, κατά το παρελθόν.

Ο εν γένει πολιτικός του βίος φαίνεται να ήταν και το κίνητρο της απόπειρας δολοφονίας εναντίον του, όταν ο 71χρονος λογοτέχνης και πρώην υπάλληλος εταιρείας φύλαξης, Γιούρι Τσιντούλα άνοιξε πυρ εναντίον του Σλοβάκου πρωθυπουργού χθες στην πόλη Χάντλοβα της κεντρικής Σλοβακίας, ενόσω εκείνος συνομιλούσε με υποστηρικτές του μετά από μια κυβερνητική συνεδρίαση.

Λόγω της μεγάλης απόστασης και τυχόν συνεπειών αυτής στην υγεία του, ο 59χρονος Ρόμπερτ Φίτσο μεταφέρθηκε χθες αρχικά στο νοσοκομείο της Χάντλοβα και από εκεί – με αεροδιακομιδή – στο μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα της Μπάνσκα Μπίστριτσα, όπου μπήκε άμεσα στο χειρουργείο. Πληροφορίες που επικαλείται ο σλοβακικός ενημερωτικός ιστότοπος, Standard, ο Φίτσο χειρουργούνταν για πάνω από τρεις ώρες, ενώ η κατάστασή του χαρακτηριζόταν ιδιαίτερα δύσκολη. Είχε δεχτεί έναν πυροβολισμό στην κοιλιά, που τη διαπέρασε και έφτασε στο ισχίο, ενώ άλλη μια σφαίρα τον βρήκε στον ώμο. Ίδιες πηγές έκαναν λόγο για αιμορραγία στην κοιλιακή χώρα, την οποία οι γιατροί δεν μπορούσαν να σταματήσουν.

Δράστης της δολοφονικής επίθεσης, σύμφωνα με τα σλοβακικά μέσα ενημέρωσης ήταν ο 71 χρόνων συγγραφέας, Γιούρι Τσιντούλα, με καταγωγή από το κεντρικό τμήμα της χώρας. Ο εν λογοτέχνης έχει κυκλοφορήσει τρεις ποιητικές συλλογές και είναι μέλος της ένωσης Σλοβάκων συγγραφέων από το 2015, όπως επιβεβαίωσε ο φορέας μέσω Facebook, προσθέτοντας πως εάν επιβεβαιωθεί ότι είναι ο δράστης της επίθεσης «η ιδιότητα του μέλους αυτού του αξιοκαταφρόνητου προσώπου θα ανακληθεί αμέσως».

Μετά την σοκαριστική είδηση, ο γιος του Τσιντούλα ανέφερε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο aktuality.sk ότι ο πατέρας του κατείχε νόμιμα όπλο και διέθετε άδεια οπλοφορίας, σχολιάζοντας μόνο πως «μπορώ να σας πω ένα πράγμα: Δεν τον ψήφισε. Μόνο αυτό μπορώ να πω».

Ο ίδιος ο δράστης, όμως, σε βίντεο που μεταφόρτωσε στο διαδίκτυο πριν από οκτώ χρόνια, δήλωνε: «Ο κόσμος είναι γεμάτος βία και όπλα. Ο κόσμος μοιάζει να έχει τρελαθεί», λέγοντας πως ίδρυσε «κίνημα εναντίον της βίας» στη Λεβίτσε, το οποίο στον ιστότοπό του αναφέρει πως είναι «πολιτικό κόμμα σκοπός του οποίου είναι να αποτρέψει την εξάπλωση της βίας στην κοινωνία».

Οι «Slovački branci»

Σύμφωνα με το Euronews, ωστόσο, ο 71χρονος δράστης που εργαζόταν στο παρελθόν ως φύλακας και φέρεται σε αναρτήσεις του στο Facebook ως συμπαθών και υποστηρικτής της φιλορωσικής παραστρατιωτικής ομάδας Slovenskí Branci, γνωστής για τους δεσμούς της με το Κρεμλίνο.

Σημειωτέον ότι οι «Slovenskí Branci» έχουν κατηγορηθεί για απόπειρα στρατολόγησης νεαρών ανδρών σε ολόκληρη τη Σλοβακία για παραστρατιωτική δράση, ενώ ο δημοσιογράφος, Szabolcs Panyi ανάρτησε στην πλατφόρμα Χ φωτογραφία του Τσιντούλα πλάι σε μέλη της οργάνωσης τον Ιανουάριο του 2016.

Στο κείμενο που συνοδεύει την επίμαχη φωτογραφία και αποδίδεται στο δράστη καταγράφονται εξτρεμιστικές απόψεις υπέρ των αυτοοργανωμένων πολιτοφυλακών, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να προστατεύουν «τους κατοίκους, τη χώρα, την παράδοση, (και) τον πολιτισμό» από μετανάστες που προέρχονται από το εξωτερικό. της Ευρώπης.

Επιπλέον, ο αρχηγός των «Slovenskí Branci» φέρεται να εκπαιδεύτηκε από Ρώσους πρώην στρατιώτες των Σπετσνάζ, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Panyi, τη στιγμή που πληροφορίες θέλουν την εξτρεμιστική αυτή ομάδα να διατηρεί ανοιχτούς διαύλους με το σλοβακικό παράρτημα Night Wolves, δηλαδή την παραστρατιωτική λέσχη μοτοσικλετιστών, ο αρχηγός της οποίας παρευρέθηκε στην πρόσφατη ορκωμοσία του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πολιτική κρίση

Την ίδια ώρα, οι πολιτικοί σύμμαχοι του Φίτσο επιτέθηκαν στα «φιλελεύθερα μέσα ενημέρωσης» για την επίθεση, κατηγορώντας τους δημοσιογράφους ότι δημιούργησαν ένα περιβάλλον που προωθούσε το μίσος για τον Σλοβάκο πρωθυπουργό και τις λαϊκιστικές του πολιτικές. Υπενθυμίζεται ότι ο Φίτσο ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα το 1989 με κομμουνιστικές καταβολές, έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για διαφθορά, ενώ προωθεί μια αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση το τελευταίο διάστημα στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό που χρηματοδοτείται από το κράτος, με στόχο τον έλεγχό του, κατά τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι έγινε ευρύτερα γνωστός αναφορικά με τις θέσεις του για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς υποστήριξε ότι θα πρέπει να διακοπεί η βοήθεια προς την Ουκρανία, καίτοι ο ίδιος αρνείται ότι είναι υπέρ της Ρωσίας, αν και για μέρος της σλοβακικής κοινωνίας ρέπει προς τη «δημιουργική μίμηση» του Ούγγρου συναδέλφου του, Βίκτορ Όρμπαν.

Ο Φίτσο γεννήθηκε το 1965 και μεγάλωσε σε ένα χωριό στη δυτική Σλοβακία, γιος ενός εργάτη και μιας εργαζόμενης σε κατάστημα. Σπούδασε νομικά και έλαβε διδακτορικό με διατριβή στην τιμωρία του εγκλήματος, για να εισέλθει στην πολιτική το 1989, μετά την πτώση του Κομμουνισμού. Το 2006 ίδρυσε το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Smer που κατάφερε να κερδίσει το 2006 τις εκλογές και να σχηματίσει κυβέρνηση, ενώ έχασε τις εκλογές το 2010, τις ξανακέρδισε το 2012 και το 2016.

Η επάνοδος του στην Πρωθυπουργία τον περασμένο Σεπτέμβριο ωστόσο, συνοδεύτηκε από την προώθηση μιας λαϊκίστικης ατζέντας, προκαλώντας προβληματισμό σε διεθνείς παρατηρητές, τη στιγμή που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και ενισχύονται οι αναθεωρητικές φωνές εντός της ΕΕ. Στο παρελθόν έχει ταχθεί κατά των κυρώσεων στη Ρωσία, ενώ έχει επιτεθεί κατά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και της προέδρου της χώρας, Ζουζάνα Τσαπούτοβα, η οποία καταδίκασε ακαριαία την επίθεση εναντίον του, ζητώντας να κοπάσουν οι ρητορικές μίσους και να πέσουν οι τόνοι στο εσωτερικό της χώρας.

Κύμα συμπαράστασης

Πλην της Σλοβάκας Προέδρου, ένα παγκόσμιο κύμα συμπαράστασης σηκώθηκε με την είδηση της απόπειρας δολοφονίας του Φίτσο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. «Είμαι σοκαρισμένος από την είδηση της επίθεσης κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο μετά από την κυβερνητική συνεδρίαση στη Χάντλοβα. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη βία ή τέτοιες επιθέσεις. Οι σκέψεις μου είναι με τον πρωθυπουργό και την οικογένειά του» έγραψε στο «Χ», ο Σαρλ Μισέλ.

Από την πλευρά της, η Ρομπέρτα Μέτσολα δήλωσε: «Είμαι σοκαρισμένη από την αποτρόπαια επίθεση κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο στην Χάντλοβα. Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταδικάζω αυτή τη βίαιη επίθεση. Οι σκέψεις μου είναι μαζί του και με την οικογένειά του αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Σοκ και αποτροπιασμό εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. «Σοκαρισμένος και αποτροπιασμένος από την ένοπλη επίθεση σε βάρος του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο. Του εύχομαι (να έχει) δύναμη για ταχεία ανάρρωση», αναφέρει ο Στόλτενμπεργκ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter). «Οι σκέψεις μου είναι με στον Ρόμπερτ Φίτσο, τα αγαπημένα του πρόσωπα και τον λαό της Σλοβακίας», συμπληρώνει.

Μήνυμα καταδίκης έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μετά την απόπειρα δολοφονίας του Σλοβάκου πρωθυπουργού. Σε δήλωση που εξέδωσε, ο Μπάιντεν δηλώνει ότι τόσο εκείνος όσο και η σύζυγός του Τζιλ προσεύχονται για την ταχεία ανάρρωση του Φίτσο και οι σκέψεις τους είναι με τον Σλοβάκο πρωθυπουργό, την οικογένειά του και τον λαό της χώρας. «Καταδικάζουμε αυτήν τη φρικιαστική πράξη βίας. Η πρεσβεία μας είναι σε στενή επαφή με την κυβέρνηση της Σλοβακίας κι έτοιμη για παροχή βοήθειας».

Ο Πούτιν ευχήθηκε επίσης στον Φίτσο «ταχεία και πλήρη ανάρρωση».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε «σοκαρισμένος» από την επίθεση: «Καταδικάζω απερίφραστα την επίθεση αυτή. Οι σκέψεις μου και η αλληλεγγύη μου είναι κοντά του, στην οικογένειά του και στον σλοβακικό λαό» πρόσθεσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους σε μήνυμα που ανάρτησε στο Χ.

Τον αποτροπιασμό της για την επίθεση κατά του Πρωθυπουργού της Σλοβακίας εξέφρασε σε ανάρτησή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Τονίζει, επίσης, ότι «αυτή η πράξη βίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή» και εκφράζει τις ευχές της για ταχεία ανάρρωση του Ρόμπερτ Φίτσο. Καταλήγοντας, σημειώνει, ότι «Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένειά του και τον λαό της Σλοβακίας».