Σε αυτά που είπε ο Λαβρόφ, περιλαμβάνονται η κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της αποχώρησης της Βρετανίας και η επιδίωξη του ΝΑΤΟ να δολοφονήσει τον Ρώσο πρόεδρο. Η… κοσμοθεωρία του Κρεμλίνου «βλέπει» επίσης τη διάσπαση του Ηνωμένου Βασιλείου με τη Βόρεια Ιρλανδία να εντάσσεται στην Ιρλανδική Δημοκρατία.
Συγκεκριμένα, ο Λαβρόφ δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι «ανώνυμοι αξιωματούχοι» στο Πεντάγωνο σχεδιάζουν ανοιχτά την απόπειρα δολοφονίας του Πούτιν.
«Η Ουάσινγκτον προηγείται των άλλων στις προκλήσεις, καθώς ορισμένοι ‘ανώνυμοι αξιωματούχοι’ του Πενταγώνου εξέφρασαν πράγματι απειλές για την πραγματοποίηση ενός ‘αποκεφαλιστικού χτυπήματος’ στο Κρεμλίνο, το οποίο στην πραγματικότητα αποτελεί απειλή απόπειρας δολοφονίας του Ρώσου προέδρου» είπε ο Ρώσος υπουργός.
Παράλληλα προειδοποίησε πως «εάν τέτοιες ιδέες πραγματικά μελετώνται από κάποιον, τότε αυτός ο ‘κάποιος’ θα πρέπει να σκεφτεί καλύτερα τις πιθανές συνέπειες τέτοιων σχεδίων».
Οι τελευταίες αιτιάσεις από τον Λαβρόφ και τον Μεντβέντεφ παρουσιάζουν τη Δύση να επιδιώκει τη σύγκρουση με τη Ρωσία. «Φαίνεται ότι έχουν αποβάλει όλα τα απομεινάρια της αξιοπρέπειάς τους», συνέχισε ο 72χρονος Ρώσος πολιτικός.
«Η φανταχτερή πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας είναι ένα από τα ζωηρά παραδείγματα, καθώς δήλωσε αμέσως δημόσια κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας ότι ήταν έτοιμη να διατάξει ένα πυρηνικό χτύπημα» τόνισε, προσθέτοντας πως ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι «κατάφερε να πείσει τα κράτη του ΝΑΤΟ να πραγματοποιήσουν προληπτικά πυρηνικά πλήγματα κατά της Ρωσίας. Αυτό είναι πάνω από το όριο. Ωστόσο, ακούσαμε πολύ χειρότερες δηλώσεις εκ μέρους αξιωματούχων του καθεστώτος του Κιέβου».
Ακόμη, κατηγόρησε τη Δύση ότι προβάλει αδιάκοπα «με ανεύθυνες εικασίες ότι η Ρωσία είναι δήθεν στα πρόθυρα χρήσης πυρηνικών όπλων εναντίον της Ουκρανίας».
«Η πολιτική πορεία της Δύσης, η οποία στοχεύει στην πλήρη συγκράτηση της Ρωσίας, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Φέρει τους κινδύνους μιας άμεσης ένοπλης σύγκρουσης πυρηνικών δυνάμεων» ισχυρίστηκε ο Λαβρόφ και συνέχισε: «Μας ανησυχεί βαθύτατα η διαπίστωση της προπαγανδιστικής ρητορικής που επικρατεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και γενικά στη Δύση σχετικά με το ζήτημα των πυρηνικών όπλων».
Τέλος, ξεκαθάρισε ότι η Ουκρανία και η Δύση πρέπει να αποδεχτούν τα αιτήματα της Ρωσίας για «αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση» του ουκρανικού εδάφους, σε διαφορετική περίπτωση «ο ρωσικός στρατός θα ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα».