Σπαρακτικό βίντεο που δείχνει δύο παιδιά να κλαίνε κοντά στο σώμα της μητέρας τους, η οποία κείτεται χωρίς τις αισθήσεις της μετά από έκρηξη την Κυριακή στην Καμπούλ, μοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας οργή και αγανάκτηση στο Αφγανιστάν έπειτα από 40 χρόνια πολέμου.
«Μαμά σήκω… Μαμά», ακούγονται τα δύο κοριτσάκια, το ένα είναι μέσα στα αίματα, να φωνάζουν δίπλα στη μητέρα τους η οποία κείτεται στο πεζοδρόμιο, τραυματισμένη από την έκρηξη, σε βίντεο που μαγνητοσκόπησε ντόπιος δημοσιογράφος.
Once again, #Kabul is in blood and the children are crying and asking their mother to get up 😭
pic.twitter.com/UMx3CWT1M1— Hosniye🇮🇷 (@Itshosniiiiiyee) February 21, 2021
«Γύρω στις 4.22 μ.μ., τρομοκράτες πυροδότησαν νάρκη στην Καμπούλ. Ο οδηγός του οχήματος της αστυνομίας, το οποίο αποτελούσε τον στόχο, και παιδί του δρόμου σκοτώθηκαν, πέντε άλλοι άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκα και δύο παιδιά τραυματίστηκαν», δήλωσε ο Φερντάους Φαραμάρτζ, εκπρόσωπος της αστυνομίας της πρωτεύουσας.
Δυνάμεις ασφαλείας στο σημείο της έκρηξης (φωτογραφία Reuters)
«Τα παιδιά νοσηλεύονται στο νοσοκομείο με ελαφρά τραύματα. Η μητέρα δυστυχώς τραυματίστηκε πολύ σοβαρά», διευκρίνισε, αναφερόμενος στο βίντεο.
Το βίντεο μαγνητοσκοπήθηκε αμέσως μετά την έκρηξη, και έγινε viral μέσα σε λίγες ώρες. Δείχνει, μέσα από τον καπνό και τη σκόνη, άψυχα σώματα πάνω στην άσφαλτο και αυτές τις δύο μικρούλες δίπλα στη μητέρα τους που δεν έχει τις αισθήσεις της.
«Μαμά, με ακούς;», φωνάζει κλαίγοντας η μια μικρή καθώς η μητέρα μεταφέρεται σε αυτοκίνητο.
Νεκρός μεταφέρεται με φορείο μετά την έκρηξη (φωτογραφία Reuters)
Δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση, αλλά οι αφγανικές δυνάμεις είναι οι πρώτοι στόχοι των Ταλιμπάν, οι οποίοι τους επιτίθενται καθημερινά.
Ο εκπρόσωπος των ανταρτών, ωστόσο, δήλωσε ότι η έκρηξη «δεν έχει καμία σχέση» με τους Ταλιμπάν.
Το βίντεο έκανε αμέσως τους αφγανούς χρήστες του Διαδικτύου να εξοργιστούν, να νιώσουν φρίκη, χρησιμοποιώντας το hashtag «Μαμά, σήκω», γραμμένο στη γλώσσα Νταρί.
«Είναι αβάσταχτο να βλέπεις αυτή τη μητέρα και τα παιδιά της έτσι», αντέδρασε ο Ετζάζ Μαλιλκζάντα στο Twitter.
⚠️Very graphic
Unbearable pain to watch this mother & her children like this. I need to see them. I need to know they are OK. Someone please tell me where they are.. please. https://t.co/C8GYLvknC6
— Ejaz Malikzada – اعجاز ملکزاده (@EjazMalikzada) February 21, 2021
«Πώς μπορούν αυτοί που το κάνουν να κοιτάζουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη, όταν βλέπουν τα παιδιά να κλαίνε μπροστά στην τραυματισμένη μητέρα τους; Αυτό πρέπει να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ», δήλωσε η Φαουζία Κούφι, μέλος της αντιπροσωπείας διαπραγματευτών της Καμπούλ στο πλαίσιο των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Ταλιμπάν.
Kabul witnessed another horrific attack against civilians as a result of which innocent and defenseless killed and injured. How could those who commit this justifies their action to their own souls while you see kids crying for their injured mother? This needs to STOP.
— Fawzia Koofi (@FawziaKoofi77) February 21, 2021
Η βία στο Αφγανιστάν έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, παρά τις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο στο Κατάρ, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο.
Στην πρωτεύουσα, οι εκρήξεις είναι σχεδόν καθημερινές και στις αγροτικές περιοχές μαίνονται οι μάχες.
Οι στοχευμένες δολοφονίες δημοσιογράφων, υπερασπιστών δικαιωμάτων, δικαστών και πολιτικών έχουν γίνει επίσης όλο και πιο συχνές.
اگر اين حكم حقيقي همان دين است كه طالبان پليد و ملا انصاري كثيف آنرا تعريف ميكنند ، من حاضرم از چنين ديني پيروي نكنم. مگر در دين اسلام اين قتل عام منفور و منسوخ است. #مادر_بلند_شو 😭😭😭😭 pic.twitter.com/eb2PnIV9pS
— Sayed Hamed Daqiq (@HamedDaqiq) February 21, 2021
Η Ουάσιγκτον και η Καμπούλ κατηγόρησαν τους Ταλιμπάν γι αυτές, οι οποίοι αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή.
Το περιστατικό της Κυριακής σημειώθηκε την ώρα που η νέα κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν πρόκειται να ανακοινώσει τις επόμενες μέρες την απόφασή της για την αποχώρηση των στρατιωτών της από τη χώρα, η οποία είχε προγραμματιστεί έως τον Μάιο, σύμφωνα με την ιστορική συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Φεβρουάριο του 2020, στη Ντόχα, από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Ταλιμπάν.
Πηγή: ΑΠΕ