Aπάντηση από τις Βρυξέλλες σχετικά με το αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δεχθεί 2.000 μετανάστες εγκλωβισμένους στα λευκορωσικά σύνορα περιμένει η Λευκορωσία ενώ δεν θέλει σύγκρουση με την Πολωνία, δήλωσε ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belta.
Ο Λουκασένκο δήλωσε επίσης ότι η Λευκορωσία θα ζητήσει από την Γερμανία να υποδεχθεί μετανάστες προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει έρθει σε επαφή με το Μινσκ για το θέμα.
Διαβάστε επίσης: Τι σηματοδοτεί η αντιπαράθεση για τη Λευκορωσία και τους πρόσφυγες – «Υβριδικός πόλεμος» ή γεωπολιτικό παιχνίδι;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί την Λευκορωσία ότι συγκεντρώνει χιλιάδες ανθρώπους από την Μέση Ανατολή για να τους διοχετεύσει στα σύνορα με την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία ωθώντας τους να περάσουν στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαντώντας έτσι στην επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά του Μινσκ για την άγρια καταστολή του αντιπολιτευτικού κινήματος.
Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε επίσης ότι δεν επιδιώκει σύγκρουση με την Πολωνία, η οποία μπορεί «να οδηγήσει σε πόλεμο».
«Πρέπει να φθάσουμε στους Πολωνούς, σε κάθε Πολωνό, και να τους δείξουμε ότι δεν είμαστε βάρβαροι, ότι δεν θέλουμε σύγκρουση. Δεν την χρειαζόμαστε. Διότι καταλαβαίνουμε ότι, αν τα πράγματα πάνε πολύ μακριά, ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος», είπε ο Λευκορώσος πρόεδρος.
«Και αυτό θα ήταν καταστροφή. Αυτό το καταλαβαίνουμε πολύ καλά. Δεν θέλουμε κανενός είδους ανάφλεξη», συνέχισε ο ίδιος.
Προειδοποίησε επίσης ότι η Πολωνία θα πρέπει να εξετάσει τις συνέπειες της υλοποίησης της απειλής της να κλείσει το σιδηροδρομικό συνοριακό πέρασμα με την Λευκορωσία, λέγοντας ότι, στην περίπτωση αυτή, η κυκλοφορία των τρένων θα εκτραπεί για να περάσει μέσα από την εμπόλεμη ζώνη του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι προειδοποίησε χθες ότι η μεταναστευτική κρίση στα σύνορα με την Λευκορωσία μπορεί να είναι το πρελούδιο για κάτι χειρότερο, ενώ, σύμφωνα με τους πολωνούς συνοριοφύλακες, οι λευκορωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να μεταφέρουν μετανάστες στα σύνορα.