Στο μήνυμα Μητσοτάκη προς την Τουρκία να επανέλθουμε σύντομα σε ήρεμα νερά, κρατώντας ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε με νέες απειλές για τα νησιά του Αιγαίου και νέες προσωπικές επιθέσεις κατά του Έλληνα πρωθυπουργού, μην αφήνοντας έτσι περιθώρια διαλόγου και συνεννόησης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Λευκωσία και έχοντας δίπλα του το Νίκο Αναστασιάδη, μίλησε για το συντονισμό Ελλάδας και Κύπρου τονίζοντας ότι «με ήρεμη αποφασιστικότητα και ψυχραιμία θα αντιπαρερχόμαστε πάντα οποιαδήποτε ρητορική ξεφεύγει από τους κανόνες της καλής διπλωματικής πρακτικής. Εκτιμώ ότι αυτή η προσέγγισή μας τελικά είναι η ορθή και ότι θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σύντομα σε πιο ήρεμα νερά, κρατώντας πάντα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας οι οποίοι, και στις πιο δύσκολες συγκυρίες- άποψή μου ήταν και είναι- δεν πρέπει ποτέ να κλείνουν».
Στη χείρα φιλίας που έτεινε για ακόμα μια φορά ο κ. Μητσοτάκης, ο Τούρκος πρόεδρος έκρινε σκόπιμο για ακόμα μια φορά να απαντήσει πως για το θέμα των ελληνικών νησιών και την αποστρατιωτικοποίησή τους «δεν αστιεύομαι! Μιλάω πολύ σοβαρά!».
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε και πάλι προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αποκαλώντας τον επί της ουσίας ανέντιμο: «Έχουμε πει ότι δεν θα ξανασυναντηθούμε μαζί τους αν δεν υπάρχει ένας τίμιος πολιτικός».
Όπως επανέλαβε, δε, «έχουμε τελειώσει με τις συνεδριάσεις του Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου και δεν θα πραγματοποιήσουμε συνάντηση σε αυτό το επίπεδο φέτος. Δεν μπορεί να υπάρξει πιο ξεκάθαρη αντίδραση γι’ αυτό». Μάλιστα, ο Ερντογάν κάλεσε την Ελλάδα «να προσέχει από εδώ και πέρα».
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Άγκυρα προχώρησε σε ακόμα μια κίνηση κλιμάκωσης της έντασης, καθώς νέα τουρκική παρενόχληση σημειώθηκε σήμερα στον εναέριο χώρο, όταν οι γείτονες παρενόχλησαν μέσω ασυρμάτου το ελικόπτερο που μετέφερε τον υφυπουργό Άμυνας, Νίκο Χαρδαλιά.
Συγκεκριμένα, την ώρα που ο υφυπουργός Άμυνας μετέβαινε μαζί με τον αρχηγό της αεροπορίας στον Άη Στράτη, η Τουρκία παρενόχλησε μέσω ασυρμάτου το ελικόπτερο με ένα μήνυμα που έλεγε ότι το ελικόπτερο βρίσκεται σε τουρκικό έδαφος. Πάντως οι χειριστές αδιαφόρησαν και συνέχισαν την πορεία τους προς το νησί για να αποτίσουν φόρο τιμής στον υποσμηναγό Νικόλαο Σιαλμά.
«Πάντοτε θα υπάρχει το αδιαπέραστο τείχος, που έχουν οικοδομήσει οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, με την καθολική στήριξη του ελληνικού λαού», δήλωσε από τον Άη Στράτη ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, απαντώντας στην τουρκική προκλητικότητα.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς, «τριάντα χρόνια μετά τον άδικο χαμό του ήρωα αξιωματικού, η καθημερινότητα στις ελληνικές θάλασσες, στους ελληνικούς ουρανούς δεν έχει διαφοροποιηθεί. Πάντοτε όμως θα είμαστε εδώ! Πάντοτε θα υπάρχει το αδιαπέραστο τείχος, που έχουν οικοδομήσει οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, με την καθολική στήριξη του ελληνικού λαού. Πάντοτε θα υπάρχει η αδάμαστη θέληση και η αποφασιστικότητα, που μπορούν να πηγάζουν από μία μόνο ψυχή, την ελληνική. Και αυτό δεν αλλάζει!».
Σημειώνεται πως η παρενόχληση στο ελικόπτερο του Χαρδαλιά έγινε μία ημέρα μετά την συνάντηση Ακάρ με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο. Ενώ σήμερα ο Χουλουσί Ακάρ για δεύτερη συνεχή μέρα μίλησε για την ανάγκη διαύλων επικοινωνίας, θετική ατζέντα και μείωση των εντάσεων, ρίχνοντας βέβαια την ευθύνη στην Ελλάδα όπως συνηθίζει άλλωστε να κάνει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.
«Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για να λύσουμε τα προβλήματα ειρηνικά. Είναι σημαντικό για εμάς να ενεργήσουμε παραδεχόμενοι ότι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας με τη γείτονα μας, σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ Ελλάδα με διπλωματικά μέσα, ότι θα επωφεληθούμε καλύτερα τον πλούτο αν είμαστε μαζί και ενωμένοι και αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ευημερία των χωρών μας» είπε ο κ. Ακάρ και προσέθεσε:
«Θεωρούμε σημαντικό να διατηρήσουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας για την επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων. Η εστίαση σε μια θετική ατζέντα και η μείωση των εντάσεων θα συμβάλει τόσο τις διμερείς σχέσεις όσο και στην περιφερειακή συνεργασία. Χαιρετίζουμε με ικανοποίηση το γεγονός ότι ορισμένοι πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και απόστρατοι στην Ελλάδα χρησιμοποιούν τα επιχειρήματα που έχουμε εκφράσει».
Μέσα σε αυτό το κλίμα με ενδιαφέρον αναμένεται το τι θα απαντήσει, αν επιλέξει να απαντήσει και σε ποιους τόνους ο Κυριάκος Μητσοτάκης που θα μιλήσει σε λίγη ώρα (7μμ) στο συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού στην Κύπρο.
Το ξεκάθαρο μήνυμα πως η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοικτή στον διάλογο, αλλά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και πως «δεν είμαστε εμείς που αποφασίσαμε διακοπή διαύλων επικοινωνίας, ούτε είμαστε εμείς που κλιμακώνουμε την ένταση στο ρητορικό επίπεδο», εξέπεμψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε κοινή δήλωση με τον Ιρλανδό ομόλογό του Σάιμον Κόβενι μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα.
Εξίσου, ο Νίκος Δένδιας διεμήνυσε πως «η Ελλάδα επιθυμεί πάντοτε μείωση της έντασης και να υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας», ενώ παράλληλα κατέστησε σαφές ότι «θα υπερασπιστούμε πάντοτε τις θέσεις μας και τα εθνικά και ευρωπαϊκά μας συμφέροντα βασισμένα στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».
Κατά τη συνάντηση, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Ιρλανδό ομόλογό του για τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, κατά την οποία επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, που είναι θέσεις όμως βασισμένες στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. «Η Ιρλανδία καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά και τα δύο. Άλλωστε έχει μια πολύ μεγάλη θετική συνεισφορά στη διαμόρφωση της UNCLOS και ιδιαίτερα στα ζητήματα των θαλασσίων συνόρων, της υφαλοκρηπίδας, των δικαιωμάτων των βραχονησίδων», σημείωσε και προσέθεσε πως ευελπιστεί ότι η Ιρλανδία θα συνεχίσει τη στάση που μέχρι σήμερα τηρεί, να στηρίζει τις αρχές αυτές σε όλα τα διεθνή φόρα.
Μάλιστα, ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε τον Σάιμον Κόβενι για την ενημέρωση σχετικά με την επίσκεψή του στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, μαζί με την υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας. Συνεχίζοντας στο ίδιο πεδίο, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε το μεγάλο ενδιαφέρον της Ελλάδας για το τι συμβαίνει στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας όσον αφορά το προσφυγικό – μεταναστευτικό.
Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον Ιρλανδό ομόλογό του για τη στάση της Ιρλανδίας στο Κυπριακό. «Η συμβολή σας, μέσω της συμμετοχής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι ιδιαίτερης σημασίας» σημείωσε ο Νίκος Δένδιας. Επιπροσθέτως, τον ευχαρίστησε για τη στάση που τήρησε η Ιρλανδία στο ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.