Η συντηρητική αντιπολίτευση στη Γερμανία εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στο σχέδιο της κυβέρνησης συνασπισμού για την αποποινικοποίηση της χρήσης μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς, παρότι η συμπολίτευση ήδη υπαναχώρησε ως προς ορισμένες διαστάσεις του.
ΟΤόρστεν Φράι, προβεβλημένο στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και γραμματέας της κοινοβουλευτικής τους ομάδας, χαρακτήρισε «επικίνδυνη και αφελή» την κυβερνητική πρωτοβουλία.
«Θα απορρίψουμε ξεκάθαρα αυτές τις ανοησίες στην Μπούντεσταγκ», τόνισε ο κ. Φράι σε δηλώσεις του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Rheinische Post.
Η κυβέρνηση, συνέχισε ο επικεφαλής της ΚΟ του CDU, αψηφά την πραγματικότητα και υποβαθμίζει τις επικίνδυνες συνέπειες που θα έχει η χρήση κάνναβης, ειδικά για τους νέους.
Άλλη πολιτικός της αντιπολίτευσης, η Ντόροθι Μπερ των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας, κατήγγειλε επίσης πως η κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς θέτει σε κίνδυνο τη νεολαία, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει η εφημερίδα Augsburger Allgemeine.
Το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε χθες Τετάρτη προβλέπει να επιτρέπεται η αγορά και κατοχή ως και 25 γραμμαρίων ψυχαγωγικής κάνναβης και η καλλιέργεια τριών φυτών κατ’ οίκον, για προσωπική χρήση.
Επιπλέον, θα είναι δυνατή η αγορά του ναρκωτικού από ελεγχόμενες από το κράτος μη κυβερνητικές οντότητες, με τον μέγιστο αριθμό των μελών τους να είναι 500 και την πώληση να επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο στα μέλη κάθε τέτοιου «κλαμπ».
Η ελάχιστη ηλικία ένταξης σε τέτοιες οντότητες θα είναι τα 18 έτη. Θα πρέπει να προσφέρουν συμβούλους προστασίας, πρόληψης και απεξάρτησης και δεν θα μπορούν να διαφημίζονται. Η ταυτόχρονη ένταξη σε πολλές τέτοιες οντότητες, ή «κλαμπ», θα απαγορεύεται.
Η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί πως οι νόμιμες και επιτηρούμενες από το κράτος πωλήσεις κάνναβης δυνητικά θα προστάτευαν την υγεία των νέων και ευρύτερα τη δημόσια υγεία, καθώς θα διακινείται λιγότερη νοθευμένη ή μολυσμένη κάνναβη.
Αρχικά, η κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) σκόπευε να επιτρέψει ευρύτερες πωλήσεις ψυχαγωγικής κάνναβης σε καταστήματα εφοδιασμένα με ειδική άδεια, αλλά προς το παρόν αποφάσισε να βάλει νερό στο κρασί της και να αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, εν μέρει εξαιτίας των ανησυχιών πως θα παραβιαζόταν το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ