«Παρά τη μείωση του διπλωματικού προσωπικού, η βασική ομάδα της πρεσβείας, οι αφοσιωμένοι Ουκρανοί συνάδελφοί μας, το @StateDept και το προσωπικό των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο θα συνεχίσουν τις αδιάκοπες διπλωματικές προσπάθειες και τις προσπάθειες παροχής βοήθειας για την υποστήριξη της ασφάλειας, της δημοκρατίας και της ευημερίας της Ουκρανίας», ανέφερε στο Twitter η πρεσβεία
Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποσύρουν το προσωπικό τους στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη από την Ουκρανία αμέσως, είπαν σήμερα στο Ρόιτερς δύο διπλωματικές πηγές, εν μέσω των φόβων για μια πιθανή ρωσική εισβολή. Ο ΟΑΣΕ δεν έχει ανταποκριθεί σε αίτημα να σχολιάσει σχετικά.
Ο ΟΑΣΕ διεξάγει επιχειρήσεις στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων μια μη στρατιωτική αποστολή επιτήρησης στις αυτοανακηρυχθείσες, με τη στήριξη της Ρωσίας, αυτονομιστικές δημοκρατίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου ο πόλεμος που ξέσπασε το 2014 προκάλεσε τον θάνατο πάνω από 14.000 ανθρώπων.
Μία από τις πηγές, η οποία δεν θέλησε να κατονομαστεί, είπε ότι η απόφαση περί απόσυρσης του προσωπικού των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ έχει άμεση ισχύ και ότι αναμένεται και άλλα κράτη να προβούν σε ανάλογες ενέργειες σύντομα.
Δύο πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι η Βρετανία αποφάσισε να μετακινήσει τα μέλη της στον ΟΑΣΕ από τις ελεγχόμενες από τους αντάρτες περιοχές της Ουκρανίας σε σημεία που τελούν υπό τον έλεγχο της ουκρανικής κυβέρνησης.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προέτρεψαν τους υπηκόους τους να φύγουν από την Ουκρανία αμέσως για να αποφύγουν το ενδεχόμενο μιας ρωσικής εισβολής, περιλαμβανομένης μιας πιθανής αεροπορικής επιδρομής, προειδοποιώντας πως η επίθεση θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Η Ρωσία κατηγορεί τα δυτικά κράτη ότι διασπείρουν ψέματα.
Ισορροπία του τρόμου στην Ουκρανία: Μπάιντεν και Μακρόν μιλούν σήμερα με τον Πούτιν
Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα έχει σήμερα νέες τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του των ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, την ώρα που, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, ένας πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να ξεσπάσει «ανά πάσα στιγμή».
Απέναντι στην απειλή μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που παρουσιάζεται ως επικείμενη, εντείνονται οι τηλεφωνικές συνομιλίες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού σε μια προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου. Ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος θα βρίσκεται το σαββατοκύριακο στην κατοικία στο Καμπ Ντέιβιντ, θα μιλήσει σήμερα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν έπειτα από τις συνομιλίες που είχαν χθες, Παρασκευή, οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων των ενόπλων δυνάμεων των χωρών τους. Τηλεφωνική επικοινωνία προβλέπεται επίσης για σήμερα ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο και τον Γάλλο ομόλογό του.
“Συνεχίζουμε να βλέπουμε ενδείξεις ρωσικής κλιμάκωσης, συμπεριλαμβανομένης της άφιξης νέων δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας”, προειδοποίησε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, έπειτα από βιντεοδιάσκεψη δυτικών ηγετών. “Μια εισβολή θα μπορούσε να γίνει ανά πάσα στιγμή αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν δώσει την εντολή γι’αυτήν”, πρόσθεσε, βεβαιώνοντας ότι αυτή θα μπορούσε να αρχίσει ακόμη “και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων” του Πεκίνου, οι οποίοι τελειώνουν στις 20 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μια τέτοια επίθεση αποτελεί μια “πολύ πολύ πραγματική πιθανότητα”, αλλά οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν γνωρίζουν αν ο Ρώσος πρόεδρος “έχει πάρει μια οριστική απόφαση” ή όχι. “Ουδείς γνωρίζει αν έχει ληφθεί μια απόφαση για δράση”, επιβεβαίωσε στο AFP διπλωμάτης του NATO.
Ο Μπλίνκεν δηλώνει ότι θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του Λαβρόφ
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ σε μια ύστατη προσπάθεια να αποτραπεί μια ενδεχόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. “Συνεχίζουμε να βλέπουμε ανησυχητικές ενδείξεις ρωσικής κλιμάκωσης, κυρίως την άφιξη νέων δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας”, δήλωσε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα από τα Φίτζι όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.”Αν η Ρωσία ενδιαφέρεται πραγματικά να επιλυθεί αυτή η κρίση, την οποία η ίδια δημιούργησε, μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου, εμείς είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε”, σημείωσε ο Μπλίνκεν.
“Ωστόσο αυτό θα πρέπει να γίνει σε ένα πλαίσιο αποκλιμάκωσης. Μέχρι στιγμής, βλέπουμε μόνον κλιμάκωση από την πλευρά της Μόσχας”, πρόσθεσε. “Είναι μια κρίσιμη στιγμή. Είμαστε προετοιμασμένοι για οτιδήποτε μπορεί να συμβεί“, προειδοποίησε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Ο Μπλίνκεν βεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της θα επιβάλλουν “γρήγορα” σοβαρές κυρώσεις στη Ρωσία αν εισβάλλει στην Ουκρανία, κάτι το οποίο θα μπορούσε πλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, να συμβεί “ανά πάσα στιγμή”. “Δεν γνωρίζουμε αν ο πρόεδρος Πούτιν έχει πάρει την απόφασή του”, είπε. “Ωστόσο αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι έχει δημιουργήσει την ικανότητα να μπορεί να ενεργήσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα”, κατέληξε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
“Δραστικές” κυρώσεις
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Μπάιντεν επανέλαβε ότι οι δυτικοί είναι “έτοιμοι για όλα τα σενάρια”: οικονομικά αντίποινα άνευ προηγουμένου σε περίπτωση πολέμου, αλλά και να συνεχίσουν να τείνουν χείρα διπλωματίας για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα.
Εν αναμονή, το Πεντάγωνο θα αποστείλει “τις προσεχείς μέρες” επιπλέον 3.000 Αμερικανούς στρατιώτες στην Πολωνία για να “καθησυχάσει τους συμμάχους του NATO”. Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωσε χθες, Παρασκευή, τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα για την “σθεναρή υποστήριξη” των ΗΠΑ στο Κίεβο.
Αρκετές σειρές συνομιλιών που έγιναν τις τελευταίες μέρες δεν επέτρεψαν την αποκλιμάκωση της κρίσης, η οποία προκλήθηκε από την ανάπτυξη τους τελευταίους μήνες στα σύνορα της Ουκρανίας περισσότερων από 100.000 Ρώσων στρατιωτών με βαρύ οπλισμό.
“Οι σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι να επιβάλλουν από κοινού γρήγορες και δραστικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας”, στην περίπτωση επίθεσης, ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter, έπειτα από σύνοδο δυτικών ηγετών, ο εκπρόσωπος του καγκελαρίου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ο οποίος αναμένεται να μεταβεί στη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα. Όπως και το Παρίσι, το Βερολίνο επιμένει στη “διπλωματική” οδό για να προχωρήσουν τα πράγματα προς μια “αποκλιμάκωση”.
“Αεροπορικοί βομβαρδισμοί”
Ο Λευκός Οίκος εξήρε την “αξιοθαύμαστη” ενότητα των δυτικών απέναντι σε αυτό που θεωρούν ότι είναι η πιο επικίνδυνη στιγμή για την Ευρώπη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου πριν από τριάντα χρόνια. Οι Αμερικανοί, οι οποίοι μοιράστηκαν με τους συμμάχους τους τις αναλύσεις των υπηρεσιών πληροφοριών τους, σκιαγραφούν ένα δραματικό σενάριο στην περίπτωση ρωσικής επίθεσης.
Αυτή “θα άρχιζε μάλλον με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και ρίψη πυραύλων που θα μπορούσαν προφανώς να σκοτώσουν αμάχους”, σημείωσε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν. Θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει “μια γρήγορη επίθεση” κατά του Κιέβου.
Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς ή ακόμη η Αυστραλία κάλεσαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία το ταχύτερο δυνατό. “Είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση και, για τη δική σας ασφάλεια, θα πρέπει να επιδιώξετε να φύγετε από την Ουκρανία. Η κατάσταση θα γίνει πολύ ασταθής αν υπάρξει σύγκρουση”, προειδοποίησε σήμερα ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον.
Συζητήσεις χωρίς αποτέλεσμα
Χθες το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες που έγιναν την Πέμπτη στο Βερολίνο μεταξύ εκπροσώπων της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, δεν είχαν “κανένα αποτέλεσμα”.
Αυτές αφορούν την σύγκρουση που μαίνεται στην ανατολική Ουκρανία από το 2014 μεταξύ αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία και του ουκρανικού στρατού από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι. Η Μόσχα, η οποία έχει ήδη προσαρτήσει την Κριμαία το 2014, αρνείται οποιαδήποτε επιθετική πρόθεση απέναντι στην Ουκρανία, αλλά θέτει ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε αποκλιμάκωση μια σειρά από αξιώσεις, κυρίως τη διαβεβαίωση ότι το Κίεβο δεν θα ενταχθεί ποτέ στο NATO. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, κρίνουν οι δυτικοί.
Ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν βεβαίωσε ότι εξασφάλισε τη Δευτέρα τη δέσμευση του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι δεν θα τροφοδοτήσει επιπρόσθετη κλιμάκωση της κρίσης, η Ρωσία ανακοίνωσε νέα στρατιωτικά γυμνάσια στα σύνορα με την Ουκρανία. Το ρωσικό πολεμικό ναυτικό πραγματοποιεί επίσης γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας που η Μόσχα προσάρτησε το 2014 από την Ουκρανία.