Η παραπληροφόρηση στα κοινωνικά δίκτυα «θέμα εθνικής ασφάλειας»
4 years, 1 month ago
6

Τα fake news και οι χάκερ απειλούν τη λειτουργία του κράτους και το πολιτικό σύστημα, λέει ο πρώην γενικός σύμβουλος της NSA

Εν μέσω της καταιγίδας παραπληροφόρησης που συνοδεύει την πανδημία κοροναϊού, αλλά και την πολιτική συζήτηση για τη χειραγώγηση ψηφοφόρων μέσω των κοινωνικών δικτύων, ο τέως γενικός σύμβουλος της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) προειδοποιεί ότι τα fake news και οι χάκερ εγείρουν πλέον θέμα εθνικής ασφάλειας.

Ο Γκλεν Γκέρστελ, σήμερα σύμβουλος του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, ζητά μεταξύ άλλων αναθεώρηση του Άρθρου 230, σύμφωνα με το οποίο οι εταιρείες του Διαδικτύου δεν φέρουν νομική ευθύνη για το περιεχόμενο που αναρτούν οι χρήστες.

«Η  τροποποίηση του Άρθρου 230 ώστε να αποδοθούν κάποιες νομικές ευθύνες στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, με τρόπο που ούτε τις παραλύει, ούτε τους επιτρέπει να γλιτώνουν τη λογοδοσία, είναι απαραίτητο βήμα για τον περιορισμό της παραπληροφόρησης. Φαίνεται πιθανό ότι το επόμενο Κογκρέσο θα τροποποιήσει το θεσμικό πλαίσιο» γράφει ο Γκέρστελ σε άρθρο του στο περιοδικό New Yorker.

Στο έλεος των φαρσέρ

O Γκέρστελ, πρώην δικηγόρος, υπενθυμίζει την κυβερνοεπίθεση που δέχτηκαν τον Ιούλιο οι λογαριασμοί που διατηρεί στο Twitter μια πλειάδα πολιτικών και διασημοτήτων, από τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Τζεφ Μπέζος μέχρι τον Κάνιε Γουέστ. Οι άγνωστοι εισβολείς ανάρτησαν κείμενο με το οποίο καλούσαν τους χρήστες να καταθέσουν δωρεές σε Bitcoin σε έναν μυστηριώδη λογαριασμό.

Οι μηχανικοί του Twitter αρχικά δεν είχαν καμία ένδειξη παραβίασης, και το μόνο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να απενεργοποιήσουν προσωρινά τους παραβιασμένους λογαριασμούς.

Το προσωρινό μπλόκο επηρέασε τους λογαριασμούς κυβερνητικών υπηρεσιών όπως η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η οποία δεν κατάφερε να στείλει tweet για να προειδοποιήσει την πολιτεία του Ίλινοϊ για την εμφάνιση ανεμοστρόβιλου.

Λίγες ημέρες αργότερα, ένας 17χρονος συνελήφθη από τo FBI ως υπαίτιος της κυβερνοεπίθεσης.

Ο Γκέρστελ αναφέρεται και σε άλλα περιστατικά που αναδεικνύουν τον κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Το 2013, οι χρηματαγορές βυθίστηκαν προσωρινά όταν ο παραβιασμένος λογαριασμός του Associated Press στο Twitter ανέφερε ότι ο τότε πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε τραυματιστεί από έκρηξη στον Λευκό Οίκο.

Κυβερνοκαμπάνιες

Πιο πρόσφατα, στη διάρκεια της ταραχώδους προεκλογικής περιόδου, χιλιάδες Δημοκρατικοί ψηφοφόροι έλαβαν email που υποτίθεται ότι προέρχονταν από τους Proud Boys, μια ακροδεξιά οργάνωση που στηρίζει τον Τραμπ. «Ψηφίστε Τραμπ αλλιώς θα σας κυνηγήσουμε» έγραφε το email, πίσω από το οποίο πιστεύεται ότι βρισκόταν η κυβέρνηση του Ιράν. Ήταν ένα περιστατικό που σύμφωνα με τον Γκέρστελ αποδεικνύει ότι το αμερικανικό πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε κίνδυνο.

Από το άρθρο δεν λείπουν εξάλλου οι αναφορές στην προεκλογική περίοδο του 2016, όταν χάκερ που δρούσαν για λογαριασμό του Κρεμλίνου υλοποίησαν με επιτυχία επιχείρηση κυβερνοπροπαγάνδας που στήριζε τον Τραμπ και έριχνε λάσπη στην αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον.

O Γκέρστελ παραδέχεται ότι η παραπληροφόρηση είναι «μια χρόνια ασθένεια την οποία δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε πλήρως». Θεωρεί όμως ότι υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν.

Διαφάνεια

Υπάρχουν καταρχάς νομικές λύσεις, λέει ο πρώην γενικός σύμβουλος της NSA. Το Κογκρέσο μπορεί να περιορίσει τα fake news στις προεκλογικές καμπάνιας επιβάλλοντας με νόμο κανόνες διαφάνειας.

«Σήμερα, οι πολιτικές διαφημίσεις online δεν υπόκεινται στους κανόνες διαφάνειας και αποδοχής που ισχύουν για τις διαφημίσεις στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση» γράφει το άρθρο. «Αυτός ο αναχρονισμός πρέπει να διορθωθεί».

Επιπλέον, το Κογκρέσο θα μπορούσε να απαγορεύσει τις πολιτικές διαφημίσεις που στοχεύουν ψηφοφόρους με βάση το χρώμα, την ηλικία, το φύλο ή άλλα χαρακτηριστικά τους.

Ακόμα, ο Γκέρστελ δείχνει να τάσσεται υπέρ της πρότασης που διατύπωσαν πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών Υπηρεσιών της πολιτείας της Νέας Υόρκης, ζητώντας να χαρακτηριστούν τα κοινωνικά δίκτυα επιχειρήσεις «συστημικής σημασίας», ώστε να υπόκεινται σε ρύθμιση από το κράτος.

Τα μέτρα αυτά, σε συνδυασμό με την αναθεώρηση του Άρθρου 230, θα μετρίαζαν το πρόβλημα σύμφωνα με τον Γκέρστελ.

Ταυτόχρονα, όμως, η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να αναγνωρίσει την απειλή και θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπισή της. Θα πρέπει επίσης να φροντίσει για τον ψηφιακό αλφαβητισμό των πολιτών, ώστε να είναι λιγότερο ευάλωτοι στην παραπληροφόρηση.

in.gr