Η Πολωνία επιδιώκει η ΕΕ να συμφωνήσει σε κινήσεις που θα διευκολύνουν την κατάσχεση και την πώληση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που σήμερα καλύπτονται από κυρώσεις, καθώς τα κράτη-μέλη εξετάζουν το τεράστιο κόστος της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο.
Η Βαρσοβία λέει ότι η περιουσία των Ρώσων ολιγαρχών που επλήγησαν από κυρώσεις, καθώς και τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας που πάγωσαν οι δυτικές δυνάμεις, θα πρέπει να είναι διαθέσιμα για να βοηθήσουν στην πληρωμή για την ανοικοδόμηση.
«Η πιο βασική αρχή είναι ότι η Ρωσία ξεκίνησε αυτό τον πόλεμο και γι’ αυτό πρέπει να πληρώσει γι’ αυτόν» δήλωσε στους Financial Times ο Pawel Jablonski, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας.
«Πιστεύουμε ότι πρέπει να ληφθεί μια πολιτική απόφαση ότι θέλουμε να πάμε προς αυτή την κατεύθυνση και ότι είμαστε διατεθειμένοι να δημεύσουμε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία οριστικά. Για το πώς πρέπει να γίνει, είμαστε ανοιχτοί για συζήτηση».
Αξιωματούχοι της ΕΕ, όμως, προειδοποιούν για τρομερά νομικά εμπόδια στις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων από τα κράτη-μέλη, που καθιστούν δύσκολη τη δήμευση περιουσίας εκτός του πλαισίου μιας ποινικής δίκης. Ορισμένοι δικηγόροι προειδοποιούν ότι αν η ΕΕ πάει «πολύ μακριά» στη διαδικασία διευκόλυνσης των κατασχέσεων, θα δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο και θα θέσει σε κίνδυνο τα δικαιώματα ιδιοκτησίας.
Στην Ιταλία -όπου οι αρχές έχουν εντοπίσει πολυτελή σούπερ γιοτ και μεγάλες παραθαλάσσιες βίλες Ρώσων ολιγαρχών αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ- οι σκληροί νόμοι κατά της μαφίας προσφέρουν ένα πιθανό μοντέλο για τον τρόπο κατάσχεσης και πώλησης τέτοιων περιουσιακών στοιχείων.
Το ιταλικό κράτος έχει την εξουσία να κατάσχει και να διαθέσει περιουσιακά στοιχεία ατόμων με διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα, εάν το άτομο κριθεί «κοινωνικός κίνδυνος». Ένας βετεράνος Ιταλός εισαγγελέας είπε ότι η ιδέα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών που ενθάρρυναν ή επωφελήθηκαν άμεσα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Αν θέλετε να εφαρμόσετε κάτι παρόμοιο με τους ολιγάρχες, ο ‘κοινωνικός κίνδυνος’ πρέπει να βασίζεται σε κάποιο δεσμό με το καθεστώς που διέταξε τον πόλεμο» είπε ο εισαγγελέας.
«Δεν μπορεί να είναι αρκετό απλά το γεγονός ότι είσαι πλούσιος και Ρώσος».