Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεχείς βομβαρδισμοί σε Χάρκοβο, Μαριούπολη – Ρωσικός στρατός στη Χερσώνα
2 years, 10 months ago
6

Βίντεο δείχνει βομβαρδισμό σε κυβερνητικό κτήριο στην κεντρική πλατεία του Χάρκοβο αλλά και τους Ρώσους να έχουν μπει στη Χερσώνα – Να επιβληθούν και άλλες κυρώσεις στη Ρωσία μετά τη «βάρβαρη» επίθεση εναντίον του Χαρκόβου, ζήτησε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών

Το Χάρκοβο σφυσοκοπείται σήμερα από τους Ρώσους. Από νωρίς το πρωί είναι σε εξέλιξη σφοδροί βομβαρδισμοί ακόμα και στην κεντρική πλατεία της πόλης. Ο ρωσικός στρατός ανατίναξε υποσταθμούς και οι επιθέσεις προκάλεσαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και στην ύδρευση. Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN έκανε λόγο περί καταστροφής των ψηλότερων ορόφων δύο πολυκατοικιών. Η πληροφορία αυτή δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Το παρακάτω βίντεο φέρεται να δείχνει έκρηξη από ρωσική αεροπορική επιδρομή στην κεντρική πλατεία της πόλης, σε κυβερνητικό κτήριο, σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμιαQ

 

 

 

 

Σύμφωνα με τον Όλεγκ Σινεγκούμποφ, αξιωματούχο στο Χάρκοβο, η Ρωσία εξαπέλυσε GRAD και πυραύλους κρουζ στην Χαρκίβ και ευθύνεται για εγκλήματα πολέμου. Η άμυνα της πόλης αντέχει, τόνισε.

Στο μεταξύ, να επιβληθούν και άλλες κυρώσεις στη Ρωσία μετά τη «βάρβαρη», όπως τη χαρακτήρισε επίθεση εναντίον του Χαρκόβου, ζήτησε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Βάρβαρες ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας και σε κατοικημένες περιοχές στο Χάρκοβο. (Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν δεν μπορεί να διαλύσει την Ουκρανία. Διαπράττει εγκλήματα περισσότερα εγκλήματα πολέμου από την οργή, δολοφονεί αθώους πολίτες», κατήγγειλε ο Κουλέμπα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ο κόσμος μπορεί και πρέπει να κάνει περισσότερα. ΑΥΞΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ, ΑΠΟΜΟΝΩΣΤΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΗ ΡΩΣΙΑ», έγραψε.

Συνεχές σφυροκόπημα της Μαριούπολης

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης στην Ουκρανία δήλωσε σήμερα το πρωί ότι η πόλη αυτή στο νότιο τμήμα της χώρας που βρέχεται από την Αζοφική θάλασσα είναι στόχος συνεχών βομβαρδισμών, ενώ πρόσθεσε ότι έχουν σκοτωθεί άμαχοι και έχουν πληγεί υποδομές, καθώς η Ρωσία συνεχίζει για έκτη ημέρα την εισβολή στη χώρα. «Κατοικημένες περιοχές βομβαρδίζονται επί πέντε ημέρες. Μας χτυπούν με το πυροβολικό, μας βομβαρδίζουν με πυραύλους GRAD, μας πλήττουν με τις αεροπορικές τους δυνάμεις», δήλωσε ο Βαντίμ Μποϊσένκο μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση.

«Έχουν υποστεί ζημιές πολιτικές υποδομές– σχολεία, σπίτια. Υπάρχουν πολλοί τραυματίες. Γυναίκες, παιδιά έχουν σκοτωθεί», πρόσθεσε. Στο μεταξύ ο Πάβλο Κιριλένκο, κυβερνήτης της επαρχίας Ντονέτσκ, επεσήμανε στοπ Facebook ότι στη Μαριούπολη υπάρχει διακοπή της ηλεκτροδότησης σήμερα έπειτα από έναν βομβαρδισμό. «Η Μαριούπολη και η Βολνοβάχα είναι δικές μας! Οι δυο πόλεις υφίστανται την πίεση του εχθρού, αλλά ανθίστανται. Στη Μαριούπολη (…) η πόλη είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα», πρόσθεσε.

Οι δύο αυτές πόλεις βρίσκονται στον δρόμο των ρωσικών δυνάμεων που εισβάλλουν στην Ουκρανία μέσω της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014.

Ανησυχία υπάρχει για τη Χερσώνα καθώς βίντεο που κυκλοφορεί στο Telegram δείχνει τα ρωσικά στρατεύματα να έχουν μπει στην πόλη.

«Στις εισόδους της Χερσώνας, ο ρωσικός στρατός εγκατέστησε σημεία ελέγχου. Είναι δύσκολο να ειπωθεί πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση», ανέφερε μέσω Facebook ο δήμαρχος της πόλης Ιγκόρ Κολιχάγεφ, ο δήμαρχος της πόλης, προσθέτοντας ότι «η Χερσώνα είναι και θα παραμείνει ουκρανική (…) η Χερσώνα αντιστέκεται!». Επίσης συνεχίζονται οι επιθέσεις στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, αλλά και στην πρωτεύουσα, το Κίεβο.

Εφιαλτική νύχτα έζησε και η Μαριούπολη καθώς τα ρωσικά στρατεύματα δεν σταμάτησαν να βομβαρδίζουν την πόλη, η οποία έχει βυθιστεί στο σκοτάδι. Το διαδίκτυο δεν λειτουργεί ενώ παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα στις υποδομές.

Η νύχτα ήταν και πάλι εφιαλτική, με τις ρωσικές δυνάμεις να σφυροκοπούν το Κίεβο και να προελαύνουν αργά, αλλά σταθερά για την κατάκτηση της πόλης, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολιντιμίρ Ζελένσκι να απευθύνει έκκληση για παρέμβαση της Δύσης ώστε να σταματήσει ο βομβαρδισμός. Ωστόσο το αίτημά του για απαγόρευση πτήσεων πάνω από τη Ουκρανία, απορρίφθηκε από τον Λευκό Οίκο, με την εκπρόσωπο Τζο Μπάιντεν να δηλώσει ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε βήμα προς το ξέσπασμα ένοπλης σύρραξης απευθείας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Η Τζένιφερ Ψάκι ξεκαθάρισε ότι μία τέτοια κίνηση θα απαιτούσε στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ, κάτι που θα οδηγούσε σε «απευθείας σύγκρουση και δυνητικό πόλεμο με τη Ρωσία, κάτι στο οποίο δεν σχεδιάζουμε να συμμετάσχουμε».

Η αίσθηση και ο φόβος περί ανεξέλεγκτης τροπής, κυριαρχούν μετά τις χθεσινές δραματικές εξελίξεις, παρότι υπήρξε πρωτοβουλία Μακρόν και συνομιλία του με τον Πούτιν, αλλά και κόντρα στη διάθεση Μόσχας και Κιέβου να συνεχιστούν οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις, οι πρώτος γύρος των οποίων πάντως δεν έφερε κάποιο απτό αποτέλεσμα.

Η διάθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και των συμμάχων να εντείνουν τις κυρώσεις και την πίεση προς τη Ρωσία, αλλά και η πρόθεση του Κρεμλίνου να απαντήσει με σκληρό τρόπο, διαμορφώνουν, ενώ ξημερώνει η έκτη μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ραγδαία επιδείνωση των δεδομένων και σαφώς το χειρότερο σκηνικό από την στιγμή που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

Οι δε πληροφορίες ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιστρατεύουν βαριά όπλα, όπως θερμοβαρικές βόμβες και είναι έτοιμες (σύμφωνα με κάποιες πηγές) να χρησιμοποιήσουν στο πεδίο έστω και περιορισμένης ισχύος πυρηνικά, εάν θεωρήσουν ότι απειλούνται, προκαλούν την έντονη ανησυχία της διεθνούς κοινότητας.

Να σημειωθεί ότι οι πρώτες διαπραγματεύσεις μεταξύ αντιπροσωπείας Ρωσίας και Ουκρανίας που έλαβαν χώρα το πρωί της Δευτέρας στη Λευκορωσία δεν είχαν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ο στόχος του Πούτιν φαίνεται να είναι, στρατιωτικά ο πλήρης έλεγχος της Ουκρανίας και πολιτικά η εκδίωξη του προέδρου Βολιντιμίρ Ζελένσκι και η εγκατάσταση στο Κίεβο μιας φιλικής προς τη Μόσχα ηγεσίας.

Πάντως ρωσικά μέσα μετέδιδαν χθες βράδυ ότι συμφωνήθηκε και δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων τις επόμενες ημέρες, πιθανόν την Τετάρτη. Οι συνομιλίες αυτές θα λάβουν χώρα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας.

Τι λένε στρατιωτικοί αναλυτές

Στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας και, κυρίως, το παραθαλάσσιο από την Κριμαία έως τα ανατολικά, την περιοχή του Ντονμπάς, οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν αποκτήσει σε μεγάλο βαθμό τον έλεγχο και επιλέγουν να κατευθυνθούν προς το βορρά, στοχεύοντας τον ολοκληρωτικό αποκλεισμό του Κιέβου.

Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι Ρώσοι έχουν ξεκάθαρο επιχειρησιακό στόχο, αφού ελέγξουν το κομμάτι της Ουκρανίας ανατολικά του Δνείπερου και την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα, ίσως αφήνοντας λίγο πιο πίσω την Οδησσό, να δώσουν προτεραιότητα στην γρήγορη κατάκτηση του Κιέβου. Συναντούν ωστόσο σοβαρές αντιδράσεις σε μεγάλες πόλεις όπως το Χάρκοβο, γι’ αυτό και ενισχύουν κι άλλο τις δυνάμεις τους, επιστρατεύουν βαριά όπλα, ακόμα και πυκνούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, που δεν είχαν σημειωθεί το πρώτο τετραήμερο, τουλάχιστον όχι σε τόση ένταση.

Ποιες χώρες αφορά η απειλή Πούτιν

Στρατιωτικό υλικό έχουν αποστείλει, αποστέλλουν ή πρόκειται να αποστείλουν προς την Ουκρανία, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αποφάσεις τους, οι εξής χώρες: Ο Καναδάς, η Γερμανία (από το Βερολίνο ισχυρίζονται ότι τα όπλα έχουν φτάσει ήδη στην Ουκρανία), η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Τσεχία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Ισπανία, η Νορβηγία, ενώ και η Μεγάλη Βρετανία έχει εκφράσει την βούληση να πράξει το ίδιο.

Απομένει να φανεί εάν και πώς μπορεί να υλοποιηθεί η ρωσική απειλή και τι θα συμβεί, ήτοι πώς θα αντιδράσεις αυτές οι χώρες ή το ΝΑΤΟ, εάν χτυπηθούν πομπές που μεταφέρουν αυτό το στρατιωτικό υλικό. Σημειωτέον ότι, επηρεαζόμενη προφανώς από την ανακοίνωση της Μόσχας, η Ουγγαρία απαγόρευσε το βράδυ της Δευτέρας να περάσουν από το έδαφός της, οχήματα που θα μεταφέρουν στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία.

Πάντως μεταφορά των πολεμικών επιχειρήσεων σε πεδία που θα αφορούν και τρίτες χώρες οδηγεί σε μία ανεξέλεγκτη κατάσταση και ίσως γενίκευση της πολεμικής σύρραξης.

Πέραν αυτών των χωρών, οι ΗΠΑ και η Ιταλία έχουν υποσχεθεί οικονομική βοήθεια για την ενίσχυση της Ουκρανικής άμυνας, ενώ το Ισραήλ έχει πει ότι διαθέτει 100 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Τουρκία έκλεισε τα στενά

Αργά το απόγευμα της Δευτέρας, η Τουρκία επέλεξε να εμπλακεί στη διαμάχη, χωρίς όμως να είναι καθαρό εάν η απόφασή της να κλείσει τα Στενά του Βοσπόρου στη διέλευση πολεμικών πλοίων, που ανήκουν σε εμπόλεμα μέρη, θα επηρεάσει την εξέλιξη τα πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία. Η απόφαση ελήφθη με ενεργοποίηση της συνθήκης του Μοντρέ και όπως δήλωσε ο τούρκο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είχε μιλήσει νωρίτερα τηλεφωνικά με τον αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίκεν «προειδοποιήσαμε όλες τις παράκτιες χώρες να μην περάσουν πολεμικά πλοία τους πλοία από τα Στενά», διευκρινίζοντας πάντως ότι «εάν το πολεμικό πλοίο επιστρέψει στη βάση του στη Μαύρη Θάλασσα, η διέλευση δεν εμποδίζεται».

Είχε προηγηθεί δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος καταδίκασε τη ρωσική επιθετικότητα παρά τις στενές σχέσεις που διατηρεί η Άγκυρα με το Κρεμλίνο.

Η παρέμβαση της Ουάσιγκτον στην τουρκική κυβέρνηση φανερώνει ότι ο αμερικανικός παράγοντας θέλει την κινητοποίηση και στράτευση σε ένα μέτωπο όλων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ σε αυτή την κομβική στιγμή.

Κι άλλες κυρώσεις από Ευρώπη, ΗΠΑ

Η ΕΕ μελετά κι άλλες κυρώσεις σε βάρος της Ουκρανίας, καθώς προγραμματίστηκε σύνοδος των υπουργών Οικονομικών την Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Παράλληλα επιδεινώνεται κι άλλο η σχέση της Ρωσίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να ζητήσει από 12 ρώσους διπλωμάτες που υπηρετούν στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε τηλεδιασκέψεις με ηγέτες συμμαχικών χωρών, με τους οποίους εξέτασε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων βάρος της Ρωσίας. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, συζητήθηκαν μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να έχουν «σοβαρές επιπτώσεις» για τη Ρωσία σε τομείς της οικονομίας, μαζί και κάποια που αφορούν στις τιμές της ενέργειας.

Ανοιχτή γραμμή Μακρόν – Πούτιν

Το μεσημέρι της Δευτέρας έγινε γνωστό ότι με πρωτοβουλία του και αφού νωρίτερα είχε αποδεχθεί σχετικό αίτημα του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε επί ώρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Μακρόν ζήτησε να σταματήσει η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει άμεση παύση πυρός, κάτι που προφανώς δεν έγινε δεκτό. Αντιθέτως ζήτησε και έλαβε θετική απάντηση, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γαλλικής προεδρίας, για το διάστημα διαρκούν οι ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες, να μην υπάρχουν επιθέσεις κατά πολιτών, να προστατευτούν οι αστικές υποδομές και να εξασφαλιστούν οι οδικοί άξονες, κυρίως νότια του Κιέβου. Ζήτησε επίσης το σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, την προστασία του αστικού πληθυσμού και την ανεμπόδιστη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία, αιτήματα με τα οποία δεν φέρεται να διαφώνησε ο κ. Πούτιν.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, μία συμφωνία των δύο μερών είναι δυνατή μόνο με άνευ όρων εξέταση των νόμιμων αμυντικών συμφερόντων της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης ρωσικής κυριαρχία στην Κριμαία, της επίλυση των καθηκόντων αποστρατιωτικοποίησης και αποναζοποίησης της Ουκρανίας και διασφάλιση του ουδέτερου καθεστώτος της.

Ο κ. Μακρόν ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του να έχουν ανοιχτή επαφή τις επόμενες μέρες, προκειμένου να αποφευχθεί επιδείνωση της κατάστασης, κάτι με το οποίο φέρεται να συμφώνησε ο κ. Πούτιν.

Η συνομιλία των δύο ηγετών δεν εμπόδισε πάντως το Παρίσι να ζητήσει από τους Γάλλους υπηκόους που βρίσκονται σε ρωσικό έδαφος να εγκαταλείψουν το συντομότερο τη χώρα για τη δική τους ασφάλεια. Κάτι ανάλογο έχουν κάνει ήδη η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι δύο διπλωματικές κινήσεις του Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι εξαντλεί κάθε δυνατότητα άμυνας έναντι της στρατιωτικής εισβολής, αλλά και συσπείρωσης της διεθνούς κοινής γνώμης γύρω από τη χώρα του, προχωρώντας μεταξύ άλλων και στην υποβολή αιτήματος για ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα δια του Κυριάκου Μητσοτάκη χαιρέτισε την κίνηση αυτή, ενώ οκτώ χώρες τάχθηκαν ήδη υπέρ της ταχείας έγκρισης του αιτήματος. Οι χώρες αυτές είναι οι Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Σλοβενία, Εσθονία, Λεττονία…

Επίσης η κίνηση του Ζελένσκι να απευθυνθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κατηγορώντας την Ρωσία για εγκλήματα πολέμου, ενεργοποίησε το θεσμικό αυτό όργανο, που ανακοίνωσε ότι υπάρχει η νομική βάση για να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.