Ο Ερντογάν χτίζει τείχος στα σύνορα για να κρατήσει τους Αφγανούς μακριά
3 years, 5 months ago
6

Στα χέρια των ανταρτών Ταλιμπάν βρίσκεται εδώ και δύο ημέρες η Καμπούλ, με την επάνοδό τους στην εξουσία έπειτα από δυο δεκαετίες να δημιουργεί μεγάλη ανησυχία τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Θύματα αυτής της εξέλιξης και οι Αφγανοί πολίτες -κυρίως οι γυναίκες που έρχονται τώρα ξανά αντιμέτωπες με το σκληρό πρόσωπο των ακραίων ισλαμιστών- οι οποίοι απεγνωσμένα προσπαθούσαν τις τελευταίες ώρες να επιβιβαστούν σε αεροσκάφη προκειμένου να φύγουν από τη χώρα τους και βρήκαν τις πόρτες ερμητικά κλειστές και τις θέσεις διαφυγής να προορίζονται αποκλειστικά για το προσωπικό των χωρών της Δύσης.

Αυτό που ανησυχεί τη Δύση αυτή τη στιγμή, η οποία σημειωτέον άφησε έρμαιο στα χέρια των Ταλιμπάν περίπου 40 εκατομμύρια ψυχές, είναι ένα νέο προσφυγικό κύμα ανάλογο με αυτό της Συρίας το 2015 -το οποίο ενδέχεται να επηρεάσει και την Ελλάδα. Εξ ου και σήμερα συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καθώς χιλιάδες Αφγανοί εγκαταλείπουν τη χώρα, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι χτίζει ένα τείχος κατά μήκος των συνόρων της με το Ιράν για να αποκρούσει πιθανή νέα εισροής προσφύγων από το Αφγανιστάν.

Το τείχος θα έχει μήκος 295 χιλιομέτρων όταν ολοκληρωθεί, ενώ θα περιλαμβάνει και συρματοπλέγματα, σύμφωνα με έκθεση του AFP.

«Θα εντείνουμε τις δράσεις μας και θα διαμηνύσουμε ότι τα σύνορά μας είναι απροσπέλαστα» δήλωσε ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Όπως είπε «ένα μεγάλο μέρος του τείχους έχει ολοκληρωθεί, ενώ παρέχονται ενισχύσεις στα συνοριακά φυλάκια».

Δείτε το τείχος που κατασκευάζεται

 

Με τα πόδια στην Τουρκία σε ένα ταξίδι συχνά δίχως γυρισμό

H ταχύτατη κατάληψη των αφγανικών εδαφών έχει ωθήσει ήδη από τις προηγούμενες ημέρες στον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που μετακινούνται εσωτερικά και παίρνουν το δρόμο της φυγής.

Κάποιοι έχουν πληρώσει πάνω από 1.000 δολάρια το άτομο στους λαθροδιακινητές που θα τους οδηγήσουν με μεγαλύτερη ασφάλεια στην ανατολική Τουρκία. Πολλοί κάνουν το ταξίδι προς το άγνωστο με τα πόδια.

Παρά τους κινδύνους, για πολλούς η φυγή είναι μονόδρομος: «Δεν έχω βιώσει ούτε μια μέρα ειρήνης εδώ και 40 χρόνια. Έπρεπε να έρθω στην Τουρκία, δεν υπήρχε άλλη επιλογή» παραδέχεται η Ντουρντάνα στον Guardian.

Βοηθούμενοι από ένα ευρύ δίκτυο λαθροδιακινητών, οι Αφγανοί περπατούν, συνήθως μέσω Ιράν, ένα ταξίδι γεμάτο κινδύνους, κακοποιήσεις και κακοτοπιές, για να φτάσουν συνήθως στην Τουρκία.

Υπομένουν, όπως καταγγέλλουν, σοβαρούς ξυλοδαρμούς από τους Ιρανούς συνοριοφύλακες και κάκιστες συνθήκες υγιεινής στα σπίτια όπου διαμένουν, ενώ για πολλούς το ταξίδι αυτό είναι δίχως γυρισμό καθώς χάνουν τη ζωή τους στα ορεινά περάσματα ή τα σαπιοκάραβα.

 

in.gr