Ρωσική εταιρεία αποχωρεί από το τουρκικό πυρηνικό πρόγραμμα
4 years, 23 days ago
6

Ένα ηχηρό μήνυμα έστειλε ο Β. Πούτιν, εντελώς αιφνιδιαστικά, καθώς ρωσική εταιρία-κλειδί αποχωρεί από το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας. Η κατασκευή του αποτελεί πάγια θέση του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πάνω σε αυτό το project ποντάρει σχεδόν τα πάντα για την ενεργειακή αυτονομία της χώρας του και τον περιορισμό της εξάρτησής της από το πετρέλαιο, του οποίου οι τιμές πάντα (όπως και το τελευταίο διάστημα) εξαρτώνται από τις εύθραυστες ισορροπίες της περιοχής.

Γιατί όμως ανησυχεί η Ρωσία;

Yπάρχουν όμως προειδοποιητικά σημάδια που υποδηλώνουν ότι η Άγκυρα επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Ο Ερντογάν είπε ρητά ότι ήταν απαράδεκτο το γεγονός ότι η Τουρκία δεν μπορεί να έχει τα δικά της πυρηνικά όπλα. Τον Σεπτέμβριο του 2019, είπε στα μέλη του κόμματός του: “Ορισμένες χώρες έχουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές, όχι μία ή δύο. Αλλά (μας λένε) δεν μπορούμε να τα έχουμε. Αυτό, δεν μπορώ να δεχτώ.” 

Το πυρηνικό εργοστάσιο θα δώσει όλες τις δυνατότητες για την δημιουργία πυρηνικών υλικών για τις κεφαλές για παράδειγμα αυτού του είδους των πυραύλων. Με τις εισαγωγές ενέργειας να κοστίζουν περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και την ενεργειακή της ζήτηση να αυξάνεται και συμπεριλαμβάνει την χώρα μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων στην Ευρώπη, η Άγκυρα επιθυμεί τουλάχιστον το 5% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται από πυρηνική ενέργεια σε μια δεκαετία, μειώνοντας την εξάρτηση από το φυσικό αέριο που αγόραζε κατά κύριο λόγο από την Ρωσία.

Τι αναφέρουν οι πληροφορίες:

Μια ρωσική εταιρία έχει αποχωρήσει από τα σχέδια να κτίσει τον πρώτο τουρκικό πυρηνικό σταθμό ενέργειας ως επακόλουθο των εντάσεων που προέκυψαν μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας για θέματα που περιλαμβάνουν και τις συγκρούσεις στην Λιβύη, την Συρία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σύμφωνα με τα όσα έγραψε το Σάββατο αρθρογράφος στην τουρκική εφημερίδα Ντουνιά.

Η Τουρκία και η Ρωσία έχουν αναπτύξει οικονομική συνεργασία τα πρόσφατα χρόνια, περιλαμβανόμενης και της κοινοπραξίας για την ανάπτυξη του πυρηνικού σταθμού ενέργειας του Άκουγιού στην νοτιοανατολική Τουρκία.  

Η Ίντερ Ράο, μία από τις μεγαλύτερες ρωσικές δημόσιες επιχειρήσεις ενέργειας, απoχώρησε από το σχέδιο έπειτα από συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου την 26η Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον Κερίμ Ουλκέρ. 

Η κίνηση αυτή ήλθε έπειτα από την στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας προς υποστήριξη του Αζερμπαϊτζάν στην σύγκρουσή του με την Αρμενία για την διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καθώς παραδοσιακά αυτή θεωρείται υπό ρωσική επιρροή. 

Παρ’ όλο που διατηρείται μια χρηματοδότηση στο 1% στο Άκουγιού, ο Ουλκέρ είπε πως η απόφαση προήλθε από τις πολιτικές σχέσεις του προεδρου της Ίντερ Ράο, Ιγκόρ Σέτσιν, οποίος είναι εκ των πραγμάτων βοηθός του Πούτιν.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι η Ίντερ Ράο, η οποία βρίσκεται υπο την διοίκηση του Ιγκόρ Σέτσιν, γνωστού ως του δεύτερου ισχυρότερου ονόματος στην Ρωσία, έχει αποχωρήσει από το πρόγραμμα του Πυρηνικού Σταθμού Ενέργειας του Άκκουγιού. Ειδικά αμέσως μετά την υποστήριξη από την Τουρκία προς το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ», έγραψε ο Ουλκέρ.

pentapostagma.gr