Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα έκρουσε η Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποιώντας πως τα crypto «δεν βασίζονται σε τίποτα» και πως χρειάζεται να τεθούν υπό αυστηρή επόπτευση, ώστε ο κόσμος να αποθαρρυνθεί να επενδύσει σε αυτά και να μην ρισκάρει να χάσει τις αποταμιεύσεις μιας ζωής.
Μιλώντας στην ολλανδική τηλεόραση, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υποστήριξε πως είναι ανήσυχη με τον κόσμο «που δεν κατανοεί το ρίσκο, που κινδυνεύει να χάσει τα πάντα και που θα απογοητευτεί οικτρά» από τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων. Γι’ αυτό επέμεινε στην θεσμοθέτηση εποπτικών κανόνων για τον κλάδο.
Εξάλλου, η ίδια φάνηκε άκρως επιφυλακτική με την αξία των crypto, παρά το γεγονός ότι στην ίδια την ΕΚΤ έχει ξεκινήσει συζήτηση για την πιθανή δρομολόγηση ενός ψηφιακού ευρώ. «Η ταπεινή μου εκτίμηση είναι πως δεν αξίζουν τίποτε, δεν βασίζονται σε τίποτε και δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο που να λειτουργεί ως άγκυρα ασφαλείας» τόνισε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, το ψηφιακό ευρώ θα είναι κάτι τελείως διαφορετικό, καθώς –όπως εξήγησε» η κεντρική τράπεζα θα είναι εγγυητής πίσω από το digital euro, κάτι που προφανώς θα συνιστά μια δικλείδα ασφαλείας.
Η ίδια σε σχετική ερώτηση που της έγινε αποκάλυψε πως δεν διαθέτει επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα. Όμως, παραδέχτηκε πως ένας από τους γιους της έχει επενδύσεις σε crypto, κάτι που –όπως σχολίασε- ήταν αποκλειστικά δική του απόφαση.
Η τοποθέτηση Λαγκάρντ έρχεται σε ένα διάστημα που τα crypto έχουν υποστεί βαριές απώλειες ακολουθώντας το αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών. Μάλιστα, αμφότερα τα κορυφαία κρυπτονομίσματα, το Bitcoin και το Ether μετρούν απώλειες ύψους περίπου 50% σε σχέση με τα περσινά υψηλά τους.
Στο ίδιο μήκος κύματος έχουν κινηθεί το τελευταίο διάστημα οι δηλώσεις και έτερων αξιωματούχων της ΕΚΤ. Ενδεικτικά ο Φάμπιο Πανέτα, που είναι μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου είχε περιγράψει τα assets σε crypto ως μία «νέα Άγρια Δύση», ενώ είχε υποστηρίξει πως υπάρχουν παραλληλισμοί με τις συνθήκες που οδήγησαν στην μεγάλη κρίση στα ενυπόθηκα δάνεια το 2008.
Πηγή: ΟΤ