Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι σχεδιάζουν ανηλεείς βομβαρδισμούς πόλεων, λένε οι Δυτικοί – Φόβοι για χιλιάδες νεκρούς
2 years, 10 months ago
6

Αξιωματούχοι  προειδοποιούν για κλιμάκωση της ρωσικής επίθεσης προκειμένου να αναγκαστεί το Κίεβο σε συνθηκολόγηση – Περιθώριο λίγων ωρών για να διαφύγουν δεκάδες χιλιάδες πολίτες από Μαριούπολη και Βολνοβάκα – Δείτε εικόνες και βίντεο

Λίγες ώρες απομένουν ακόμη για τους αμάχους σε Μαριούπολη και Βολναβάκα προκειμένου να διαφύγουν από τις πόλεις τους και να γλιτώσουν των ανηλεών βομβαρδισμών.

Το πρωί του Σαββάτου η Μόσχα ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός μετά τις εκκλήσεις για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου, σε μία επιχείρηση που έχει τεθεί σε ισχύ και θα διαρκέσει έως τις 16:00. Η ουκρανική κυβέρνηση είπε ότι το σχέδιο ήταν να απομακρυνθούν περίπου 200.000 άνθρωποι από τη Μαριούπολη και 15.000 από τη Βολνοβάκα, και ο Ερυθρός Σταυρός είναι ο εγγυητής της κατάπαυσης του πυρός. Περίπου το 90% της πόλης Βολνοβάκα έχει υποστεί ζημιές από βομβαρδισμούς, δήλωσε ο τοπικός βουλευτής Dmytro Lubinets. Τα νεκρά πτώματα βρίσκονται χωρίς να περισυνελλεγεί και οι άνθρωποι που κρύβονται σε καταφύγια ξεμένουν από τρόφιμα.

Πρόκειται για μία μικρή αλλά σημαντική θετική είδηση στην ευρύτερη εικόνα πολέμου, βομβαρδισμών, θανάτου και καταστροφής που βιώνει η Ουκρανία τις τελευταίες εννέα ημέρες από όταν άρχισε η εισβολή της Ρωσίας.

Δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση ότι τα πυρά είχαν σταματήσει και δεν ήταν σαφές εάν η κατάπαυση του πυρός θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές, αναφέρει το Reuters.

Πάντως, λίγο πριν την ανακοίνωση της ολιγόωρης εκεχειρίας, οι ρώσοι συνέχιζαν να βομβαρδίζουν τη Μαριούπολη.  Το Sky News δημοσίευσε βίντεο που δείχνει το βασικό λιμάνι της πόλης να βομβαρδίζεται από ρωσικά ελικόπτερα.

Ο πόλεμος, ωστόσο δεν έχει σταματήσει, ίσα ίσα, συνεχίζεται με τη Μόσχα να μην κάνει πίσω στις απαιτήσεις της ευελπιστώντας πως σύντομα θα φέρει την ουκρανική κυβέρνηση σε συνθηκολόγηση και παράδοση, παρά την ηρωική αντίσταση των ουκρανικών στρατευμάτων αλλά και των ίδιων των πολιτών οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις βάζουν ως ασπίδα ακόμη και τα σώματά τους προκειμένου να μην προχωρήσουν τα ρωσικά άρματα μάχης.

Φόβοι για ανηλεείς βομβαρδισμούς ουκρανικών πόλεων

Όπως μεταδίδει το CNN, η Ρωσία είναι έτοιμη να αναπτύξει έως και 1.000 επιπλέον μισθοφόρους στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες, καθώς ανώτερος αξιωματούχος των δυτικών μυστικών υπηρεσιών προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να «βομβαρδίσει τις πόλεις στο σημείο να τις αναγκάσει σε υποταγή», μια κλιμάκωση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες αμάχων.

«Είναι μια πολύ ωμή προσέγγιση», είπε ο αξιωματούχος. «Τα βαρύτερα όπλα δεν είναι απλώς βαρύτερα σε βάρος, είναι επίσης βαρύτερα όσον αφορά τη ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν. Και είναι πολύ λιγότερο διακριτικοί».

«Οι μέρες που έρχονται είναι πιθανό να είναι χειρότερες, με περισσότερους θανάτους, περισσότερα δεινά και περισσότερες καταστροφές, καθώς οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις φέρνουν βαρύτερο οπλισμό και συνεχίζουν τις επιθέσεις τους σε ολόκληρη τη χώρα», δήλωσε την Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

xartis-2

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη δει «κάποιες ενδείξεις» ότι Ρώσοι μισθοφόροι μπορεί να εμπλέκονται στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία «σε ορισμένα μέρη», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αλλά δεν ήταν σαφές ακριβώς πού ή σε ποιους αριθμούς. «Έχουμε δει κάποιες ενδείξεις ότι εργάζονται», είπε ο αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι «οι μισθοφόροι που βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία «έχουν κακή απόδοση όταν αντιμετώπισαν την σκληρότερη από την αναμενόμενη αντίσταση από τους Ουκρανούς» και ότι 200 τέτοιοι μισθοφόροι έχουν ήδη σκοτωθεί στον πόλεμο από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Άλλοι αξιωματούχοι έχουν παρατηρήσει μια μετατόπιση στη ρωσική στρατηγική από στρατιωτικούς στόχους σε πολίτες, με περισσότερες επιθέσεις να επικεντρώνονται σε κέντρα πληθυσμού.

Γιατί η Ρωσία θέλει τον έλεγχο της Μαριούπολης

Η Μαριούπολη αντιμετώπισε μέρες «ανελέητων επιθέσεων», με τους κατοίκους να έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και νερό μετά από ρωσικούς πυραύλους που έπληξαν κρίσιμες υποδομές. Είναι κατανοητό ότι η πόλη παραμένει στα χέρια της Ουκρανίας, αλλά οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες λένε ότι είναι «πολύ πιθανό» η Μαριούπολη να περικυκλώνεται από ρωσικές δυνάμεις.

Όπως μεταδίδει το Sky News, εάν το βασικό λιμάνι της πόλης έπεφτε, θα επέτρεπε στη Μόσχα να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο μεταξύ της Κριμαίας και των περιοχών Λουχάνσκ και Ντόνετσκ που ηγούνται από τους αντάρτες.

54939857-10577033-Russia_is_continuing_to_advance_in_southern_Ukraine_with_Mariupo-a-12_1646387474914

Η Κριμαία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, ενώ οι δύο περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας αναγνωρίστηκαν ως ανεξάρτητες από τον Βλαντιμίρ Πούτιν πριν από την εισβολή τον περασμένο μήνα. Η Βολνόβακα, στα βόρεια της Μαριούπολης, βρίσκεται ανάμεσα στο λιμάνι και την περιοχή του Ντόνετσκ. Η μικρότερη πόλη έχει επίσης αντιμετωπίσει σημαντικές ρωσικές επιθέσεις από τις 24 Φεβρουαρίου.

Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία

Υπενθυμίζεται πως μέχρι και την Πέμπτη, περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες είχαν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Από τους 1.209.976 πρόσφυγες που έχουν διαφύγει, περισσότεροι από τους μισούς πέρασαν στην Πολωνία. Άλλοι πήγαν σε άλλες γειτονικές χώρες, όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Μολδαβία και η Ρουμανία. Πάνω από ένα εκατομμύριο έμειναν μέσα στην πρώτη εβδομάδα και πολλοί περισσότεροι βρίσκονται «εν κινήσει εντός και εκτός της χώρας», με πολλές εσωτερικά εκτοπισμένες οικογένειες, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Δείτε στον του CNN την κατανομή των προσφύγων της Ουκρανίας

prosfyges-oukrania-5

Ο πόλεμος συνεχίζεται για δεύτερο Σαββατοκύριακο

Με μεγάλες απώλειες, αλλά με αδυσώπητη επιμονή, χωρίς έλεος ή διάθεση υποχώρησης, ο Πούτιν σφυροκοπά την Ουκρανία, για να τελειώσει τον πόλεμο όσο γίνεται πιο γρήγορα, καθώς η απροσδόκητα ισχυρή αντίσταση του Ουκρανών, του έχει προκαλέσει τεράστια και πολλαπλά πλήγματα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι θα προσπαθήσει εκ νέου σήμερα, με νέα του ομιλία αυτή τη φορά στην Αμερικανική Γερουσία, να πιέσει τη Δύση, προκειμένου να βοηθήσει την Ουκρανία, παρέχοντας άμεση στρατιωτική βοήθεια, όπως ο αποκλεισμός του εναέριου χώρου της χώρας από πολεμικά αεροσκάφη, αλλά Eυρωπαίοι, Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ αρνούνται στρατιωτική συνδρομή, φοβούμενοι ότι η απευθείας εμπλοκή τους σε πόλεμο με τους Ρώσους, μπορεί να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις, ακόμα και τη χρήση πυρηνικών όπλων από τον Πούτιν.

Χθες ο Ζελένσκι επέκρινε έντονα το ΝΑΤΟ για την άρνησή του να εφαρμόσει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, λέγοντας ότι η απόφαση έδωσε «το πράσινο φως για περαιτέρω βομβαρδισμούς ουκρανικών πόλεων και χωριών».

xartis-polemos-oukrania-56

Κι αυτό παρότι χθες βράδυ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίκεν εκτίμησε για πρώτη φορά με τόση αισιοδοξία ότι η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο, κάνοντας λόγο για «εξαιρετική ανθεκτικότητα» του ουκρανικού λαού και για έναν «πόλεμο, που δεν έχει εξελιχθεί όπως τον είχε σχεδιάσει ο Πούτιν».

Πάντως από το προηγούμενο σαββατοκύριακο, ήδη από μετά τα τρία τέσσερα πρώτα 24ωρα της ρωσικής εισβολής και ενώ η Ουκρανική αντίσταση είχε εκπλήξει με το σθένος της, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε διατυπώσει το σχετικό αίτημα προς τη Δύση. Ίσως γι’ αυτό το λόγο και προκειμένου να αποτρέψει τη δημιουργία ενός μετώπου, όπου θα αντιμετώπιζε και δυτικές στρατιωτικές δυνάμεις, ο Πούτιν, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ διατύπωσαν την απειλή περί χρήσης πυρηνικών, εάν απειληθεί η ασφάλεια της Ρωσίας.

Ο Ζελένσκι θα μιλήσει μέσω ίντερνετ βέβαια, στην Αμερικανική Γερουσία στις 4.30 το απόγευμα και αναμένεται να επαναλάβει κάποιες από τις επικρίσεις, που απηύθυνε και χθες εναντίον του ΝΑΤΟ για το «όχι» στο αίτημά του να δημιουργηθεί μία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, αντιδρώντας στην απόφαση που είχε ληφθεί νωρίτερα από την ηγεσία του Συμφώνου. «Αν πέσει η Ουκρανία, πέφτει και η Ευρώπη μετά» δηλώνει με κάθε ευκαιρία ο Ζελένσκι.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να βομβαρδίζουν πόλεις και άλλες τοποθεσίες σε ολόκληρη την Ουκρανία, εξαπολύοντας επιθέσεις με πυραύλους και πυροβολικό. Την ίδια ώρα, ακόμη ακινητοποιημένη βρίσκεται η μεγάλη ρωσική αυτοκινητοπομπή – φάλαγγα μήκους 64 χλμ από στρατιωτικά οχήματα, με κατεύθυνση προς το Κίεβο, σύμφωνα με το Associated Press.

Την ίδια ώρα, μεγάλοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί, όπως το BBC, το CNN, το Bloomberg, το CBS News και η Canadian Broadcasting Company ανέστειλαν την μετάδοσή τους στη Ρωσία, αφού η Μόσχα επέβαλε νόμο που απειλεί με ποινές φυλάκισης έως και 15 χρόνια για τη διάδοση «ψευδών ειδήσεων» σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Ρωσία έχει επίσης μπλοκάρει το Facebook, το Twitter και τις ιστοσελίδες των BBC, Deutsche Welle και Voice of America, σε μια προσπάθεια να ελέγξει τη ροή των πληροφοριών και να εξαλείψει την κάλυψη των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης.

Έλεγχος των πόλεων, των πυρηνικών και της θάλασσας

Στο επίκεντρο των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων είναι αυτή τη στιγμή, κυρίως τρία μέτωπα, συν δεκάδες μικρότερα, όλα όμως στρατηγικής σημασίας, ώστε να διαμορφωθεί μία ασφυκτική κατάσταση για τον Ζελένσκι και να αναγκαστεί ο Ουκρανός πρόεδρος να δεχθεί τη συνθηκολόγηση, κατά τον τρίτο γύρο των συνομιλιών, ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών, που ίσως να γίνει και εντός του Σαββατοκύριακου, όπως είπε ο ίδιος ο Πούτιν στον Γερμανό καγκελάριο Σολτς.

Ο πρώτος από τους τρεις βασικούς στόχους του Πούτιν αυτή τη στιγμή είναι η Μαριούπολη, καθώς με την κατάληψή της, ο έλεγχος της Αζοφικής θάλασσας από τους Ρώσους είναι πλήρης, όπως και το ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου βρίσκονται οι αναγνωρισμένες από η Μόσχα Δημοκρατίες του Ντονμπάς. Συνδέει έτσι το Ντονμπάς με την Κριμαία, που είναι ίσως και ο πιο κεντρικός και κρίσιμος στόχος του Κρεμλίνου για την επόμενη μέρα του πολέμου.

Δεύτερος στόχος είναι η ανασύνταξη των δυνάμεων, μετά από μία πολυήμερη στασιμότητα, ώστε η φάλαγγα που έχει φτάσει από το βορρά έξω από το Κίεβο, αλλά και δυνάμεις που έρχονται από το νότο να επιχειρήσουν την τελική εισβολή στην πρωτεύουσα, η οποία δεινοπαθεί ήδη από τους βομβαρδισμούς.

Και ο τρίτος βασικός στόχος του Κρεμλίνου είναι να ολοκληρώσουν τον έλεγχο των πυρηνικών εργοστασίων της Ουκρανίας, καθώς μετά την κατάληψη των εγκαταστάσεων στην πόλη Ζαπορίζια – του μεγαλύτερου εργοστασίου στην Ευρώπη – οι ρωσικές δυνάμεις κατευθύνονται και στο σταθμό του Γιουζνουκράινσκ, το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας.

Παράλληλα συνεχίζονται οι επιχειρήσεις και σε άλλες πόλεις, μικρές και μεγάλες, με στόχο, αφενός να καταληφθούν κρίσιμα σημεία στα βορειονατολικά,αλλά και να διαμορφωθεί κατά μήκος του Δνείπερου μία «ρωσική γραμμή», που θα κόβει την Ουκρανία στη μέση, αφετέρου να ελεγχθεί, μετά την Αζοφική και η Μαύρη Θάλασσα, ως προς την δυνατότητα της δοκιμαζόμενης χώρας να έχει οποιαδήποτε θαλάσσια πρόσβαση.

Κι όλα αυτά την ώρα που το προσφυγικό κύμα μεγαλώνει, αφού πάνω από 1,2 εκατομμύριο Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει ήδη τη χώρα.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο  ο τρίτος γύρος συνομιλιών

Την ίδια στιγμή, ο νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας αναμένεται εντός του Σαββατοκύριακου. Η ενημέρωση αυτή προέκυψε κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς κατά την οποία ο πρώτος δήλωσε ότι ελπίζει ότι η Ουκρανία θα λάβει μια «λογική και εποικοδομητική» θέση κατά τον επόμενο γύρο συνομιλιών. «Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε διάλογο με την ουκρανική πλευρά, καθώς και με όλους εκείνους που θέλουν την ειρήνη στην Ουκρανία. Με την προϋπόθεση όμως ότι θα ικανοποιηθούν όλες οι ρωσικές απαιτήσεις», είπε ο Πούτιν σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου και υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν βομβαρδίζουν το Κίεβο και τις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντας τις αναφορές για καταστροφές που πραγματοποίησε η Μόσχα «χονδροειδή προπαγάνδα».