Βολές κατά ιπτάμενων στόχων από ζεύγη Ρωσικών και Αμερικανικών αντιαεροπορικών συστημάτων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς της ελληνικής αντιαεροπορικής «ομπρέλας». Η επιτυχία των βολών πρόκριμα για συντήρηση και εκσυγχρονισμό της. Οι «μικροί» S-300 εκτοξεύτηκαν μπροστά στα μάτια των Αμερικανών… Γράφει ο Δήμος Βερύκιος για ieidiseis.gr.
Η μεσαία και η μικρή αντιαεροπορική «ομπρέλα» της Ελλάδας άνοιξε στο Πεδίο Βολής Κρήτης την περασμένη βδομάδα και δοκίμασε τα όπλα της εν όψει της αναβάθμισης της!
Και ήταν απίστευτο αυτό που συνέβη: Την στιγμή που σύσσωμο το Κογκρέσο ζητάει από την νέα Διοίκηση του Λευκού Οίκου να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία «εδώ και τώρα» για την προμήθεια των ρωσικών πυραύλων S-400, εδώ στην Κρήτη, λίγα μέτρα από την αμερικανική Βάση της Σούδας παρουσία ξένων στρατιωτικών παρατηρητών , επί μια βδομάδα εκτοξεύονταν αντιαεροπορικοί πύραυλοι από Ρωσικά, Αμερικανικά και Γερμανικά συστήματα μεσαίου και μικρού βεληνεκούς που έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική αντιαεροπορική ομπρέλα.
Η αναβάθμιση και η ποικιλομορφία του ελληνικού αντι-αεροπορικού συστήματος έγινε την τελευταία 25ετία μετά το πάθημα των Ιμίων και την αλματώδη ενίσχυση της Τουρκίας.
Η Ελλάδα διαθέτει το καλύτερο και πυκνότερο σύστημα αντιαεροπορικών συστημάτων στο ΝΑΤΟ το οποίο έφτασε η ώρα να γίνει περαιτέρω εκσυγχρονισμός των συστημάτων και ανανέωση του οπλοστασίου τους.
Το δίκτυο που παρατάσσεται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μέχρι τα κέντρα RIM-HAWK και Patriot στην ενδοχώρα, καλύπτουν μαζί με τις Μοίρες αναχαιτίσεως το χώρο του Αιγαίου και τις κρίσιμες εγκαταστάσεις της ενδοχώρας.
Ωστόσο, η αύξηση της εξ Ανατολών απειλής έρχεται με τη μορφή των νέας τεχνολογίας drones, που κατασκευάζονται πλέον σε αλματώδεις ρυθμούς στην Τουρκία, με νέες λειτουργίες να εμφανίζονται καθημερινά, από drones αυτοκτονίας ως εξοπλισμένα με πυροβόλα όπλα και βλήματα σημείου και νέα stand-off βλήματα.
Μπορεί τελικά να μην έγινε βολή μεγάλου βεληνεκούς από τους Ρωσικούς S-300 και τους Αμερικανικούς PATRIOT όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί από το ΓΕΕΘΑ , ωστόσο δοκιμάστηκαν με επιτυχία οι μικρότεροι αντιαεροπορικοί πύραυλοι αμερικανικής , ρωσικής και γερμανικής προέλευσης, όπως οι :
– ΤOR-Μ1: Ο κυνηγός αεροσκαφών και βλημάτων με χαμηλά ύψη.
Το Ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα TOR-M1 είναι αυτοκινούμενο ερπυστριοφόρο παντός καιρού με ακτίνα δράσης 25 χιλιομέτρων (SHORAD). Εντάχθηκε στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία το 2001 και έχει ως αποστολή την παροχή αντιαεροπορικής προστασίας τακτικών και στρατηγικών στόχων από απειλές αέρος με ικανότητα αντιμετώπισης αεροσκαφών και βλημάτων σε χαμηλά και μεσαία ύψη.
– OSA : Ο Σοβιετικός «γερόλυκος» των 9 πολέμων
Το ρωσικό σύστημα 9Κ33 OSA με ακτίνα δράσης μεταξύ 15 και 20 χιλιομέτρων είναι το πρώτο αντι-αεροπορικό σύστημα που κατασκευάστηκε συνδυάζοντας αντιαεροπορικούς πυραύλους, ραντάρ έρευνας και κατεύθυνσης, ηλεκτρονικά επικοινωνίας και ανάλυσης όλα σε ένα όχημα φορέα.
Το OSA εμφανίστηκε στη Σοβιετική Ένωση στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Κατασκευάστηκαν περίπου 1.200 οχήματα OSA και 18 χώρες εξακολουθούν να τα διατηρούν ακόμη σε χρήση, μεταξύ τους και η Ελλάδα, η οποία παρέλαβε 12 οχήματα μετά τη διάλυση του στρατού της πρώην Ανατ. Γερμανίας και επιπλέον 27 οχήματα από τη Ρωσία.
Το OSA έχει λάβει μέρος σε 9 τουλάχιστον πολέμους. Από τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ μέχρι τη σύγκρουση στη Λιβύη , στη Συρία και τώρα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Το OSA αν και παλιό εξακολουθεί να αποτελεί υπολογίσιμη απειλή.
– HAWK
Αμερικανικό αντιαεροπορικό με νορβηγικό «μυαλό»
Τα Αμερικανικά αντιαεροπορικά συστήματα κατευθυνόμενων βλημάτων μεσαίου βεληνεκούς HAWK συμπληρώνουν 59 χρόνια υπηρεσίας στον Ελληνικό Στρατό.
Συνολικά η Ελλάδα παρέλαβε και διατηρεί σε υπηρεσία 42 τριπλούς εκτοξευτές HAWK που αναβαθμίστηκαν το 2001. Η νορβηγική Kongsberg και η αμερικανική Raytheon έχουν αναπτύξει το NASAMS
Σήμερα, τα αναβαθμισμένα HAWK βρίσκονται προς το τέλος της επιχειρησιακής τους ζωής και θα πρέπει να αντικατασταθούν.
– ASRAD : Το «πυραυλικό» HUMMER
Τα Γερμανικά αντιαεροπορικά συστήματα μικρού βεληνεκούς ASRAD αποτελείται από ένα όχημα τύπου HUMMER στο οποίο είναι ενσωματωμένη Mονάδα ελέγχου πυρός, Οπλική εξέδρα και Σύστημα πλοήγησης Είναι κατάλληλο για επιχειρήσεις σε δύσκολα εδάφη και μπορεί να μεταφερθεί από αέρος με ελικόπτερο τύπου CH-47D.
– MANPADS : Ρίχνει σαν «μπεκάτσες» τα ελικόπτερα
Τα αμερικανικά φορητά συστήματα αεράμυνας MANPADS είναι φορητοί πύραυλοι επιφανείας-αέρος. Πρόκειται για όπλα καθοδήγησης και αποτελούν απειλή για αεροσκάφη με χαμηλές πτήσεις, ειδικά ελικόπτερα.
Το FIM-92 Stinger είναι ένα φορητό σύστημα αεράμυνας (MANPADS), που λειτουργεί με υπέρυθρη παλιννόστηση επιφανείας – αέρος (SAM). Το Ελληνικό Πυροβολικό άρχισε να προμηθεύεται από το 1990 τα Κατευθυνόμενα βλήματα Stinger. Θεωρείται το καλύτερο του βεληνεκούς του, στα 5,5 ναυτικά μίλια και με εξαιρετικά μικρό ίχνος ανίχνευσης.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε στόχους όπως οχήματα και ελικόπτερα και αεροπλάνα. Αναπτύχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και μπήκε σε υπηρεσία το 1981 και από τότε χρησιμοποιείται από τον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών και από 29 άλλες χώρες.
Είναι κατασκευασμένο κυρίως από τη Raytheon Missile Systems και παράγεται κατόπιν αδείας από την EADS στη Γερμανία καθώς επίσης και από την τουρκική Roketsan.