Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «δικτάτορα» τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και «κατέστρεψε» την επίσκεψη Μπλίνκεν στην Κίνα Αναφερόμενος στο επεισόδιο που σημειώθηκε νωρίτερα φέτος με κινεζικό αερόστατο 21.06.2023 | 06:31
1 year, 7 months ago
6

Νέα κρίση στις αμερικανoκινεζικές σχέσεις προκάλεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καθώς χαρακτήρισε τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ «δικτάτορα», αναφερόμενος στο επεισόδιο που σημειώθηκε νωρίτερα φέτος με κινεζικό αερόστατο που η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε κατασκοπευτικό.

Ο Μπάιντεν είπε πως ο Σι δεν γνώριζε πως είχε εκτραπεί από την πορεία του και ήρθε σε πολύ άβολη θέση…

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, έκανε αυτά τα σχόλια σε εκδήλωση με σκοπό τη συγκέντρωση κεφαλαίων για την προεκλογική του εκστρατεία στην Καλιφόρνια, μια ημέρα μετά τη συνάντηση του Σι με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο, στο πλαίσιο της προσπάθειας των δύο κρατών να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις στις σχέσεις τους.

«Ο λόγος που ο Σι Τζινπίνγκ ήταν πολύ ταραγμένος, όταν κατέρριψα το μπαλόνι με τον κατασκοπευτικό εξοπλισμό μέσα του, ήταν ότι δεν ήξερε πως ήταν εκεί. Αυτό είναι μεγάλη ενόχληση για τους δικτάτορες. Όταν δεν ξέρουν τι έχει συμβεί».

Φυσικά, όλοι στην εκδήλωση έμειναν άφωνοι καθώς γνώριζαν για την επίσκεψη Μπλίνεκν στο Πεκίνο, η πρώτη κορυφαίου Αμερικανού διπλωμάτη στην Κίνα μετά από πέντε χρόνια!

Μέχρι χθες και ο Μπάιντεν και ο Σι έλεγαν πως πρόκειται για μία καλή εξέλιξη.

Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης επιχείρησαν να παρουσιάσουν την επίσκεψη Μπλίνκεν ως επιτυχημένη στην Κίνα και πως κάτι καλό θα προκύψει για τις ΗΠΑ από αυτήν.

Προφανώς, η ψευδαίσθηση αυτή δεν μπορούσε να κρατήσει παραπάνω από μία ημέρα.

 

Ασχέτως με το σύστημα διακυβέρνησης της Κίνας και αν ο Σι Ζι Πινγκ εκλέγεται από ψηφοφόρους με βάση την «δημοκρατία δυτικού τύπου» η προσφώνηση του ως «δικτάτορα» από τον Τζο Μπάιντεν αποκλείεται να σημαίνει πως υπήρξε μία οποιαδήποτε προσέγγιση μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

Ή αυτό, ή ο Τζο Μπάιντεν για άλλη μία φορά δεν καταλαβαίνει τι λέει, δεν ξέρει τι λέει, και θα πρέπει να σκεφτούν στον Λευκό Οίκο πως είναι επικίνδυνος ακόμα και όταν μιλάει σε εκδηλώσεις άσχετες με την αμερικανική εξωτερική πολιτική.

 

Είναι γνωστή άλλωστε η απέχθεια της διακυβέρνησης Μπάιντεν για οποιαδήποτε καθεστώτα στον πλανήτη δεν είναι «δημοκρατικά» με την έννοια που τους αποδίδει η Δύση.

Αυτός άλλωστε είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο χώρες που κάποτε ήταν παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, πλέον στρέφονται και αυτές όχι μόνο στην αποδολαριοποίηση τους αλλά και στην ένταξή τους σε ένα συνασπισμό ενάντια στα αμερικανικά συμφέροντα, δηλαδή στους BRICS.

Γιατί και τα καθεστώτα της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δικτατορικά τα θεωρεί ο Τζο Μπάιντεν.

Και τα καθεστώτα αυτά γνωρίζουν ποια είναι η γνώμη της διακυβέρνησης Μπάιντεν για αυτά και ότι αν ποτέ οι ΗΠΑ (των Δημοκρατικών) ξεμπερδέψουν με Κίνα και Ρωσία μετά θα είναι η σειρά τους.

Οπότε, για ποιο λόγο να επιλέξουν την προσέγγιση τους με τον αμερικανικό παράγοντα;

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πριν τέσσερις μήνες είπε πως η ιδέα η Κίνα να αναλάβει να διαπραγματευτεί την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία δεν είναι «λογική», μετά τη δημοσιοποίηση κειμένου θέσεων από την κινεζική διπλωματία για την ένοπλη σύρραξη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News απορρίπτοντας έτσι το κινεζικό σχέδιο και τοποθετώντας την Κίνα στο ίδιο «μπλοκ» με την Ρωσία.

Με δεδομένο ότι «το επαινεί ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, πώς θα μπορούσε να είναι ωφέλιμο;» αναρωτήθηκε ο κ. Μπάιντεν αναφερόμενος στο κείμενο στη συνέντευξη που παραχώρησε έναν χρόνο μετά τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην ουκρανική επικράτεια.

«Δεν είδα τίποτα σε αυτό που θα υποδείκνυε πως υπάρχει κάτι που θα ήταν ωφέλιμο για οποιονδήποτε άλλον εκτός από τη Ρωσία αν το κινεζικό σχέδιο εφαρμοζόταν», συνέχισε.

«Η ιδέα ότι η Κίνα θα διαπραγματευτεί την έκβαση ενός πολέμου που είναι εντελώς άδικος για την Ουκρανία απλά δεν είναι λογική», επέμεινε.

 pronews.gr