«Δυστυχώς μια ολόκληρη γενιά Αρμενίων αφανίστηκε στη δίνη του πολέμου», λέει στο protothema.gr η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Κοινοτήτων Αρμενίας, Μαρία Λαζάρεβα, περιγράφοντας την απογοήτευση και την οργή των ανθρώπων στην Αρμενία, για τη νέα εθνική τραγωδία που βιώνουν μετά τη δεινή ήττα στο Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ).
Τις τελευταίες μέρες χιλιάδες Αρμένιοι από περιοχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ που καταλήφθηκαν από τους Αζέρους το προηγούμενο διάστημα, παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς από τις πατρογονικές τους εστίες, προς τις ελεύθερες περιοχές ή την Αρμενία, καίγοντας πρώτα τα σπίτια τους και ξεθάβοντας τα κόκκαλα των νεκρών τους για να τους πάρουν μαζί τους.
«Η ιστορία επαναλαμβάνεται και για μία ακόμη φορά η Αρμενία έμεινε μόνη της. Χιλιάδες Αρμένιοι των εδαφών του Αρτσάχ, που κατέλαβε το Αζερμπαϊτζάν, καταφεύγουν στις ελεύθερες περιοχές ή στην Αρμενία. Καταστάσεις που θυμίζουν τα όσα έζησε ο λαός αυτός στην Γενοκτονία του 1915 από τους Νεότουρκους. Ο κόσμος στην Αρμενία ανοίγει διάπλατα τις πόρτες σε όσους έχουν ανάγκη από ένα καταφύγιο, προσφέροντάς τους μια προσωρινή στέγη, ρούχα, φαγητό. Είναι μια εθνική εθελοντική προσπάθεια αυτές τις δύσκολες ώρες», λέει η κυρία Λαζάρεβα, σημειώνοντας πως η Αρμενία δεν είχε ν’ αντιμετωπίσει στα πεδία των μαχών μόνο το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και τους υποστηρικτές του, Τουρκία και Ισραήλ, που του παρείχαν μέσα και τεχνογνωσία κατά τις πολεμικές επιχειρήσεις.
«Δυστυχώς αυτές τις δύσκολες ώρες για την Αρμενία, η κοινωνία έχει διχαστεί επικίνδυνα και χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Η μία πλευρά υποστηρίζει πως καλώς υπήρξε παρέμβαση της Ρωσίας, διαφορετικά και η αιματοχυσία θα συνεχιζόταν και η καταστροφή θα ήταν ολοκληρωτική και η άλλη πλευρά που μιλάει για προδοσία και εθνική καταστροφή», λέει η πρόεδρος της της Ένωσης Ελληνικών Κοινοτήτων Αρμενίας, τονίζοντας πως αυτές τις δύσκολες ώρες προέχει να υπάρξει ενότητα μεταξύ των Αρμενίων στο εθνικό κέντρο και τη διασπορά, προκειμένου να επουλωθούν τα τραύματα που άφησε πίσω της η τελευταία πολεμική σύγκρουση. «Υπάρχουν ακόμη αιχμάλωτοι, αγνοούμενοι και αδιευκρίνιστος αριθμός νεκρών. Τόσο στις ελεύθερες περιοχές του Αρτσάχ όσο και στην Αρμενία έχουν ξεκινήσει προσπάθειες φιλοξενίας και αποκατάστασης των προσφύγων, αλλά αυτό θα απαιτήσει χρόνο», σημειώνει η κυρία Λαζάρεβα.
Όσον αφορά την ελληνική κοινότητα της Αρμενίας, δεν έχουν αναφερθεί έως σήμερα απώλειες πολιτών ελληνικής καταγωγής στις συγκρούσεις που προηγήθηκαν στο Αρτσάχ. Η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Κοινοτήτων Αρμενίας επίσης, διαψεύδει κατηγορηματικά λίστα που έχει δημοσιοποιηθεί με ονόματα επτά Ελλήνων υπαξιωματικών που πολέμησαν στο πλευρό των αρμενικών δυνάμεων και μάλιστα δύο από αυτούς έχασαν τη ζωή τους. «Πρόκειται για fake news και προπαγάνδα, που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα», τονίζει.