Γιατί Πολωνία και Ουγγαρία «μπλόκαραν» την ελεύθερη είσοδο των παράνομων μεταναστών στην ΕΕ – Η ελληνική κυβέρνηση… συμφώνησε!
1 year, 5 months ago
6

Σε «ναυάγιο» οδηγήθηκε η Σύνοδος Κορυφής σε ότι αφορά το μεταναστευτικό, λόγω του «μπλόκου» που έβαλαν Ουγγαρία και Πολωνία. 

Οι ηγέτες της Πολωνίας και της Ουγγαρίας δεν δέχονται την απόφαση που ελήφθη με ενισχυμένη πλειοψηφία στις 8 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, σχετικά με την εσωτερική διάσταση της μετανάστευσης και τον Υποχρεωτικό Μηχανισμό Αλληλεγγύης και για το λόγο αυτό εξακολουθούν μέχρι σήμερα να μπλοκάρουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, τα οποία αφορούν την εξωτερική πτυχή της μετανάστευσης.

Πρόκειται επί της ουσίας ένα σχέδιο που θα επιτρέψει την ελεύθερη είσοδο των παράνομων μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό το πρίσμα ότι με αυτό τον τρόπο θα παταχθούν τα κυκλώματα διακίνησης.

Από πλευράς τους οι δύο χώρες ζητούν να γίνεται σε εθελοντική βάση η υποδοχή των αιτούντων άσυλο στα σύνορα της ΕΕ, σε αντίθεση με το τελικό κείμενο που προβλέπει έλεγχο των εξωτερικών συνόρων από κράτη μέλη όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ισπανία και η Πορτογαλία και υποχρεωτική καταβολή 20.000 ευρώ ανά αλλοδαπό που δεν γίνεται αποδεκτός από άλλο κράτος μέλος της ΕΕ.

O Πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι εξήγησε τους λόγους για τους οποίους διαφωνεί: «Χθες αυτό που ζήτησα είναι να αναφέρεται ρητά στο κείμενο συμπερασμάτων ότι αυτή η διαδικασία θα είναι εθελοντική και όχι υποχρεωτική. Και τι άκουσα από την άλλη πλευρά; Ότι αυτό δεν μπορεί να αναφέρεται. Αν αυτό δεν γίνεται τότε αυτό σημαίνει ότι ένα κομμάτι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θέλει να κάνει υποχρεωτική την διαδικασία αυτή»

Αυτό που δημιουργεί εντύπωση είναι ότι Ουγγαρία και Πολωνία είναι οι δύο αντίθετοι πόλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τη μία έχουμε την πλέον φιλορωσική (Ουγγαρία) κυβέρνηση στην ΕΕ και από την άλλη την πλέον αντιρωσική (Πολωνία). 

Ωστόσο παρότι που κινούνται σε αντίπαλα οι κυβερνήσεις των δύο χωρών ενώθηκαν για να κάνουν αυτό που είναι σωστό για τις χώρες τους. Το πρόβλημα για τις δύο χώρες είναι διπλό, καθώς μπορεί να μην αντιμετωπίζουν όπως οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία) ορδές από παράνομους μετανάστες από Αφρική και Ασία, ωστόσο έχουν μεγάλο πρόβλημα από Ουκρανούς πρόσφυγες, που έχουν φύγει από τη χώρα τους λόγω του πολέμου. 

Την ίδια ώρα ερωτήματα προκαλεί η αφωνία της Αθήνας, γιατί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ψήφισε «ναι»; Και πού είναι η Δεξιά αντιπολίτευση εντός Ελλάδας; Γιατί δεν έχουν εκδώσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης ούτε μια ανακοίνωση μέχρι στιγμής;

Πιθανότατα η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε «ναι» γιατί της έχουν υποσχεθεί χρήματα, καθώς όπως προαναφέραμε το τελικό κείμενο προβλέπει έλεγχο των εξωτερικών συνόρων από κράτη μέλη όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, αλλά και καταβολή χρημάτων για κάθε αλλοδαπό που δεν θα γίνεται δεκτός. 

 pronews.gr

Εκτός από την ελληνική κυβέρνηση και η ιταλική, της Τζόρτζια Μελόνι, ψήφισε «ναι», παρόλο που πρόκειται για μια Δεξιά κυβέρνηση.