Οι Τούρκοι απειλούν με καταβύθιση ή κατάρριψη οτιδήποτε πλησιάσει το Oruc Reis – Πλέει πάλι προς Μεγίστη
4 years, 1 month ago
6

Το Oruc Reis βρισκόταν λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι στα 16 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο με πορεία ανατολική-βορειοανατολική.

Στους χάρτες που ακολουθούν φαίνεται το στίγμα του τουρκικού ερευνητικού πλοίου στις 11:30 ώρα Ελλάδος στα 25 ναυτικά μίλια και μέσα σε 2 ώρες διένυσε μια απόσταση περίπου 9 ναυτικών μιλίων καθώς κινείται με ταχύτητα 4,4-4,6 κόμβων.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τηρούν καθαρά αμυντική στάση «οχυρωμένες» περί το σύμπλεγμα της Μεγίστης εντός των 6 ναυτικών μιλίων των ΕΧΥ καθώς ο τουρκικός Στόλος και η τουρκική Αεροπορία έχουν επιβάλλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και πλόων περί το Oruc Reis σε ακτίνα δέκα μιλίων (όταν πλησιάζει στα 6 ν.μ. από τις ελληνικές ακτές η απαγόρευση ισχύει μεταξύ 6 ν.μ. και του σημείου που βρίσκεται το ερευνητικό).

Αυτό σημαίνει ότι όποιο σκάφος ή αεροσκάφος προσεγγίσει το τουρκικό ερευνητικό εντός της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και πλόων, θα καταρριφθεί ή θα βυθιστεί.

Εάν συνεχιστεί η πορεία αυτή το Oruc Reis εκτιμάται ότι σε περίπου 2 ώρες θα βρεθεί και πάλι σε απόσταση μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο. Δηλαδή επιστρέφει εκεί που βρέθηκε χθες τα ξημερώματα ανενόχλητο!

Τη συνέχιση των σεισμικών ερευνών του Oruc Reis σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια από το Καστελόριζο ανακοίνωσε η τουρκική πλευρά με νέα Navtex που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Με δυτικό όριο τον 28ο Μεσημβρινό, οι ερευνητικές εργασίες του Oruc Reis και των βοηθητικών του πλοίων Ataman και Cengiz Han που συνοδεύονται από πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία θα εξακολουθήσουν μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης 27 Οκτωβρίου. 

Την ημέρα εκείνη θα συμπληρώνονται 15 ημέρες ερευνών του Oruc Reis ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελόριζο.

Το τουρκικό ερευνητικό με απλωμένα καλώδια περίπου 5 χιλιομέτρων, πραγματοποιεί δισδιάστατες σεισμικές εργασίες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, χωρίς καμία αντίδραση από την ελληνική πλευρά.

 

Ένα βασικό ερώτημα είναι πώς θα κινηθεί το τουρκικό ερευνητικό στις 28 και 29 Οκτωβρίου. Θα δώσει την σκυτάλη σε κάποιο τουρκικό γεωτρύπανο που είναι πιθανόν να ενεργοποιηθεί από την Άγκυρα -σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ- για το τι θα ακολουθήσει τις πρόδρομες εργασίες του Oruc Reis εάν εντοπιστεί κάποια περιοχή που γεννά προσδοκίες για την ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκω.

pronews.gr