Πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας, το οποίο φέρει υπερηχητικούς πυραύλους Κρουζ νέας γενιάς, θα συμμετάσχει τον Φεβρουάριο σε κοινά γυμνάσια με σκάφη του ΠΝ της Κίνας και αυτού της Νότιας Αφρικής, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Πρόκειται για την πρώτη επίσημη αναφορά στη συμμετοχή στα κοινά γυμνάσια της φρεγάτας ονόματι Ναύαρχος του Στόλου της Σοβιετικής Ένωσης Γκαρσκόφ, η οποία φέρει πυραύλους Zircon.
Οι πύραυλοι αυτοί κινούνται με ταχύτητες εννιαπλάσιες από εκείνη του ήχου κι έχουν δραστικό βεληνεκές μεγαλύτερο από 1.000 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Χαρακτηρίζονται οι σημαντικότεροι του νέου ρωσικού οπλοστασίου υπερηχητικών πυραύλων, μαζί με το «όχημα κατολίσθησης» («glide vehicle») Avangard, το οποίο τέθηκε σε υπηρεσία το 2019.
«Το Ναύαρχος Γκαρσκόφ (…) θα μεταβεί στο σημείο επιμελητειακής υποστήριξης στην Ταρτούς της Συρίας και κατόπιν θα συμμετάσχει σε κοινά ναυτικά γυμνάσια με (…) σκάφη της Κίνας και της Νότιας Αφρικής», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Άμυνας, την οποία δεν κατονόμασε.
Την περασμένη Πέμπτη, οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Αφρικής ανέφεραν πως τα γυμνάσια, τα οποία θα διεξαχθούν από τη 17η ως την 27η Φεβρουαρίου κοντά στο λιμάνι Ντέρμπαν και στον Κόλπο Ρίτσαρντς, έχουν σκοπό να «ενισχυθούν οι ήδη ακμάζουσες σχέσεις ανάμεσα στη Νότια Αφρική, τη Ρωσία και την Κίνα».
Πρόκειται για τη δεύτερη κοινή ναυτική άσκηση των τριών χωρών στα ύδατα της Νότιας Αφρικής, έπειτα από αυτή που διεξήχθη το 2019, διευκρίνισε ο νοτιοαφρικανικός στρατός.
Το Ναύαρχος Γκαρσκόφ διεξήγαγε γυμνάσια στη θάλασσα της Νορβηγίας νωρίτερα αυτόν τον μήνα, καθώς ο ρώσος πρόεδρος το έστειλε στον Ατλαντικό Ωκεανό, κίνηση που η Δύση εξέλαβε ως ένδειξη πως δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει πίσω στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η Ρωσία θεωρεί τα υπερηχητικά όπλα της μέσο για τη διάτρηση των ολοένα πιο εξελιγμένων συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ. Ο κ. Πούτιν έχει προειδοποιήσει πως τα αμερικανικά συστήματα ενδέχεται μια μέρα να είναι σε θέση να καταρρίπτουν ρωσικούς πυραύλους με πυρηνική γόμωση, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ισορροπία δύναμης.
Ρωσία, Κίνα και ΗΠΑ βρίσκονται εδώ και χρόνια σε κούρσα για την ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων, που θεωρείται τρόπος να αποκτηθεί πλεονέκτημα έναντι οποιουδήποτε αντιπάλου, λόγω της ταχύτητάς τους και της δυσκολίας ως προς τον εντοπισμό τους.
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters