Ο Ερντογάν ήθελε να αγοράσει βρετανικό αεροπλανοφόρο
3 years, 11 months ago
6

Η Τουρκία κατασκευάζει ήδη ένα ελαφρύ αεροπλανοφόρο, το TCG Anadolu, του οποίου ο σχεδιασμός βασίστηκε στο ισπανικό πολλαπλών χρήσεων αμφίβιο επιθετικό πλοίο SPS Juan Carlos I (L-61).

Η κυβέρνηση Ερντογάν είχε διαβουλεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για την προμήθεια ενός νέου ή μεταχειρισμένου αεροπλανοφόρου πέρυσι, αλλά οι συνομιλίες δεν καρποφόρησαν, αποκάλυψε το Middle East Eye, όπως σημειώνει το Sigmalive.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δύο άτομα εξοικειωμένα με τις συμφωνίες δήλωσαν ότι η κυβέρνηση ζήτησε να αγοράσει ένα ολοκαίνουργιο αεροπλανοφόρο κατηγορίας Queen Elizabeth ή ένα παρόμοιο, αλλά Βρετανοί αξιωματούχοι απέρριψαν αυτό το αίτημα.

«Προσφέρθηκαν να πουλήσουν το σχεδιασμό ενός αεροπλανοφόρου και να παρέχουν τεχνική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της κατασκευής στην Τουρκία», είπε ένα άτομο.

Η Τουρκία κατασκευάζει ήδη ένα ελαφρύ αεροπλανοφόρο, το TCG Anadolu, του οποίου ο σχεδιασμός βασίστηκε στο ισπανικό πολλαπλών χρήσεων αμφίβιο επιθετικό πλοίο SPS Juan Carlos I (L-61).

Το TCG Anadolu αναμένεται να λανσαριστεί φέτος, με την ικανότητα να μεταφέρει αεροσκάφη μικρής απογείωσης και κάθετης προσγείωσης, όπως το F-35.

Μετά την αποχώρηση της Τουρκίας από το αμερικανικό πρόγραμμα F-35 το 2019 λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από την Άγκυρα, δεν είναι σαφές εάν το TCG Anadolu θα μπορούσε να φιλοξενήσει πολεμικά αεροπλάνα.

Ωστόσο, η Άγκυρα είναι ανένδοτη για το ότι διαθέτει δικό της αεροπλανοφόρο. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα δηλώσει από πέρυσι ότι η Τουρκία θα σχεδιάσει και θα κατασκευάσει δικό της αεροπλανοφόρο. «Θα μας οδηγήσει σε ένα άλλο επίπεδο ανταγωνισμού», είπε τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια μιας τελετής.

«Μετά τις διαβουλεύσεις με τη βρετανική κυβέρνηση, η Τουρκία αποφάσισε να κατασκευάσει το δικό της πλοίο, αντί να το αγοράσει», δήλωσε το δεύτερο πρόσωπο που είναι εξοικειωμένο με το θέμα.

Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Διεθνούς Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου ούτε αρνήθηκε ούτε επιβεβαίωσε εάν έχουν πραγματοποιηθεί οι εν λόγω διαβουλεύσεις, αναφέρει το δημοσίευμα. 

«Ως στενοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία έχουν μια μακροχρόνια και ισχυρή διμερή αμυντική σχέση που βασίζεται στη συνεργασία», δήλωσε ο βρετανός εκπρόσωπος σε γραπτή απάντηση στο MEE. «Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία διεξάγουν τακτικές συζητήσεις για μια σειρά θεμάτων άμυνας και ασφάλειας. Δεν σχολιάζουμε τις λεπτομέρειες αυτών των συζητήσεων», είπε.

Γεωστρατηγικές φιλοδοξίες

Ο Can Kasapoglu, διευθυντής αμυντικής έρευνας στην τουρκική δεξαμενή σκέψης EDAM, πιστεύει ότι το τουρκικό ναυτικό θα μπορούσε να αποκτήσει αρκετά πλεονεκτήματα  με τα νέα υποβρύχια και το TCG Anadolu.

«Εάν αυτό επιτευχθεί, [ένας πραγματικός αερομεταφορέας] θα σηματοδοτήσει γεωστρατηγικές φιλοδοξίες που ξεπερνούν ακόμη και τη Μεσόγειο», είπε.

«Η Τουρκία δεν είχε χρησιμοποιήσει ποτέ τέτοιο αεροπορικό στόλο. Έτσι θα ήταν μια λειτουργική καινοτομία. Όσον αφορά τα οικονομικά της άμυνας, η  αεροπορία παραμένει ένα από τα πιο απαιτητικά τμήματα», είπε.

Από το 2017, η Τουρκία άρχισε να αναπτύσσει στρατεύματα σε ορισμένες χώρες της περιοχής. Έχει μια μεγάλη στρατιωτική βάση στην ανατολική Αφρική, που ιδρύθηκε κυρίως για να εκπαιδεύσει τον Σομαλικό στρατό στο Μογκαντίσου.

Ο Kasapoglu πιστεύει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ο μόνος πιθανός Ευρωπαίος σύμμαχος που παράγει ή πουλάει αεροπλανοφόρa για πολιτικούς και αμυντικούς λόγους.  «Δεν είμαι σίγουρος αν θα ήταν μια εφικτή επένδυση για την Τουρκία, η οποία δεν έχει – τουλάχιστον προς το παρόν – στρατηγική ταχείας ανάπτυξη ναυτικών δυνάμεων ή υπερωκεάνιες φιλοδοξίες», είπε.

in.gr