Η βελγική δικαιοσύνη αναμένεται να αποφασίσει σήμερα εάν θα παραταθεί ή όχι η προφυλάκιση της Εύας Καϊλή, σε βάρος της οποίας διενεργείται έρευνα για διαφθορά στην οποία ενέχεται το Κατάρ, υπόθεση που οδήγησε στην απαλλαγή της από τα καθήκοντα της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ηακροαματική διαδικασία κεκλεισμένων των θυρών στις Βρυξέλλες ξεκινά στις 09:00 (τοπική ώρα· στις 10:00 ώρα Ελλάδας) και η απόφαση αναμένεται εντός της ημέρας.
Λίγο πριν τις 10 στην αίθουσα του δικαστικού μεγάρου μπήκαν οι συνήγοροι της κυρίας Καϊλή φορώντας τις χαρακτηριστικές τηβέννους που προβλέπονται για τη διαδικασία.
Δεκάδες δημοσιογράφοι βρίσκονται έξω από το δικαστικό μέγαρο.
Η Εύα Καϊλή κατηγορείται πως ήταν μέρος των υπόπτων που έχουν προφυλακιστεί και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «διαφθορά», ότι ανήκαν «σε εγκληματική οργάνωση», προχώρησαν σε «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».
Τη 14η Δεκεμβρίου η βελγική δικαιοσύνη διέταξε να παραμείνουν προφυλακισμένοι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι —ο σύντροφος της Εύας Καϊλή— και ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, που θεωρείται πρόσωπο-κλειδί της υπόθεσης.
Το πολύκροτο σκάνδαλο συντάραξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και προκάλεσε εντάσεις στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Κατάρ.
Ποια η υπερασπιστική γραμμή των δικηγόρων της
Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος μαζί με τον Βέλγο δικηγόρο, ελληνικής καταγωγής Αντρέ Ριζόπουλος θα χαράξουν την υπερασπιστική γραμμή της ευρωβουλευτού.
Οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή θα προσπαθήσουν να πείσουν τις Αρχές για δύο πράγματα: αφενός, ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δεν είναι ύποπτη φυγής και, αφετέρου, ότι δεν θα εμποδίσει τις έρευνες είτε αλλοιώνοντας στοιχεία είτε μιλώντας με πρόσωπα-«κλειδιά».
Παράλληλα, η Εύα Καϊλή αναμένεται να υποστηρίξει ότι δεν γνώριζε ούτε συμμετείχε στις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο σύντροφός της, δεν είχε ποτέ κυριότητα ή κατοχή στα χρήματα που βρέθηκαν στο κοινό τους διαμέρισμα στις Βρυξέλλες, δεν έχει δωροδοκηθεί ποτέ από κανέναν, δεν είχε προσωπική ατζέντα για το Κατάρ και δεν λειτουργούσε κατ’ εφαρμογή της επίσημης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ειδική μνεία αναμένεται να γίνει στην ανάγκη να βρίσκεται δίπλα στο παιδί της.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους των Βρυξελλών, που επικαλείται το Mega, «oι ελπίδες αποφυλάκισής της αφενός στηρίζονται στο αν θα πείσει τις βελγικές αρχές ότι δεν είχε καμία ανάμειξη στην υπόθεση. Σε μεγάλο βαθμό θέλει να στηριχτεί και στο γεγονός ότι κάποιος θα πρέπει να μεγαλώσει την μικρή κόρη που έχουν με τον Φρανσέσκο Τζόρτζι».
Στο τελευταίο αυτό επιχείρημα, πάντως, οι βέλγικες αρχές φαίνεται πως έχουν απάντηση. Κι αυτό καθώς οι νέες φυλακές Χάρεμ, έχουν την υποδομή για να φιλοξενήσουν μητέρες μαζί με τα παιδιά τους. Υπάρχουν αρκετές κρατούμενες στις συγκεκριμένες φυλακές που έχουν μαζί τα παιδιά τους. Οι υπερσύγχρονες φυλακές διαθέτουν εσωτερικό και εξωτερικό παιδότοπο αλλά και έναν μικρό κήπο.
«Έχουμε πολλά νομικά επιχείρηματα για να αφεθεί ελεύθερη»
Όπως δήλωσε αμέσως μετά την πολύωρη συνάντηση που είχε μαζί της την Τετάρτη στις φυλακές του Χάρεν στις Βρυξέλλες. ένας εκ των δικηγόρων της, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, η ευρωβουλευτής νιώθει προδομένη από τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζόρτζι.
Ο δικηγόρος ο οποίος μετέβη στις Βρυξέλλες ενόψει της κρίσιμης ημέρας είπε ότι καμία πρόβλεψη δεν είναι ασφαλής και πως είναι δύσκολα τα πράγματα. Ωστόσο, τόνισε πως «έχουμε ισχυρά νομικά επιχειρήματα για να αφεθεί ελεύθερη. Ένας άνθρωπος που έχει χάσει την ελευθερία του είναι δυστυχής. Το παιδάκι της επί της ουσίας είναι ορφανό αφού και ο σύντροφός της είναι στην φυλακή και έτσι είναι περισσότερο δυστυχισμένη. Η κα Καϊλή ούτε ύποπτη φυγής είναι, ούτε έχει την δυνατότητα να καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία», πρόσθεσε.
Ο κ. Δημητρακόπουλος τόνισε ότι «το ζητούμενο δεν είναι αν είναι ένοχη ή αθώα, αλλά το μόνο που θα κριθεί από τη δικαστή είναι εάν θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερη ή να μείνει στις φυλακές». Μάλιστα, επικαλέστηκε τον έτερο συνήγορο της Εύας Καϊλή, Αντρέ Ριζόπουλο, ο οποίος εκτίμησε πως «καμία πρόβλεψη δεν είναι ασφαλής».