Με συντριπτική πλειοψηφία πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ το αμυντικό νομοσχέδιο δαπανών, ύψους 740 δισ. δολαρίων το οποίο προβλέπονται και κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με 335 ψήφους υπέρ και 78 κατά –κάτι που διασφαλίζει ευρεία πλειοψηφία. Πλέον, το αμυντικό νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί και στη Γερουσία για να τεθεί σε ισχύ.
Η απειλή για βέτο από τον Τραμπ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει διαμηνύσει ότι θα ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο, ύψους 731 δισ. δολαρίων, διότι περιέχει ορισμένες διατάξεις για τις οποίες έχει εκφράσει την αντίθεσή του ενώ απουσιάζουν κάποια πράγματα που έχει ζητήσει.
«Ελπίζω ότι οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα ψηφίσουν ‘όχι’ στον Εθνικό Νόμο για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό (NDAA), ο οποίος είναι πολύ αδύναμος. Εγώ θα θέσω βέτο» ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter.
I hope House Republicans will vote against the very weak National Defense Authorization Act (NDAA), which I will VETO. Must include a termination of Section 230 (for National Security purposes), preserve our National Monuments, & allow for 5G & troop reductions in foreign lands!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 8, 2020
Φαίνεται, όμως, ότι και αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι απέρριψαν τις απειλές του και ψήφισαν το νομοσχέδιο. Η πλειοψηφία μάλιστα που συγκεντρώθηκε, εξασφαλίζει στο νομοθετικό σώμα αρκετές ψήφους για να παρακάμψει ένα πιθανό βέτο από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο – Οι κυρώσεις για την Τουρκία
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποφαίνεται ότι η απόκτηση των S-400 συνιστά μια «σημαντική συναλλαγή» (λεκτικό του νόμου CAATSA). Ως εκ τούτου ζητά να εφαρμοστούν οι προβλέψεις του νόμου CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) και να επιβληθούν τουλάχιστον πέντε κυρώσεις μέσα σε 30 μέρες από την υπογραφή του. Έτσι, αν ψηφιστεί άμεσα, τις κυρώσεις θα υποχρεωθεί να επιβάλλει ο Τραμπ.
Βέβαια, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι μετά το πέρας ενός χρόνου ο πρόεδρος μπορεί να ακυρώσει τις κυρώσεις υπό την προϋπόθεση ότι θα πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι: