Οι δυτικοί ηγέτες προβληματίζονται για το πόσο θα κλιμακώσουν τη στρατιωτική τους βοήθεια προς την Ουκρανία, τη στιγμή που ο πόλεμος εισέρχεται σε μία νέα καμπή. Μία τέτοια απόφαση φυσικά εξαρτάται από το εάν ο στόχος της Δύσης είναι να πιέσει για μία ολοκληρωτική ήττα του Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτό αναφέρει το CNN, σε μία απόπειρα να εκτιμήσει την νέα περίοδο στην Ουκρανία.
Η αντίσταση των ουκρανικών στρατευμάτων με τη βοήθεια των δυτικών αντιαρματικών και αντιαεροπορικών πυραύλων, έχει καταφέρει ήδη μία σπουδαία νίκη. Τη διάσωση του Κιέβου και της κυβέρνησης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το σχέδιο του Πούτιν για γρήγορη κατάληψη της ουκρανικής πρωτεύουσας απέτυχε και τώρα στρέφει το ενδιαφέρον του στο Ντονμπάς όπου θα διεξαχθεί όπως όλα δείχνουν η «μητέρα των μαχών».
Η επικείμενη σύγκρουση θα είναι μία μεγάλη δοκιμασία για τις ουκρανικές δυνάμεις που ενώ έχουν καταφέρει να έχουν επιτυχίες στο στρατιωτικό πεδίο συνεχίζουν να υστερούν σε σύγκριση με τις δυνατότητες του ρωσικού στρατού.
Η αλλαγή της στρατηγικής του Πούτιν αναγκάζει τους δυτικούς ηγέτες να εξετάσουν τη δική τους προθυμία να παράσχουν περισσότερο επιθετικό οπλισμό στο Κίεβο πριν συμβεί αυτό που φαίνεται πιθανό για το μέλλον της σύγκρουσης. Να εξελιχθεί σε έναν μακρόσυρτο πόλεμο με άγνωστα αποτελέσματα.
Η πίεση προς τη Δύση να κάνει περισσότερα εντείνεται από το γεγονός ότι η νέα στρατηγική της Ρωσίας θα σημάνει ακόμα μεγαλύτερη αιματοχυσία και «θυσία» αμάχων, κάτι που η ουκρανική πλευρά τονίζει διαρκώς, ζητώντας επίμονα από τη Δύση να την ενισχύσει με οπλισμό.
Τα νέα ερωτήματα για τη Δύση σχετικά με τον καλύτερο τρόπο ενίσχυσης της αντίστασης της Ουκρανίας ακολουθούν την επιφυλακτικότητα της Ουάσιγκτον νωρίτερα να βοηθήσει στον εξοπλισμό της Ουκρανίας με μεταφορά σοβιετικών αεροσκαφών από κράτη του ΝΑΤΟ, όπως η Πολωνία, στην Ουκρανία. Πιο πρόσφατα, οι ΗΠΑ έδειξαν ότι είναι πρόθυμες να βοηθήσουν τους εταίρους τους να μεταφέρουν άρματα μάχης σοβιετικής εποχής στην Ουκρανία. Και η Βρετανία υποσχέθηκε ένα ισχυρό πακέτο όπλων μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στο Κίεβο το Σάββατο.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, έδωσε την εντύπωση στην εκπομπή «State of the Union» του CNN την Κυριακή ότι η πολιτική της Ουάσιγκτον θα ακολουθήσει τις εκκλήσεις του Κιέβου. Αλλά άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η ευρύτερη αμερικανική βοήθεια και οι άνευ προηγουμένου κυρώσεις στη ρωσική οικονομία αποσκοπούν επίσης στην καλύτερη τοποθέτηση της Ουκρανίας στις τυχόν μελλοντικές συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός.
«Αυτή δεν είναι μια ιστορία που κάποιος στέκεται αμέτοχος», δήλωσε ο Σάλιβαν στον Τζέικ Τάπερ του CNN. «Αναλαμβάνουμε επιθετική δράση σε μια προσπάθεια τόσο να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς να επιτύχουν στο πεδίο της μάχης όσο και να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς να έχουν την καλύτερη δυνατή θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Αλλά η Ρεπουμπλικανή βουλευτής Λιζ Τσένι λέει ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε να κάνουν πολύ περισσότερα, αν και δεν υποστηρίζει την αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Οι δυτικοί ηγέτες ανησυχούν για το ενδεχόμενο άμεσης σύγκρουσης με τη Ρωσία, υπό τη σκιά της πυρηνικής κλιμάκωσης.
«Δεν θα έπρεπε να μιλάμε, όπως ο Τζέικ Σάλιβαν, για τη βελτίωση της θέσης του Ζελένσκι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε η Τσένι, επίσης στην εκπομπή «State of the Union» του CNN.
«Το θέμα είναι η ήττα των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Πρόκειται επίσηςγια πολύ περισσότερα από την Ουκρανία», είπε η Τσένι, ζητώντας να σταλούν στη χώρα αποστολές αρμάτων μάχης, πυροβολικού και τεθωρακισμένου εξοπλισμού. «Πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα, πιο γρήγορα».