Πόλεμος Ελλάδας – Τουρκίας: Η ώρα της κρίσης – Θα «πατήσει το κουμπί» ο Ερντογάν;
3 years, 11 months ago
6

Ελληνοτουρκικά: Την οργή της για τη διμερή διακλαδική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου, «Μέδουσα 10», στην οποία μετέχουν Κύπρος, Γαλλία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε η Τουρκία.

Συγκεκριμένα, η Άγκυρα, με μια γεμάτη ανακρίβειες και προκλητικούς ισχυρισμούς ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, κατηγορεί την Ελλάδα ότι αυξάνει την ένταση στην περιοχή, καθώς και ότι συνεχίζει την προκλητική στάση και τις παραβιάσεις της, επιλέγοντας τον δρόμο τρίτων, αντί του διαλόγου.

Παράλληλα τονίζει πως, η Ελλάδα συνεχίζει την προκλητική της στάση με τρεις Naxtex, οι οποίες δημοσιεύθηκαν την ίδια ημέρα, στις 23 Νοεμβρίου, 2 από τις οποίες αλληλεπικαλύπτονται με τους χώρους εκπαίδευσης, για τους οποίους είχε εκδώσει και η Τουρκία Navtex, οι οποίες μάλιστα καλύπτουν νησιά τα οποία θα έπρεπε να είναι αποστρατικοποιημένα!

Οι ανακρίβειες της Τουρκίας δεν σταματούν εκεί.

Στη συνέχεια το τουρκικό υπουργείο Άμυνας κατηγορεί την Ελλάδα πως παρενόχλησε τα αεροσκάφη της Τουρκίας, τα οποία χρησιμεύουν ως βοηθητική υποστήριξη στην επιχείρηση Ναυτικής Φρουράς του ΝΑΤΟ, τη στιγμή μάλιστα που αυτά βρίσκονταν στο διεθνή εναέριο χώρο.

Επιπλέον, γίνεται αναφορά στην άσκηση «Μέδουσα 10», όπου κατά την Άγκυρα «έδειξε και πάλι ποιοι επιθυμούν ένταση και ποιοι ξεφεύγουν από την ειρήνη και τον διάλογο», τη στιγμή που η Τουρκία επιθυμεί πάντα «την ειρήνη, τον διάλογο και είναι υπέρ του πνεύματος καλής γειτονίας και συμμαχίας».

Τέλος, βάλλει και κατά της επιχείρησης «Irini», την οποία χαρακτηρίζει προκατειλημμένη δραστηριότητα με αμφισβητήσιμη νομιμότητα, η οποία παραβιάζει την αρχή της ελευθερίας της ανοικτής θάλασσας και αγνοεί την υποστήριξη που παρέχεται στις δυνάμεις του Χαφτάρ στη Λιβύη.

Όλα αυτά, βέβαια, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής, κατά τη διάρκεια της οποίας φαίνεται να «μαγειρεύονται» οι κυρώσεις για την Άγκυρα.

Εκεί θα παιχτεί ένα δύσκολο διπλωματικό μπρα-ντε-φερ σχετικά με το ζήτημα των κυρώσεων.

Σύμφωνα με «Το Βήμα» στην τρέχουσα συγκυρία υπάρχουν δύο σαφή δεδομένα.

Το πρώτο στοιχείο είναι ότι η κατάσταση στις ευρωτουρκικές σχέσεις δεν έχει βελτιωθεί καθόλου σε σχέση με την προηγούμενη φορά που οι «27» ασχολήθηκαν με το ζήτημα, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των δύο πρώτων ημερών του Οκτωβρίου.

Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι η άμεση επιβολή περιοριστικών μέτρων/κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι.

Αυτό που εξετάζεται – και συνιστά το σενάριο επί του οποίου εργάζεται η Αθήνα – είναι η συγκεκριμένη καταγραφή των τομέων εκείνων στους οποίους μπορούν να εφαρμοστούν κυρώσεις και η ανάθεση στον Ζοζέπ Μπορέλ, τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, της εντολής για γραπτή καταγραφή ενός σχετικού καταλόγου κυρώσεων.

«Χαστούκι» από Μέρκελ

Παρά τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη λόγω της πανδημίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ φέρεται να έχει προτείνει η διεξαγωγή της συνάντησης των «27» να πραγματοποιηθεί τελικώς με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες. Δεν είναι όμως σαφές πώς θα οργανωθεί η συνάντηση.

Με βάση το υπάρχον πρόγραμμα, η Σύνοδος πρέπει να πραγματοποιηθεί το διήμερο 10-11 Δεκεμβρίου.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν υπάρξει πολλές δημόσιες αλλά και παρασκηνιακές επαφές που προφανώς θα κορυφωθούν όσο πλησιάζει η πραγματοποίηση της Συνόδου.

Είναι ξεκάθαρο ότι η υπομονή έναντι της Τουρκίας εντός της ΕΕ έχει πλέον εξατμιστεί ακόμη και από κράτη-μέλη που παραδοσιακά τη στηρίζουν.

Μόλις χθες η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι όσα συμβαίνουν στη Μεσόγειο από την πλευρά της Τουρκίας έχουν «επιθετικό» και «προκλητικό» χαρακτήρα.

Χαρακτήρισε «καλό σημάδι» το γεγονός ότι το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» επέστρεψε σε τουρκικό λιμάνι, σημειώνοντας παράλληλα ότι «εξακολουθούμε να έχουμε μπροστά από την Κύπρο γεωτρητικές δραστηριότητες».

Την ίδια στιγμή, η ήδη δύσκολη εξίσωση των ευρωτουρκικών σχέσεων περιπλέκεται από ακόμη δύο παράγοντες: Πρώτον, από την αλλαγή σκυτάλης στις Ηνωμένες Πολιτείες και, δεύτερον, από τα ευκαιριακά και τακτικής φύσεως ανοίγματα που εμφανίζεται να επιδιώκει ο Σουλτάνος προς τις Βρυξέλλες.

Τρόμος για την επόμενη κίνηση

Την ίδια ώρα, το «δόγμα της στρατιωτικής διπλωματίας» εκφράζεται πλέον ανοιχτά από την Άγκυρα και προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία στην Αθήνα.

Το «δόγμα» αυτό εφαρμόστηκε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και «διαφημίστηκε» ανοιχτά από το Anadolu, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας:

«Ο,τι δεν μπόρεσε να λύσει η διεθνής κοινότητα σε 28 χρόνια, λύθηκε μέσα σε 44 ημέρες», έγραψε!

Μόνο που η «λύση» ήρθε με έναν αιματηρό πόλεμο!

Στην Αθήνα, η στρατιωτική ηγεσία παρακολουθεί και αναμένει την εξέλιξη των όποιων διπλωματικών επιλογών έχουν απομείνει στα ελληνοτουρκικά, που στην πραγματικότητα είναι η εξής μία: η απόφαση της Συνόδου κορυφής της Ε. Ε., που θα γίνει στις 10-11 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, οι προσδοκίες είναι από μηδαμινές έως ανύπαρκτες και αυτός είναι ο λόγος που οι προετοιμασίες για την αντιμετώπιση της επόμενης φάσης των τουρκικών προκλήσεων εντείνονται, σύμφωνα με την εφημερίδα «Real News».

Είναι ενδεικτικό ότι, για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια, αποφασίστηκε να γίνουν μεταθέσεις ναυτών σε πολεμικά πλοία του Στόλου!

Το 50% των νεοσύλλεκτων του Πολεμικού Ναυτικού πήρε μετάθεση σε πολεμικά πλοία, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες σε προσωπικό και να είναι τα πλοία 100% επανδρωμένα!

Το τι θα αντιμετωπίσουμε είναι περίπου γνωστό, σύμφωνα με τους στρατιωτικούς ίσως και πριν από την εκπνοή του 2020: ο Ερντογάν ενδέχεται να προχωρήσει στην αποστολή γεωτρύπανου στην περιοχή στην οποία επί τέσσερις μήνες πλέει και κάνει έρευνες το «Oruc Reis», που συνεχίζει να βρίσκεται κοντά στο Καστελόριζο.

Όπως εκτιμούν, αυτή η κλιμάκωση θα προκύψει είτε υπάρξουν – χλιαρές – κυρώσεις κατά της Τουρκίας είτε όχι.

Newsbomb.gr.