ΗΠΑ : Ο Μπάιντεν θέλει σχέδιο υποδομών αντίστοιχο του κινέζικου για τις δημοκρατικές χώρες
3 years, 8 months ago
6

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι πρότεινε στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ότι οι δημοκρατικές χώρες θα έπρεπε να έχουν σχέδιο υποδομών για να αντισταθμίσουν την πρωτοβουλία «Μια ζώνη, ένας δρόμος» της Κίνας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι πρότεινε στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, ότι οι δημοκρατικές χώρες θα έπρεπε να έχουν ένα σχέδιο υποδομών για να αντισταθμίσουν την πρωτοβουλία «Μια ζώνη, ένας δρόμος» της Κίνας.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ανησυχία τους όσον αφορά την αντίδραση της Κίνας στην επιβολή κυρώσεων, ενώ τόνισαν ότι το Ιράν θα πρέπει να συμμορφωθεί και πάλι με τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά του.

«Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να επιστρέψει το Ιράν στην τήρηση της πυρηνικής συμφωνίας», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Τζόνσον μετά την επικοινωνία αυτήν.

«Για το θέμα της Κίνας, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος συζήτησαν τη σημαντική δράση που ανέλαβαν η Βρετανία, οι ΗΠΑ και άλλοι διεθνείς εταίροι, αυτήν την εβδομάδα, με την επιβολή κυρώσεων σε όσους παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σιντζιάνγκ και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα αντίποινα της Κίνας», πρόσθεσε.

Παρόμοια πρωτοβουλία των δημοκρατικών κρατών

«Πρότεινα ότι θα έπρεπε να έχουμε, επί της ουσίας, μια παρόμοια πρωτοβουλία των δημοκρατικών κρατών που θα βοηθά εκείνες τις κοινότητες σε όλον τον κόσμο που χρειάζονται βοήθεια», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η πρωτοβουλία «Μια ζώνη ένας δρόμος» της Κίνας είναι ένα σχέδιο για την κατασκευή υποδομών σε όλη την Ασία που θα την συνδέουν με την Ευρώπη.

Καταδικάζει την «εκστρατεία» της Κίνας

Την ίδια ώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν την «εκστρατεία μποϊκοτάζ» που οργανώνει η Κίνα κατά των αμερικανικών, ευρωπαϊκών και ιαπωνικών εμπορικών σημάτων τα οποία αρνούνται να χρησιμοποιούν βαμβάκι από την Σιντζιάνγκ για να μην επωφελούνται από την «καταναγκαστική εργασία» των μουσουλμάνων.

«Χαιρετίζουμε και υποστηρίζουμε τις εταιρίες που τηρούν τους αμερικανικούς νόμους και εγγυώνται ότι τα αγαθά που καταναλώνουμε δεν παράγονται από καταναγκαστική εργασία», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Τζαλίνα Πόρτερ, εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

in.gr