Όλο και περισσότερο σφίγγει η «ρωσική δαγκάνα» γύρω από το Κίεβο, καθώς η κινητικότητα που επιδεικνύουν τα ρωσικά στρατεύματα το τελευταίο 24ωρο δείχνει πως πλησιάζει η τελική επίθεση με στόχο την κατάληψη της ουκρανικής πρωτεύουσας.
Έχοντας θέσει υπό τον πλήρη έλεγχο τους την πλειονότητα των μεγάλων αστικών κέντρων της Ανατολικής Ουκρανίας, αλλά και των βασικών ουκρανικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, με εξαίρεση, μέχρι ώρας, την Οδησσό, η Μόσχα εμφανίζεται να επικεντρώνει σταδιακά στην επίτευξη του βασικού της σκοπού, που δεν είναι άλλος από τον έλεγχο των βασικών διοικητικών, στρατιωτικών και κυβερνητικών δομών της χώρας.
Ήδη οι Ρώσοι εμφανίζονται ημέρα με την ημέρα να κλείνουν τις βασικές διόδους προς την ουκρανική πρωτεύουσα, εξακολουθώντας ωστόσο να κινούνται με σχετικά αργούς ρυθμούς, θέλοντας, σύμφωνα με αναλυτές, να διευκολύνουν τον πληθυσμό που θέλει να εγκαταλείψει την πόλη, προκειμένου αυτή να αδειάσει έτσι ώστε να μειωθούν κατ’ επέκταση και οι απώλειες μεταξύ των αμάχων. Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται πως εντάσσεται και η στάση αναμονής που τηρεί αφενός η μεγάλη φάλαγγα στρατιωτικών οχημάτων μήκους 45 χλμ η οποία
βρίσκεται από την πλευρά του άξονα του ποταμού Δνείπερου, στα ανατολικά του, αφετέρου και η δεύτερη μικρότερη φάλαγγα που κινείται δυτικά του ποταμού, με προέλευση από τη Λευκορωσία. Η απουσία της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία αποφεύγει να σηκώσει τα μαχητικά της λόγω της ρωσικής συντριπτικής υπεροχής στον αέρα, δίνει, άλλωστε, τον απαραίτητο χρόνο στις ρωσικές επίγειες δυνάμεις όχι μόνο να αναπτυχθούν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, αλλά και να σταθμεύουν επί μέρες, χωρίς να ανησυχούν για το ενδεχόμενο να αποτελέσουν εύκολο στόχο μίας τυχόν ουκρανικής αεροπορικής επιδρομής.
Την ίδια στιγμή, στο διαδίκτυο έχουν αρχίσει να διακινούνται βίντεο, που δείχνουν ρωσικά τεθωρακισμένα άρματα μάχης τύπου BMP-2 και T-80BVM, να εισέρχονται στα περίχωρα του Κιέβου, λαμβάνοντας θέσεις μάχης. Μέσα στις προθέσεις των Ρώσων είναι, σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, αφού ολοκληρώσουν τις επιχειρήσεις που έχουν σε εξέλιξη για την κατάληψη όλων των μεγάλων πόλεων της Νότιας και Ανατολικής
Ουκρανίας, να συγκεντρώσουν και να στρέψουν το σύνολο των δυνάμεων τους στο Κίεβο. Να σημειώσουμε πως από τις μεγάλες πόλεις, το τελευταίο, επί τους ουσίας, «οχυρό» που έχει απομείνει υπό τον έλεγχο των Ουκρανών, είναι η Οδησσός, η οποία εδώ και λίγα 24ωρα έχει σχεδόν περικυκλωθεί από υπέρτερες ρωσικές δυνάμεις, με τον ρωσικό στόλο να έχει ήδη επιβάλλει ναυτικό αποκλεισμό στην περιοχή.
Σύμφωνα με δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων και ενόσω βρισκόμαστε στην 13η ημέρα της εισβολής, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πλέον αναπτύξει στην Ουκρανία σχεδόν το 100% των τουλάχιστον 150.000 στρατιωτών που είχαν αναπτυχθεί εκτός της χώρας πριν από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Ουκρανική αντίσταση
Από την άλλη πλευρά παρά το γεγονός ότι έχουν να αντιμετωπίσουν έναν υπέρτερο αντίπαλο τόσο σε έμψυχο υλικό όσο και σε μέσα, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεπικουρούμενες και από ομάδες πολιτοφυλάκων εξακολουθούν να προβάλουν ισχυρή αντίσταση καταφέρνοντας σημαντικές απώλειες στο ρωσικό στρατό. Ενδεικτικά να σημειώσουμε πως οι ουκρανικές δυνάμεις, χρησιμοποιώντας και το πολεμικό υλικό που έχουν παραλάβει από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, εμφανίζονται να καταστρέφουν ολοένα και περισσότερα ρωσικά άρματα μάχης.
Βίντεο και φωτογραφίες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνουν ρωσικά τεθωρακισμένα να είναι είτε παρατημένα είτε να έχουν καταστραφεί από τις ουκρανικές δυνάμεις σε διάφορες περιοχές της χώρας όπου γίνονται στρατιωτικές επιχειρήσεις. Πυραυλικά συστήματα «Uragan», συστήματα αεράμυνας Pantsir-S, συστήματα πυροβολικού και τεθωρακισμένα άρματα μάχης T-80U συμπεριλαμβάνονται στην λίστα
απωλειών του ρωσικού στρατού. Σύμφωνα με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανία, η Πολεμική Αεροπορία κατέρριψε ένα ρωσικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροπλάνο τύπου IL-76 και δύο ελικόπτερα Mi-24, γεγονός που απέτρεψε την απόβαση εχθρικών οπλισμένων στρατευμάτων κοντά στο Vasilkov, νότια της περιφέρειας του Κιέβου. Επίσης, υποστηρίζουν πως η ουκρανική αεράμυνα κατέρριψε ένα ρωσικό Su-30SM.
Να σημειώσουμε πως το ΝΑΤΟ, πέρα από οπλισμό, διοχετεύει προς τους ουκρανούς και πληροφορίες αναφορικά με τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων, τις θέσεις τους αλλά και τη διάταξή τους. Προς την κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η αποστολή του αεροπλανοφόρου USS Harry J. Truman στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην Αλεξανδρούπολη, μια ανάσα από τα Στενά του Βοσπόρου, ενώ και το
γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle βρίσκεται σε ελληνικά ύδατα και συγκεκριμένα στο Ιόνιο, έχοντας μέσω των υπερσύγχρονων συστημάτων που διαθέτουν σχεδόν πλήρη εικόνα για τα τεκταινόμενα στην περιοχή. Παράλληλα στον ευρύτερο διεθνή εναέριο χώρο της Μαύρης Θάλασσας, όπως και στον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας επιχειρεί από χθες και το μεγαλύτερο μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, το RQ-4B Global Hawk.
Πρόκειται για ένα αεροσκάφος το οποίο, με βάση τις δυνατότητες των συστημάτων του, μπορεί να δώσει εικόνα μέχρι και την Οδησσό. Να επισημάνουμε πως κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου το αμερικανικό Πεντάγωνο διέταξε την ανάπτυξη 500 επιπλέον στρατιωτών στην Ευρώπη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των αμερικανικών δυνάμεων σε περίπου 100.000. Όπως επίσης ανακοίνωσε χθες από τη Λιθουανία ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν μέσα στις επόμενες ημέρες θα σταλούν και μαχητικά αεροσκάφη F-35 για να ενισχυθεί η παρουσία της Συμμαχίας συνολικά στην Ανατολική Ευρώπη.