Φραστικό επεισόδιο μεταξύ Βερολίνου και Αγκυρας προκάλεσε η ενέργεια της Τουρκίας να εμποδίσει νηοψία σε εμπορικό της πλοίο που έπλεε με κατεύθυνση τη Λιβύη, καταφερόμενη εκ νέου εναντίον της επιχείρησης με την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτηρεί το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη.
Η Τουρκία προέβη μάλιστα, σε διάβημα διαμαρτυρίας στους πρέσβεις των ΕΕ, Ιταλίας και Γερμανίας. Στο συμβάν δεν ενεπλάκησαν τουρκικά πολεμικά πλοία, όπως συνέβη σε αντίστοιχη απόπειρα νηοψίας τον Ιούνιο, αλλά η ένταση που προκλήθηκε κάθε άλλο παρά συμβαδίζει με τον στόχο της Τουρκίας για βελτίωση των σχέσεων με την ΕΕ και διευκολύνει την κατανόηση των ελληνικών θέσεων ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου του Δεκεμβρίου.
Το Βερολίνο εξέφρασε την ανησυχία του για τις τουρκικές ενέργειες και δεσμεύθηκε ότι το θέμα θα τεθεί στην επικείμενη Σύνοδο, ενώ η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία και η Γερμανία προειδοποίησαν ότι θα λάβουν μέτρα εναντίον όσων εμποδίζουν τον ενδολιβυκό διάλογο, ο οποίος έχει στόχο την εγκαθίδρυση μεταβατικών θεσμών μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών.
Στην αντίπερα όχθη, η Άγκυρα εκμεταλλεύτηκε το γεγονός για να «θορυβήσει» τις χώρες που συμμετέχουν στην επιχείρηση, αποτρέποντας μελλοντικούς ελέγχους σε τουρκικά πλοία που θα μεταφέρουν παράνομα στρατιωτικό εξοπλισμό στη Λιβύη.
Μάλιστα, τουρκικά ΜΜΕ προβάλλουν το περιστατικό με το πλοίο στοχοποιώντας κυρίως τον Έλληνα θαλάσσιο διοικητή των δυνάμεων της επιχείρησης «Ειρήνη», ναύαρχο Θεόδωρο Μικρόπουλο.
«Πρόκληση από τον Έλληνα διοικητή στην Ανατολική Μεσόγειο» είναι ο τίτλος σχετικού δημοσιεύματος του trthaber.com, που υποστηρίζει ότι «κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου» εδόθη διαταγή στην γερμανική φρεγάτα «Αμβούργο» να πραγματοποιήσει έλεγχο σε τουρκικό πλοίο «Ροζελίνα Α» που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη.
«Το πλοίο μπλοκαρίστηκε κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου ν.δ. της Πελοποννήσου από μια γερμανική φρεγάτα που συμμετέχει στην επιχείρηση «Ειρήνη» με εντολή του Έλληνα διοικητή» αναφέρει η τουρκική ιστοσελίδα, συμπληρώνοντας πως:
«Σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας, η συγκατάθεση του κράτους σημαίας πρέπει να ληφθεί προκειμένου το στρατιωτικό προσωπικό των δυνάμεων της επιχείρησης «Ειρήνη» να επιβιβασθεί στο πλοίο και να το ελέγξει. Οι άνδρες της φρεγάτας «Αμβούργο» δεν είχαν τέτοια άδεια, παρόλα αυτά ελικόπτερο τους προσγειώθηκε στο «Ροζαλίνα Α». Η προσγείωση του ελικοπτέρου και οι κινήσεις των ανδρών της φρεγάτας «Αμβούργο» καταγράφηκαν με κινητά τηλέφωνα του προσωπικό του πλοίου».
#SONDAKİKA
Türkiye’den Libya’ya insani yardım malzemeleri taşıyan bir gemi, Doğu Akdeniz’de durdurularak uluslararası hukuka aykırı bir şekilde arandı.https://t.co/KtyJVHD2yb pic.twitter.com/wl7fp3sPUb— TRT HABER (@trthaber) November 23, 2020
Πάντως, αρκετοί είναι αυτοί που ζητούν «αντίποινα» απέναντι στην Ελλάδα και τη Γερμανία.
Ενδεικτική η δήλωση του απόστρατου ναυάρχου Τζεμ Γκιουρτενίζ (αρχιτέκτονα του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας) ο οποίος έκανε λόγο για «εχθρική πράξη εναντίον της Τουρκίας» που ευθύνονται Έλληνες και Γερμανοί.
«Πρόκειται για το κατώτερο επίπεδο κήρυξης πολέμου. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή πρέπει να απαντήσει πολύ ισχυρά σε αυτή τη ληστεία» υποστηρίζει και προσθέτει:
«Δεν υπάρχει συγχώρεση! Αυτό που κάνουν είναι η σύγχρονη πειρατεία. Η παρέμβαση της γερμανικής κυβέρνησης ήταν καθοριστική. Οι Έλληνες περίμεναν μια τέτοια στιγμή».
«Η φρεγάτα της Γερμανίας παρεμβαίνει στο τουρκικό εμπορικό πλοίο σαν πειρατής και ανακρίνει το προσωπικό του σαν να είναι ληστής. Αυτό δεν είναι μια κατάσταση που μπορεί να αποδεχτεί η Δημοκρατία του Ατατούρκ και το τουρκικό έθνος» δηλώνει από την πλευρά του ο ναύαρχος ε.α. Ντενίζ Κούτλουκ, λέγοντας πως «το κουτί της Πανδώρας έχει ανοίξει» και πως μετά το περιστατικό αυτό «Γερμανία και Ελλάδα θα πρέπει να σκέφτονται δύο φορές».
Ο ίδιος μάλιστα, φτάνει στο σημείο να ζητήσει ακόμη «αντίποινα» με νηοψίες του τουρκικού στόλου σε ελληνικά και γερμανικά εμπορικά πλοία που πλέον στη Μαύρη Θάλασσα, στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και το Βόσπορο.