Ιστορική συμφωνία για τη φορολόγηση των γιγάντων της τεχνολογίας
3 years, 7 months ago
6

Σε μια ιστορική συμφωνία για τη φορολόγηση πολυεθνικών εταιρειών τεχνολογίας κατέληξαν οι επτά πλουσιότερες χώρες του πλανήτη.

«Δεσμευόμαστε να φτάσουμε σε μια ισότιμη λύση ως προς την κατανομή των δικαιωμάτων φορολόγησης με τις χώρες να αποκτούν δικαιώματα φορολόγησης τουλάχιστον 20% επί του κέρδους που θα ξεπερνάει ένα περιθώριο 10% για τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες πολυεθνικές εταιρείες», αναφέρει μια ανακοίνωση των υπουργών, σύμφωνα με το Reuters.

«Θα φροντίσουμε για τον απαραίτητο συντονισμό μεταξύ της εφαρμογής των νέων διεθνών φορολογικών κανονισμών και της κατάργησης όλων των φόρων ψηφιακών υπηρεσιών» τονίζεται.

Το σχέδιο, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, επικεντρώνεται σε ειδικούς κανόνες για την αλλαγή του φόρου που πληρώνουν οι τεχνολογικοί γίγαντες και στοχεύει επίσης στη δημιουργία ενός παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ζήτησε έναν ενοποιημένο ελάχιστο συντελεστή φόρου εταιρειών 15%.

Ο παγκόσμιος ελάχιστος φόρος θα επιβάλλεται μόνο στις 100 μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες εταιρείες στον κόσμο.

Εάν μια εταιρεία πληρώνει φόρους κάπου με χαμηλότερο συντελεστή, πιθανότατα θα πρέπει να πληρώσει φόρους προσαύξησης.

 

Πού στοχεύει

Μια τέτοια συμφωνία στοχεύει στο να τερματίσει αυτό που η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, χαρακτήρισε έναν «30χρονο αγώνα στο κάτω μέρος των εταιρικών φορολογικών συντελεστών», καθώς οι χώρες ανταγωνίζονται για να προσελκύσουν πολυεθνικές.

Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, ο οποίος προεδρεύει των συνομιλιών των υπουργών Οικονομικών της G7, είπε ότι οι ομόλογοι του, «μετά από χρόνια συζητήσεων, κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία».

Επί χρόνια, οι πλούσιες χώρες προσπαθούν να συμφωνήσουν στον τρόπο με τον οποίο θα αυξήσουν τον φόρο που καταβάλουν πολυεθνικές όπως οι Google, Amazon και Facebook, οι οποίες συχνά δηλώνουν τα έσοδά τους σε χώρες όπου πληρώνουν ελάχιστο ή και καθόλου φόρο.

in.gr