Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ξεκίνησε, όπως είναι γνωστό, τα ξημερώματα της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου. Μία ημέρα αργότερα, όπως λέει στο Politico ο ταξίαρχος Στιβ Μπάτοου, ηγετικό στέλεχος στον κλάδο διαστημικής τεχνολογίας του αμερικανικού Πενταγώνου, ο Ίλον Μασκ συγκάλεσε σύσκεψη και είπε στους παρευρισκόμενους: «Θέλω να στήσω το Starlink πάνω από την Ουκρανία».
Το Σάββατο, δύο ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Μικαήλο Φεντόροφ, έστειλε ένα προσωπικό μήνυμα στο αφεντικό της Tesla και της Space X, μέσω Twitter: «Την ώρα που εσύ προσπαθείς να αποικίσεις τον Άρη, η Ρωσία προσπαθεί να καταλάβει την Ουκρανία! (…) Σου ζητάμε να εφοδιάσεις την Ουκρανία με σταθμούς του Starlink, αλλά και να καλέσεις τους λογικούς Ρώσους να σταματήσουν».
Σύμφωνα με τον Μπάτοου, το σύστημα κινήθηκε ταχύτατα. Η απόφαση ελήφθη άμεσα, ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνέβαλε στη μεταφορά του αναγκαίου εξοπλισμού – με τη βοήθεια και ορισμένων Ευρωπαίων, όπως Γάλλων και Πολωνών. Έτσι, τη Δευτέρα 500 τερματικοί σταθμοί εδάφους εμφανίστηκαν στην Ουκρανία και ως την Τετάρτη, λειτουργούσαν όλοι πλην 25, παρέχοντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο.
Σήμερα, όπως λέει ο ίδιος ο Φεντόροφ, «έχουμε πάνω από 11.000 σταθμούς Starlink και μας βοηθούν να πολεμάμε καθημερινά σε όλα τα μέτωπα. Είμαστε έτοιμοι, ακόμη και αν δεν υπάρχει ηλεκτρικό ή σταθερό Internet, να αξιοποιήσουμε το Starlink μέσω γεννητριών και να αποκαταστήσουμε κάθε σύνδεση στην Ουκρανία».
Πρακτικά, λοιπόν, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ του Politico, «το Starlink του Μασκ – που βασίζεται σε ένα νέφος δορυφόρων σε μέγεθος τραπεζιού που βρίσκονται σε ύψος μόλις 210 χιλιομέτρων πάνω από την Ουκρανία και διασφαλίζουν υψηλές ταχύτητες στο έδαφος για πρόσβαση στο Internet – έχει καταστεί μια απρόσμενη γραμμή ζωής για τη χώρα, τόσο στα πεδία των μαχών όσο και στον πόλεμο για την κοινή γνώμη».
Και εξηγεί, στη συνέχεια: «Τα ουκρανικά drones βασίζονται στο Starlink προκειμένου να ρίχνουν βόμβες στις θέσεις που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των Ρώσων. Οι άνθρωποι στις πολιορκημένες πόλεις κοντά στα σύνορα έχουν διατηρήσει την επαφή με τους αγαπημένους τους μέσω των κρυπτογραφημένων δορυφορικών μηνυμάτων. Ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενημερώνει τακτικά τα εκατομμύρια των ακολούθων του στα κοινωνικά Μέσα με τη βοήθεια του δικτύου του Μασκ, ενώ πραγματοποιεί συσκέψεις στο Zoom με πολιτικούς όπως ο Τζο Μπάιντεν και ο Εμανουέλ Μακρόν».
«Η στρατηγική συνέπεια (όλων αυτών) είναι ότι έχει καταστραφεί πλήρως η επικοινωνιακή εκστρατεία του Πούτιν», διαπιστώνει ο Μπάτοου, τονίζοντας ότι «καμία στιγμή, μέχρι σήμερα, δεν κατάφερε να κάνει τον Ζελένσκι να σιγήσει».
Παράλληλα, όπως τονίζεται, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνθήκες στις οποίες διεξάγεται αποτελούν μια έμπρακτη απόδειξη της αξίας και των πλεονεκτημάτων της νέας γενιάς δορυφόρων που απαρτίζουν το δίκτυο της Starlink.
«Κλειδί» θεωρείται το γεγονός ότι, σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς γιγάντιους δορυφόρους που είναι σε τροχιά σε μεγάλο ύψος πάνω από την επιφάνεια της γης, εδώ η λειτουργία βασίζεται σε ένα διασυνδεδεμένο σύστημα πολλών μικρού μεγέθους δορυφόρων, που βρίσκονται σε αρκετά χαμηλότερο ύψος.
Έτσι, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, είναι πολύ πιο δύσκολο για τους «χάκερ» του αντιπάλου να διαταράξουν συνολικά το σύστημα – πολύ περισσότερο καθώς ο κωδικός κάθε τερματικού μπορεί να αλλάξει σχετικά εύκολα για να αποφύγει ηλεκτρονικές επιθέσεις. Κάτι που, όπως έχει πει ο ίδιος ο Μασκ, έχει συμβεί επανειλημμένως, καθώς ο μηχανισμός του Κρεμλίνου έχει εντείνει τις προσπάθειές του να «σπάσει» το σύστημα.
Σύγχρονα μέσα που κάνουν τη διαφορά σε πολέμους που έρχονται από τα παλιά…