Οι κινήσεις αυτές, μετά από σχεδόν οκτώ μήνες πολέμου, σηματοδοτούν την τελευταία κλιμάκωση του Ρώσου προέδρου για να αντιμετωπίσει μια σειρά σημαντικών ηττών από τις ουκρανικές δυνάμεις από τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Όπως αναφέρει το BBC, η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» του Πούτιν δεν εξελίχθηκε σύμφωνα με το σχέδιό του. Ως αποτέλεσμα της ουκρανικής αντεπίθεσης, η Ρωσία χάνει εδάφη που είχε υπό τον πλήρη έλεγχό της. Επιπλέον, οι ρωσικές περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία υφίστανται συνεχή βομβαρδισμό.
Την ίδια ώρα, η ανακοίνωση του Κρεμλίνου τον περασμένο μήνα για «μερική επιστράτευση», έφερε αναμπουμπούλα στη ρωσική κοινωνία.
«Με βάση το χθεσινό διάταγμα του Κρεμλίνου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέβαλε στρατιωτικό νόμο στις τέσσερις περιφέρειες της Ουκρανίας που ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει: Λουχάνσκ, Ντόνετσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα. Δεν είναι σαφές για το τι θα κάνει εκεί: σίγουρα δεν θα πείσει τους Ουκρανούς στρατιώτες να αφήσουν κάτω τα όπλα τους. Το Κίεβο είναι αποφασισμένο να κερδίσει πίσω χαμένα εδάφη», σχολιάζει το βρετανικό δίκτυο.
Στη χώρα του, όμως, ο ηγέτης του Κρεμλίνου έχει ήδη ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας θέτοντας σε εφαρμογή τρία διαφορετικά επίπεδα ασφαλείας, όπως σχολιάζει ο βρετανικός Τύπος.
Τα ενισχυμένα μέτρα που έχουν ληφθεί στη χώρα που κήρυξε τον πόλεμο στην Ουκρανία, έρχονται στο φως λίγες μετά την εντολή του Κρεμλίνου για «οικονομική επιστράτευση« σε οκτώ περιοχές που γειτνιάζουν με την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της προσαρτημένης Κριμαίας.
Στο πλαίσιο αυτό, περιορίζεται η ελευθερία μετακινήσεων εντός και εκτός των οκτώ αυτών περιοχών που συνορεύουν με την Ουκρανία.
Σύμφωνα το ίδιο διάταγμα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε «καθεστώς μεσαίου συναγερμού» στις κεντρικές και νότιες περιφέρειες. Τα μέτρα αφορούν τις περιοχές Κρασνοντάρ, Μπέλγκοροντ, Μπριάνσκ, Βορονέζ, Κουρσκ και Ροστόφ, καθώς τις Κριμαία και Σεβαστούπολη.
Ο Πούτιν δικαιολόγησε τα μέτρα αυτά λέγοντας ότι το Κίεβο αρνήθηκε να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα και συνέχισε σύμφωνα με τον ίδιο να «βομβαρδίζει» τον άμαχο πληθυσμό σε αυτές τις περιοχές.
«Οι νεοναζί (Ουκρανοί) χρησιμοποιούν ανοιχτά τρομοκρατικές μεθόδους… Στέλνουν ομάδες σαμποτέρ στο έδαφός μας», τόνισε, καταγγέλλοντας ιδιαίτερα την επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας και τις «πυρηνικές υποδομές».
Τα μέτρα περιλαμβάνουν την ενίσχυση της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης: το διάταγμα προβλέπει επίσης περιορισμούς στην κυκλοφορία στους δρόμους καθώς και στην είσοδο και έξοδο από αυτές τις περιοχές.
Το επόμενο επίπεδο είναι η «αυξημένη ετοιμότητα». Αυτό ισχύει για τις κεντρικές και νότιες περιοχές της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Μόσχας.
Ωστόσο, σε μήνυμά του στα social media, ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν προσπάθησε να καθησυχάσει τους συμπολίτες του ότι «δεν θα υπάρξουν μέτρα που να περιορίζουν τους κανονικούς ρυθμούς της ζωής».
Το χαμηλότερο επίπεδο ασφάλειας ισχύει για την υπόλοιπη χώρα (δηλαδή, στη βόρεια Ρωσία, τη Σιβηρία και τη ρωσική Άπω Ανατολή.)
Η επιβολή του στρατιωτικού νόμου σε Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα που ανακοίνωσε χθες το Κρελίνο γίνεται την ίδια μέρα που Ρώσοι αξιωματούχοι εγκαταστάθηκαν στη Χερσώνα, μία από τις τέσσερις κατεχόμενες περιοχές, ζητώντας από τους πολίτες να εγκαταλείψουν ορισμένες περιοχές το συντομότερο δυνατό, εν αναμονή μιας επικείμενης ουκρανικής επίθεσης.
Σύμφωνα με το διάταγμα του Κρεμλίνου, η ρωσική κυβέρνηση πρέπει εντός τριών ημερών να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα που θα εφαρμοστούν σε αυτές τις περιοχές.
Η ρωσική νομοθεσία προβλέπει μια σειρά μέτρων σε περίπτωση κήρυξης στρατιωτικού νόμου: ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας, απαγόρευση κυκλοφορίας, απαγόρευση δημόσιων συγκεντρώσεων, εκκένωση στρατηγικών εταιρειών, απαγόρευση εγκατάλειψης των εν λόγω εδαφών, εγκλεισμός πληθυσμού, επιβολή στρατιωτικής λογοκρισίας στις τηλεπικοινωνίες κ.λπ.
protothema.gr