Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης ο Ερντογάν από το Τραμπ-exit – Τα σενάρια μέχρι τις 20 Ιανουαρίου -Τι κρύβει το τηλεφώνημα Τσαβούσογλου – Δένδια
4 years, 1 month ago
6

Βόμβα μεγατόνων έσκασε μέσα στην αυλή του. Μετά το «ξήλωμα» του Κεντρικού τραπεζίτη Μουράτ Ουισάλ ο οποίος διορίστηκε μόλις τον Ιούλιο και υπό κανονικές συνθήκες θα είχε πενταετή θητεία, ήρθε και το θρίλερ της καρατόμησης του πρώην αγαπημένου του γαμπρού Μπεράτ Αλμπαϊράκ από τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Η ήττα του Ντόναλντ Τραμπ δημιουργεί παράπλευρες απώλειες στην Τουρκία, οι οποίες όμως μπορεί να απειλήσουν την εθνική μας κυριαρχία καθώς είναι άγνωσται αι βουλαί του σουλτάνου, για το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις 20 Ιανουαρίου που ορκίζεται ο Τζο Μπάιντεν.

Βόμβα μεγατόνων έσκασε μέσα στην αυλή του. Μετά το «ξήλωμα» του Κεντρικού τραπεζίτη Μουράτ Ουισάλ ο οποίος διορίστηκε μόλις τον Ιούλιο και υπό κανονικές συνθήκες θα είχε πενταετή θητεία, ήρθε και το θρίλερ της καρατόμησης του πρώην αγαπημένου του γαμπρού Μπεράτ Αλμπαϊράκ από τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Η τουρκική λίρα βρίσκεται στα τάρταρα, ο πληθωρισμός καλπάζει με 12%, παρατηρείται μεγάλη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό ενώ ο Ερντογάν παραμύθιαζε όλο το προηγούμενο διάστημα τους Τούρκους πολίτες ότι η οικονομία πετάει και αντί για ψωμί μοίραζε σακουλάκια με «τσάι του κεφιού», μέσα από λεωφορείο.

Ο σουλτάνος δικαιολογημένα ανησυχεί χωρίς τις αμερικανικές πλάτες του Τραμπ και με τον Μπάϊντεν να μην θεωρείται ο καλύτερος σύμμαχος της Τουρκίας καθώς έχει πάρει θέσεις ανοιχτά κατά των μονομερών επιθετικών ενεργειών της σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου. Όσο και να αλλάξει – γιατί θα αλλάξει όταν καθίσει στο οβάλ γραφείο ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ – δεν θα κλείνει τα ματιά και τα αυτιά στις ακραίες πρακτικές του Ερντογάν. Η στρατηγική των ίσων αποστάσεων δεν είναι το ελεύθερο στην ασυδοσία, το οποίο έδινε ο Τραμπ στον φίλο του Τούρκο πρόεδρο τον οποίο έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θαυμάζει.

Το παρασκήνιο του τηλεφωνήματος

Το αιφνίδιο τηλεφώνημα του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Νίκο Δένδια, την Κυριακή, στο οποίον του πρότεινε να συναντηθούν και να συζητήσουν το πότε θα αρχίσουν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών, αποτελεί ένα κομμάτι στο παζλ των τελευταίων εξελίξεων που συνδέονται και με τις αμερικανικές εκλογές. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν συναντηθεί και στην Μπρατισλάβα στις 8 Οκτωβρίου, οπότε και ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν για τις διερευνητικές επαφές. Έμεινε η Τουρκία να προτείνει εναλλακτικές ημερομηνίες για την πρώτη συνάντηση που θα γινόταν στην Κωσταντινούπολη. Αντί αυτού ο Ερντογάν έστειλε και πάλι το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα με τη συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων, απειλώντας και εκβιάζοντας την Ελλάδα και την ΕΕ, ώστε να μην του βάλει κυρώσεις η Σύνοδος Κορυφής του Δεκεμβρίου. Ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε στον Τσαούσογλου ότι η Ελλάδα θέλει τον διάλογο, επιθυμεί τις διερευνητικές επαφές, όχι, όμως, όσο το Oruc Reis θα βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο NEWPOST.

Τα δύο σενάρια

Μέσα σε ένα τόσο ρευστό τοπίο και με κενό εξουσίας στις ΗΠΑ, μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, κανείς δεν μπορεί πως θα αντιδράσει ο σουλτάνος. Κορυφαία κυβερνητική πηγή με την οποίαν συνομίλησε το NEWPOST, έδωσε δύο σενάρια σε σχέση με το τηλεφώνημα Τσαβούσογλου στον Δένδια. Το καλό θα ήταν όντως η Τουρκία να έχει πάρει το μήνυμα από τις αμερικανικές εκλογές και με δεδομένη την κατάρρευση της οικονομίας της και τους κλυδωνισμούς που παρατηρούνται στο εσωτερικό της, να έχει αποφασίσει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ώστε να αποφύγει τις όποιες κυρώσεις οικονομικού χαρακτήρα θα μπορούσαν να της επιφέρουν καίριο πλήγμα. Σε μια τέτοια περίπτωση πιθανόν να ήθελε την έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα για να κερδίσει χρόνο.

Το κακό σενάριο είναι να συνεχίσει την τακτική της των τελευταίων μηνών. Δηλαδή να παίζει blame game, το παιχνίδι των ευθυνών. Να εμφανίζεται ότι εκείνη θέλει τον διάλογο και η Ελλάδα είναι αυτή η οποία τον αρνείται. Το Oruc Reis συνεχίζει να μπαινοβγαίνει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και αρκετοί αναλυτές θεωρούν πολύ επικίνδυνο το διάστημα μέχρι της 20 Ιανουαρίου. Ανησυχούν ότι ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να προκαλέσει θερμό επεισόδιο με στόχο να υπάρξουν τετελεσμένα πριν από την ορκωμοσία Μπάϊντεν. Κι αυτό το θερμό επεισόδιο μπορεί να προκληθεί είτε με την αποστολή γεωτρύπανου στα έξι ναυτικά μίλια, είτε το Oruc Reis να κινηθεί εντός της κοινής ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ στα νότια της Κρήτης οπότε θα υπάρξει στρατιωτική εμπλοκή.

Ο Σίσι στην Αθήνα

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού πλοίου και των πολεμικών που το συνοδεύουν και είναι έτοιμες «για όλα τα ενδεχόμενα» όπως βεβαιώνουν οι κυβερνητικές και στρατιωτικές πηγές.

Μέσα σε αυτήν την καυτή περίοδο, αύριο βράδυ έρχεται στην Αθήνα ο πρόεδρος της Αίγυπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι για διήμερη επίσκεψη. Την Τετάρτη το πρωί θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τα γερμανικά υποβρύχια

Η πίεση της ελληνικής κυβέρνησης για το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία από την ΕΕ που αναφέρεται κυρίως στην Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία, συνεχίζεται. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας δήλωσε στη γερμανική Welt am Sonntag ότι

«δυστυχώς, η ήπια προσέγγιση της Γερμανίας έναντι της Τουρκίας απέτυχε». «Η Ελλάδα απειλείται από τα γερμανικά όπλα στα χέρια της Τουρκίας» τόνισε. «Η Γερμανία κατασκευάζει πολύ καλά όπλα. Τα υποβρύχια τύπου 214 συγκαταλέγονται στα καλύτερα επιθετικά υποβρύχια στον κόσμο. Το γνωρίζουμε πολύ καλά, καθώς και εμείς διαθέτουμε τέσσερα τέτοια υποβρύχια. Αυτά τα υποβρύχια μας δίνουν στρατηγικό πλεονέκτημα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Αλλά η Άγκυρα έχει παραγγείλει επίσης έξι από αυτά τα υποβρύχια. Εάν η Γερμανία τα παραδώσει, η Τουρκία θα έχει και πάλι προβάδισμα έναντι ημών». Κάλεσε την Γερμανία «να σταματήσει την παράδοση αυτών των υποβρυχίων στην Τουρκία». Στο ερώτημα γιατί η Ελλάδα άξιζε αυτό το πλεονέκτημα περισσότερο απ’ ό,τι η Τουρκία ο κ.Δένδιας απάντησε: «Επειδή δεν είμαστε οι επιτιθέμενοι εδώ. Δεν απειλούμε με πόλεμο. Δεν θέλουμε τίποτα από την Τουρκία. Και είμαστε κράτος-μέλος της ΕΕ. Γι’ αυτό και λέμε στους Γερμανούς φίλους μας: Μην δώσετε στην Τουρκία κάτι, με το οποίο θα είναι σε θέση να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Κάτι με το οποίο θα μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην ΕΕ και τη Γερμανία». Η Τουρκία θα πρέπει να πάρει αυτά τα όπλα μόνο εάν αρχίσει και πάλι να συμμορφώνεται με το Διεθνές Δίκαιο, είναι η έκκληση Δένδια. «Εάν όμως η Άγκυρα συνεχίσει τις προκλήσεις της, θα χρειαστεί και ένα ολοκληρωμένο εμπάργκο όπλων» τόνισε.

newpost.gr