Προς ολική συγκρουση Παρίσι-Άγκυρα: Γάλλος βουλευτής ζητά αποπομπή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ & κυρώσεις
4 years, 1 month ago
6

Ξεφεύγει πλέον από τα εσκαμμένα η κόντρα Τουρκίας και Γαλλίας, ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ μετά τους Αμερικανούς Γερουσιαστές και Γάλλος υπουργός ζητά την αποπομπή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ.

Αν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο Λευκος Οίκος συνιστούν προς το παρόν “ηρεμία”, η υπομονή των Γάλλων με τον Ερντογάν δοκιμάζεται πολύ σοβαρά.

Ακόμη πιο φονικά τα ελληνικά υποβρύχια: Εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ η αγορά 32 νέων τορπιλών

Ο Γάλλος βουλευτής, Válerie Boyer, μέλος της πανίσχυρης επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων, μίλησε στο κοινοβούλιο λέγοντας: “Ζητώ να εφαρμόσω νέα ισχυρά μέτρα, όπως την  ανάκληση της πρεσβείας μας, αίτημα αποπομπής της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, τερματισμό όλων των διαπραγματεύσεων για ένταξη της χώρας αυτής στην ΕΕ και επιβολή οικονομικών κυρώσεων”.

“Για το ΝΑΤΟ, η Τουρκία μπορεί να υπήρξε παλαιότερα προπύργιο ασφαλείας από την Μέση Ανατολή και τη Ρωσία, αλλά τώρα όλα άλλαξαν.Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο, ωστόσο, ότι η Άγκυρα υπολογίζει σε μεγάλο βαθμό τη στρατηγική γεωγραφική της θέση της, αντί την αξία της στήριξη των χωρών του ΝΑΤΟ” αναφέρει αμερικανικό ΜΜΕ.

Η προοπτική αποπομπής της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ είναι ένα σενάριο που ακούγεται συνεχώς και αυτό λέει πολλά για το επόμενο διάστημα και τις εξελίξεις που φέρνει.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει μηχανισμός για αυτό, αλλά εφόσον τα πράγματα οδηγηθούν σε τέτοιο σημείο υπάρχουν δικλίδες για σοβαρές στρατιωτικές “υποβαθμίσεις” μιας χώρας από την δομή της συμμαχίας.

Αυτό που είναι πιθανό δηλώνουν ξένες δημοσιογραφικές πηγές τώρα, δεδομένης της ζωτικής στρατηγικής σημασίας της Τουρκίας, είναι ένα πρόγραμμα κυρώσεων και μειωμένης στρατιωτικής συνεργασίας με στόχο να αναγκαστεί ο Τούρκος πρόεδρος να αποσυρθεί τάχιστα από την ρωσική στρατιωτική συνεργασία.

Η απειλή όμως για τα γαλλικά συμφέροντα και την ασφάλεια της χώρας στην Μεσόγειο, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό λόγω της στάσης του Ερντογάν, είναι μεγάλη και έχει εξοργίσει το Παρίσι σε υπερθετικό βαθμό.

Το ΝΑΤΟ πρέπει επομένως να αντιμετωπίσει το ζήτημα του πόσο βιώσιμη είναι η παρούσα κατάσταση μιας άμεσης απειλής για την ασφάλεια ενός μέλους, σε μια εποχή όπου τα οπλικά συστήματα μιας αντίπαλης δύναμης δοκιμάζονται εναντίον υλικού και τακτικών του ΝΑΤΟ.

Η συμμαχία δεν θα αντιμετωπίσει μόνο μια πιθανή ή απίθανη αποπομπή της Τουρκίας, αλλά και την έντονη δυσαρέσκεια της Γαλλίας ( που είναι πυρηνική δύναμη) εντός των κόλπων του ΝΑΤΟ, με αφορμή το επεισόδιο στην Μεσόγειο μεταξύ γαλλικού και τουρκικού πολεμικών πλοίων, την χρήση ρωσικών πυραύλων από την Άγκυρα και τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου κατά του Μακρόν.

Έτσι μια αντιπαράθεση Γαλλίας-Τουρκίας κινδυνεύει να βάλει “φωτιά” στο ΝΑΤΟ, προκαλώντας “βραχυκύκλωμα” στην πορεία του οργανισμού, και αυτό δεν το θέλουν οι ΗΠΑ με τίποτα.

ολιτική Μακρόν-Θα υπερασπίζομαι τον Μωάμεθ”

Ο ισλαμικός φονταμενταλισμός απειλεί Γαλλία και ΕΕ

Την ίδια στιγμή  η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει 51 μουσουλμανικούς οργανισμούς και ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων θρησκευτικών σχολείων και τζαμιών.

Εν τω μεταξύ, οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, μαζί με την προσφυγική κρίση, αναπόφευκτα θα εμφανιστούν ως ανυπόβλητα εμπόδια το επόμενο διάστημα.

Οι εντάσεις μεταξύ Παρισιού και Άγκυρας αυξάνονται σε μεγάλα περιφερειακά σημεία. Στη Λιβύη, οι δύο χώρες υποστηρίζουν διαφορετικές φατρίες στον τοπικό εμφύλιο πόλεμο. Στην ανατολική Μεσόγειο, η υποστήριξη του Παρισιού στην Αθήνα έρχεται επίσης σε σύγκρουση με την Άγκυρα.

Είναι σαφές ότι η Γαλλία θέλει να διατηρήσει την ενότητα εντός της ΕΕ και να κερδίσει την ομοφωνία των κρατών μελών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Η Γαλλία έχει επίσης πραγματοποιήσει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα, κοντά στο Καστελόριζο.

Αν και οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ, είναι δύσκολο να επιλύσουν τις διαφορές τους στο πλαίσιο του οργανισμού βορειοατλαντικής συμμαχίας προς το παρόν.

Γενικά, οι διαφορές και οι κρίσεις μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας έχουν γίνει πιο περίπλοκες, καθώς η Άγκυρα προσπαθεί να μετατραπεί σε μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη και το Παρίσι προσπαθεί να γίνει κυρίαρχος παίκτης στην περιοχή της Μεσογείου.

Τουρκικές απειλές ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου: “Μη επανδρωμένα σκάφη θα ελέγχουν τη Γαλάζια Πατρίδα”

Σε όλα αυτά οφείλουμε να προσθέσουμε και την μείωση της επιρροής των ΗΠΑ στην Ευρώπη, η οποία σε κάποιο βαθμό, δημιούργησε ένα στρατηγικό κενό στην περιοχή της Μεσογείου.

Η κατάσταση ασφάλειας στη Μέση Ανατολή είναι πιθανότερο να επιδεινωθεί παρά να ομαλοποιηθεί, αναφέρουν πολλοί ειδικοί αναλυτές.

Σύμφωνα με την παγκόσμια στρατηγική της ΕΕ που εκδόθηκε το 2016, η περιφερειακή περιοχή είναι ο κύριος στρατηγικός στόχος της ΕΕ, είναι ειδικά η περιοχή της Μεσογείου.

Η Γαλλία, ως μία από τις βασικές χώρες που ηγούνται της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ και της ευρωπαϊκής αμυντικής ολοκλήρωσης, αναμένεται να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στη Μεσόγειο.

Για αυτό και η σύγκρουση με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα είναι κάτι παραπάνω από αναπόφευκτη το επόμενο διάστημα, ενώ σε αυτήν θα προστεθούν και πολλές χώρες της ΕΕ, επιφέροντας έτσι μια σαφή διαφοροποίηση από την στάση του Βερολίνου, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το Παρίσι ως πραγματικό πόλο εξουσίας μετά την απόσυρση και των Βρετανών.

pentapostagma.gr