Ο Μπάιντεν πήρε τ’ όπλο του: Αν η Κίνα επιτεθεί στην Ταϊβάν, οι ΗΠΑ θα απαντήσουν
2 years, 8 months ago
6

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ισχυρίστηκε από το Τόκιο, στο πλαίσιο της περιοδείας του στον Ειρηνικό, ότι η χώρα του έχει αναλάβει δέσμευση να εμπλακεί στρατιωτικά σε περίπτωση πολέμου στην Ταϊβάν.

Με τα όσα είπε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Τόκιο, από κοινού με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, ο Τζο Μπάιντεν δεν άφησε πολλά περιθώρια για να παρανοήσει κανείς τις προθέσεις του. Όσοι πρόσεξαν τα λόγια του, ασφαλώς ένιωσαν σοκ και δέος, κάνοντας μια προβολή στο μέλλον και σε μια πιθανή στρατιωτική αντιπαράθεση στον Ειρηνικό, ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις, Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα.

«Δεν θελήσατε να εμπλακείτε στρατιωτικά στη σύγκρουση στην Ουκρανία, για ευνόητους λόγους. Είστε όμως πρόθυμος να εμπλακείτε στρατιωτικά για να υπερασπιστείτε την Ταϊβάν, εάν φτάσουμε σε αυτό το σημείο;», ήταν η ερώτηση που απηύθυνε ένας δημοσιογράφος στον πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Ναι», απάντησε εκείνος μονολεκτικά και κατηγορηματικά. Παρά δε το γεγονός ότι δε ο ερωτών φάνηκε να μην πιστεύει στα αυτιά του και επανέλαβε την ερώτησή του – «Είστε;» – ο Μπάιντεν δεν άλλαξε την απάντησή του: «Αυτή είναι η δέσμευση την οποία έχουμε αναλάβει», είπε.

Οι… διευκρινίσεις του Λευκού Οίκου

Τα λόγια του προέδρου – έστω κι αν δεν είναι η πρώτη φορά που βγαίνουν από το στόμα του στο συγκεκριμένο θέμα (είχε συμβεί και τον περασμένο Οκτώβριο) – προκάλεσαν έκπληξη ακόμη και σε στελέχη του επιτελείου του τα οποία παραβρίσκονταν στη συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των New York Times. Κι αυτό διότι, όπως σημειώνεται, «οι ΗΠΑ παραδοσιακά προειδοποιούν την Κίνα να μην χρησιμοποιήσει βία κατά της Ταϊβάν, σε γενικές γραμμές παραμένουν αόριστες όμως αναφορικά με το πόσο μακριά θα φτάσουν σε μια τέτοια περίπτωση για να την βοηθήσουν».

Είναι δε γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος έσπευσε να αμβλύνει την εντύπωση που προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου, εκδίδοντας μια «διορθωτική» ανακοίνωση. «Όπως είπε ο πρόεδρος, η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει (…)  Επανέλαβε την Πολιτική της Μίας Κίνας που ακολουθούμε και τη δέσμευσή μας για ειρήνη και σταθερότητα στα Στενά της Ταϊβάν. Επανέλαβε, επίσης, τη δέσμευση που έχουμε αναλάβει, στο πλαίσιο της Πράξης για τις Σχέσεις με την Ταϊβάν, να της παρέχουμε τα στρατιωτικά μέσα προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό της», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε αυτήν. 

Δεν ξέρει τι λέει ή ετοιμάζει το έδαφος;

Τα πρόβλημα, βεβαίως, είναι ότι μια σύγκριση με τα όσα είπε ο Μπάιντεν οδηγεί σε διαφορετικό συμπέρασμα. Κάτι που μας επιτρέπει να υποθέσουμε πως είτε δεν ξέρει τι λέει (πράγμα εξαιρετικά απίθανο) είτε ότι του… ξεφεύγουν πράγματα που έχουν συζητηθεί σε στενό κύκλο και παραμένουν απόρρητα (κάτι όχι τόσο απίθανο) είτε, τέλος, ότι οι δηλώσεις του εντάσσονται σε ένα σχέδιο άσκησης πίεσης προς το Πεκίνο και υποβολής του στη διαδικασία του «σκοτσέζικου ντους», έτσι ώστε να εκνευριστεί και πέσει στην παγίδα (πράγμα ακόμη πιο πιθανό).

Το σίγουρο, σε κάθε περίπτωση, είναι πως ολοένα περισσότεροι έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η σύγκρουση με τη Ρωσία αποτελεί απλώς το πρελούδιο για τη σύγκρουση η οποία θα καθορίσει τη νέα γεωπολιτική τάξη πραγμάτων στον πλανήτη τις επόμενες δεκαετίες. Κάτι που ήρθε να υπενθυμίσει και η περιοδεία του Μπάιντεν στον Ειρηνικό και η επίσκεψή του στη Νότιο Κορέα και την Ιαπωνία, δύο από τους συμμάχους-κλειδιά στην περιοχή.

Πρόκειται, όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, για τη σύγκρουση ανάμεσα στη νυν και την ανερχόμενη υπερδύναμη, οι οποίες δύσκολα θα καταφέρουν να συνυπάρξουν «ειρηνικά» εάν προηγουμένως δεν έχουν μετρήσει η μία τα όρια και τις δυνατότητες της άλλης. Κι αυτό παραπέμπει, αναμφίβολα, σε ένα σενάριο τρόμου για ολόκληρη την ανθρωπότητα…

in.gr